Slušni akustiki v AUDIO BM smo pravi naslov za vsa vprašanja v zvezi s slušnimi aparati. Radi vam strokovno svetujemo in pomagamo.

 • A-Peternel-slusni-akustik-audio-bm-slusni-center-Ljubljana
 • slusni-akustik-akustik-matej-k-audio-bm-center-celje
 • Andrej-Sprinzar-Nemec-slusni-akustik-AUDIO-BM-slusni-aparati-Svetovanje-Center-Sempeter-pri-Gorici-Slovenija
 • Slusni-akustik-strokovnjak-za-sluh-in-slusne-aparate-Kevin-Glavica-AUDIO-BM-slusni-center-Ptuj
 • Borut-Balkovec-Slusni-akustik-prej-Neuroth-sedaj-AUDIO-BM-slusni-centri-Slovenija
 • Denis-Rantasa-Slusni-akustik-AUDIO-BM-slusni-centrer-Ljubljana-BTC-Italijanska-ulica-8
 • D-Sedej-slusni-akustik-audio-bm-slusni-center-Ljubljana-Kranj
 • Klemen-Rant-slusni-akustik-AUDIO-BM-slusni-centri-Ljubljana-BTC-Slovenija

 

Zapletene funkcije slušnih aparatov pojasnjujemo na preprost način.

Predvsem želimo pojasniti,
kako različne funkcije vplivajo
na KAKOVOST POSLUŠANJA,
kakšen je NJIHOV NAMEN in
kako KORISTNE SO V PRAKSI.

 

Vsi slušni aparati, ki jih zagotavljamo v AUDIO BM slušnih centrih so pametni slušni aparati, saj delujejo digitalno in s sodobno obdelavo zvoka. Tako ste lahko prepričani, da boste z njimi na pravi poti do boljšega sluha, boljše povezanosti in boljšega življenja. Ne spreglejte tudi možnosti brezplačnega testiranja.

 

North, Tempus in Discover

 

North, Tempus in Discover premikajo meje

Platforme Unitron North, Tempus in Discover imajo močne temelje s preverjeno kakovostjo zvoka, zato zastavljajo nove smeri pri možnostih naravnega zvoka in brezžičnega povezovanja. Z velikim dinamičnim razponom, jasno obdelavo signalov in odlično integriranimi algoritmi bo kakovost zvoka enkratna – in značilna za Unitron. S platformami North, Tempus in Discover so uporabniki še bližje naravnemu sluhu, kot prej.

North, Tempus  in Discovcer platforme se nahajajo v slušnih aparatih Stride, Moxi in Insera.

 

Niti dva pogovora nista enaka

Vsak pogovor ima svoje zvoke iz ozadja. Zato so se v Unitron odločili, da za uporabnike eno samo okolje za ločevanje pogovora iz hrupa ni dovolj. Potrebujejo več okolij, ki so zasnovana za različen hrup iz ozadja, tako da lahko v vseh vrstah pogovorov sodelujejo brez težav pri razumevanju. To je Unitronu navdih za to, da pomagajo uporabnikom čim bolje slišati v vseh pogojih.

Ta pristop uporablja samo Unitron.

 

Osredotočeni na pogovore

Novi samodejni program SoundNav omogoča natančno razvrstitev sedmih različnih okolij, od katerih so štiri okolja specifično osredotočena na pogovore. SoundNav deluje skupaj z drugimi vrhunskimi tehnologijami – Sound Conductor in SpeechZone™ 2, da uporabnikom omogoča preprosto in takojšnje sodelovanje v pogovorih, kar prej ni bilo mogoče. Omogoča udobno poslušanje okolice v tihih in glasnih okoljih, ter uživanje v čistem zvoku glasbe.

Dobro razumevanje

Za dobro razumevanje je potrebna cela ekipa

Inovacije v platformi North omogočajo, da s tehnologijami SoundNav, Sound Conductor in SpeechZone 2 omogočamo uporabnikom naraven zvok, ki ga imajo radi. Ko se te tri funkcije združijo, s tem samodejno odpravijo najpogostejšo težavo uporabnikov: razumevanje pogovorov.

NORTH, TEMPUS IN DISCOVER ZAGOTAVLJAJO:

Dinamični razpon 101 dB je največji v tej panogi (ob izidu North, leta 2015). Omogoča, da sistem brez popačenja zajame več zvokov, vključno z najglasnejšimi. Tako celo zvoki, kot je glasba, ostanejo čisti in lepi.

Zvok v sistem vstopi čist in tak tudi ostane, saj sistem vzdržuje vernost signala skozi celotno obdelavo, tako, da tudi na koncu vse zveni naravno.

Dvojedrna obdelava lahko zvok analizira in obdeluje vzporedno. Ta izjemna procesorska moč omogoča delovanje najnovejših algoritmov za vrhunsko
obdelavo zvoka.

Popolna integracija algoritmov v sistemu zagotavlja številne prednosti, ne da bi trpela kakovost zvoka.

Z dvakrat toliko pomnilnika, kot ga ima Era™, so mogoče inovacije, kot je samodejni program za 7 okolij SoundNav.

Sound Conductor in SpeechZone 2

SoundNav

Ker je pri vsakem pogovoru hrup iz ozadja drugačen, bi jih bilo nesmiselno obravnavati enako. Samodejni program SoundNav identificira in razvrsti signale v sedem različnih okolij, pri čemer se posebej osredotoča na pogovore, ne glede na to, kakšen hrup je v ozadju. Če ne zazna pogovora, SoundNav določi, ali gre za hrupno ali tiho okolje. Poleg tega glasbo obdela za vsako uho posebej.

SoundNav

Kaj to pomeni za uporabnike?
Uporabniki uživajo v samodejnih usklajenih in natančnih prilagoditvah, ter naravnem zvoku, saj se SoundNav sproti prilagaja spremembam okolja.

Sound Conductor

Cilj programa Sound Conductor pri pogovorih je razumevanje govora. Izkorišča natančno in inteligentno klasifikacijo funkcije SoundNav. Nato dinamično aktivira adaptivne funkcije, s katerimi se prilagodi na vsako okolje pogovora, zato je govor jasnejši, zvok pa ostane naraven. Prav tako poišče pravo razmerje funkcij, kar omogoča udobno poslušanje, a ne žrtvuje zavedanja in vzdržuje kakovost zvoka, hkrati pa obdrži naraven zvok in izboljša vokale v glasbi.

Sound Conductor

Kaj to pomeni za uporabnike?
Uporabniki bodo doživljali bolj jasen govor v vseh vrstah pogovorov, drugje pa bodo slišali bolj naravno.

SpeechZone 2

SpeechZone 2 je optimiziran za delo s samodejnim programom SoundNav, Sound Conductor pa pomeni čisto novo raven osredotočanja na pogovore. Samodejno se vklopi pri zahtevnem hrupu iz ozadja, pri čemer določi smer govora v celotnih 360 stopinjah okoli uporabnika, tako da lahko ta jasno sliši govor iz vseh smeri.

SpeechZone 2 - razumevanje pogovorov

Kaj to pomeni za uporabnike?
Uporabniki lahko jasno slišijo govor iz vseh smeri, ne glede na to, kakšen hrup iz ozadja je prisoten.

 

 

 

Uvod

Pred letom 1996 smo poznali samo analogne slušne aparate. Nismo se ukvarjali z izrazi in funkcijami, kot jih zasledimo danes. Vsi slušni aparati so bili dejansko zgolj ojačevalniki zvoka. Nastavitve so imeli zgolj v smislu nastavitve rezanja oz. ojačevanja nizkih in visokih frekvenc, delovali pa so linearno. Nekateri modeli so imeli še dodatno omejitev izhodne ravni zvočnega tlaka in ojačanja. Večina je že imela vgrajeno telefonsko tuljavico, redki pa so imeli usmerjene mikrofone, ki seveda niso delovali samodejno.

Digitalizacija slušnih aparatov je prinesla nesluten razvoj. Žal se slušnih aparatov še vedno držijo predsodki, da radi piskajo, poudarjajo šume, da mora biti uho tesno zaprto, … Večina tega ne drži več.

V nadaljevanju spoznajmo nekatere funkcije slušnih aparatov sedanjega časa. Izrazi za funkcije pri proizvajalcih niso standardizirani in jih vsak poimenuje nekoliko drugače – s svojimi komercialnimi imeni. Imena in opisi funkcij v nadaljevanju sestavka veljajo za slušne aparate proizvajalca Unitron.

Slušne aparate Unitron slušni akustiki v AUDIO BM prilagajajo s “state of the art” programom TrueFit, ki je med slušnimi akustiki po celem svetu zelo priznan in cenjen.

Program za prilagajanje slušnih aparatov TrueFit

 

 

 

Analogno/digitalno

Analogni slušni aparati so zgodovina. Zvok je skozi slušni aparat potoval preko ojačevalnika in filtrov. Iz ene stopnje je zaporedno prehajal v naslednje stopnje, do slušalke na koncu slušnega aparata, ki je okrepljen električni analogni signal ponovno pretvorila v zvočno valovanje. Velika slabost je bilo zaporedno potovanje zvoka skozi slušni aparat, saj je na primer vsak filter v analogni signal vnesel tudi določeno stopnjo popačenja in šuma. Prav tako je vsako »rezanje« signala zmanjševalo skupno kakovost zvoka, ker se je signalu vedno nekaj odvzelo.

Pri digitalnih slušnih aparatih se zvok takoj, ko preko mikrofonov pride v slušni aparat, digitalizira. Povedano enostavno, spremeni se v »enice in nule«. Le takšen podatkovni zapis razumejo računalniki. Slušni aparat torej ni več zgolj ojačevalnik zvoka, ampak lahko rečemo, da je namensko narejen računalnik. Vsebuje namreč procesor, spomin, program,… – kot nam je poznano iz računalniškega sveta. Da si lažje predstavljamo se spomnimo kar na naše osebne računalnike. Različno zmogljivi so. Podpirajo lahko različne programe (ali pa tudi ne), imajo različne operacijske sisteme, različno hitri so,… Skratka, skoraj dva računalnika nista enaka drug drugemu. Prav tako je s slušnimi aparati. Nekateri imajo nekaj, kar drugi nimajo, čeprav je vsem skupno to, da okrepijo zvok. A to za naglušnega še zdaleč ni dovolj, da bi bil zadovoljen s poslušanjem preko slušnega aparata.

Zgolj ojačevanje zvoka, kot je bilo mogoče v analognih slušnih aparatih, marsikomu ni pomagalo na poti k boljši komunikaciji. Prav zaradi digitalizacije slušnih aparatih je omogočena večina funkcij in lastnosti, ki bodo opisane v nadaljevanju.

 

 

 

Kanali (Channels)

Pogosto se za merilo kakovosti slušnega aparata navaja število kanalov. Res je, da višje število pomeni boljše ter natančnejše prilagajanje in delovanje, vendar to ni edino merilo kakovosti slušnega aparata. Če imamo na primer dva kanala pomeni, da se obdelava signalov (ne le prilagoditev glede na pražni tonski avdiogram) vrši le v dveh kanalih. Ločeno imamo torej področje za nizke in visoke frekvence. V tem primeru ni ločene obdelave signalov v srednjefrekvenčnem področju, ki pa je za govor in komunikacijo najpomembnejše področje. Unitron slušni aparati imajo od 2 pa kar do 20 kanalov.

Več kanalov pomeni več frekvenčnih področij, v katerih se vrši zapletena obdelava zvočnih signalov. Več kanalov tudi pomeni natančnejšo prilagoditev slušnega aparata glede na krivuljo pražnega tonskega avdiograma. Sistemi za prepoznavanje zvočnih situacij in signalov delujejo natančneje in učinkoviteje.

 

 

 

Pasovi (Bands)

V pasovih je mogočno izvesti prilagoditev ojačanja glede na pražni tonski avdiogram. Običajno je število pasov in število kanalov enako. Razlika med kanali in pasovi je v tem, da se v kanalih odvija tudi procesiranje (obdelava) signalov, v pasovih pa so izvedene le nekatere prilagoditve.

 

 

 

In Situ meritev sluha

Vsak od nas je verjetno že slišal komentarje, ki so povezani s slušnimi aparati: »slušni aparat piska; hrešči; ima nenaraven zvok; glasnost ni primerna«. To so v primeru težav najbolj pogosti komentarji uporabnikov slušnih aparatov. Poglejmo, zakaj do tega pogosto pride in rešitev, ki je na voljo v vseh UNITRON slušnih aparatih.

Moramo se zavedati, da osnovna nastavitev slušnega aparata izhaja iz avdiograma. Avdiogram je prikaz slušnega praga posameznika. Upošteva se pri nastavljanju slušnega aparata. Tudi, če je avdiogram natančno narejen, lahko pride do nekaterih odstopanj, ki pri nastavljanju slušnega aparata lahko vodijo do težav. Avdiogram se namreč izmeri s pomočjo naglavnih ali vstavljenih slušalk, ki so priključene na avdiometer. Uporabnik slušnega aparata pa ima slušni aparat nameščen v ušesu (bodisi zaušesna ali vušesna izvedba). To pomeni, da lahko pride do odstopanja pri rezultatih za prag sluha (ali meje neudobja), ki se izmeri z avdiometrom ali s slušnim aparatom – zaradi same narave izvajanja meritve. Ta odstopanja so lahko razlog za nezadovoljstvo.

V podjetju AUDIO BM se dobro zavedamo, da je sluh bistvenega pomena za vsakdanjo komunikacijo. Pomembno je, da slušni aparat daje takšen zvok, ki bo prijeten za poslušanje in uporabnika ne moti pri njegovem vsakdanu. Stojimo za načelom, da vsakemu našemu uporabniku zagotovimo dobro, prijetno izkušnjo s pomočjo najnovejše tehnologije na področju slušnih aparatov.

S tem razlogom je v vseh UNITRON slušnih aparatih med drugimi tudi rešitev, ki se imenuje IN SITU. In Situ pomeni, da se meritev izvaja »na mestu«, torej v ušesu. Drugače povedano, slušni akustik ugotavlja prag sluha kar s pomočjo slušnih aparatov! Izvedba In Situ meritve v veliko primerih odpravi uvodoma omenjene težave, saj se sluh izmeri z upoštevanjem vse akustike, ko je slušni aparat »In Situ« – na svojem mestu. Poleg praga sluha, je z In Situ meritvijo mogoče izmeriti tudi prag neugodja (UCL – UnComfortable Level). Tako bo slušni aparat, kar najbolje prilagojen, da bo nudil kakovosten in primeren zvok za poslušanje.

Meritev se opravi zelo hitro in enostavno ter je del postopka pri nastavljanju slušnih aparatov Unitron in Sonic. AUDIO BM slušni akustik poda vsa potrebna navodila na enostaven in razumljiv način, sodelovanje pa je enako, kot pri preverjanju sluha z avdiometrom. Več o preiskavah sluha >>

 

 

Meritev sluha

 

 

 

Programi

Programe v slušnem aparatu lahko preklapljamo ročno, v boljših izvedbah pa se v okviru samodejnega programa nahaja več slušnih destinacij (programi, ki se preklapljajo samodejno). Najboljše poslušanje v vseh raznolikih zvočnih situacijah je z uporabo slušnih aparatov, ki tudi programe menjajo samodejno. Uporabniku ni potrebno pri prehodu iz ene zvočne situacije v drugo storiti ničesar. Kljub temu nekateri uporabniki včasih želijo na poslušanje vplivati tudi sami. Takrat s tipko na slušnem aparatu ali preko daljinskega upravljalnika ročno izberejo, preko katerega programa želijo poslušati.

Najpogostejši programi v slušnih aparatih so:

 • samodejni programi (npr. za mirno okolje, govor v hrupu, glasbo, hrup)
 • ročni programi (mirno okolje, govor v hrupu, glasba, telefonska tuljavica …)

Programi so pravzaprav zelo natančne, namenske prilagoditve delovanja slušnega aparata za različne zvočne situacije. Ker se zvočno okolje spreminja, je za najboljše poslušanje potrebno spreminjati tudi prilagoditve v slušnih aparatih. Pri Unitron slušnih aparatih preklopi programov lahko potekajo samodejno.

 

 

Feedback Manager

Piskanje slušnih aparatov je vsem dobro poznano. Do piskanja pride zaradi mikrofonije. Že ojačan zvok, ki “uide” iz ušesa, se v slušnem aparatu ponovno ojači – iz ušesa ga uide še več – to večkratno ponovno ojačevanje že ojačanega zvoka se nato izraža kot glasno in nadležno piskanje. Včasih za mikrofonijo oz. piskanje zasledimo tudi izraz “akustični povratni vpliv”. Tradicionalno reševanje te težave je bilo takšno, da se je moralo z ušesnim vložkom uho zelo zatesniti, ali pa se je zmanjšalo ojačanje slušnega aparata do te mere, da je piskanje prenehalo. Temu ni več tako. Različni sistemi za preprečevanje piskanja v slušnem aparatu preprečujejo nastanek piskanja. Sistemov je več vrst in se razlikujejo po učinkovitosti. Unitron slušni aparati so poznani po izvrstnih sistemih za preprečevanje piskanja. Nekateri delujejo aktivno, ali celo v medsebojni brezžični povezavi dveh slušnih aparatov. Takšen sistem za preprečevanje piskanja je najbolj učinkovit.

Boljši kot je sistem za preprečevanje piskanja, bolj stabilno bo deloval slušni aparat. Tudi telefoniranje, oziroma prekrivanje ušesa ne povzroči piskanja,… Prav tako se uporabnik slušnega aparata počuti mnogo bolj sproščeno, saj je včasih prihajalo do prenekaterih zadreg, ko je oseba s piskanjem slušnega aparata motila celo okolico.

 

 

 

Odprta prilagoditev

S tujko odprto prilagoditev imenujemo “open fitting”. Zaradi učinkovitih sistemov za preprečevanje piskanja, ki so bili omenjeni zgoraj, je v sedanjem času mogoče, da ušesni vložek preko katerega se zvok vodi v sluhovod ne tesni. To pomeni neverjetno velik prispevek k naravnemu poslušanju. Predvsem ni več moteč lasten glas, ki ob zapiranju sluhovoda lahko zveni zelo spremenjeno, votlo, oz. odmevno. Prav tako prostor v sluhovodu ni več zaprt in diha. Edina ovira pri uporabi odprte prilagoditve so običajno večje stopnje naglušnosti, kjer je še vedno (vsaj do neke mere) potrebno sluhovod z ušesno olivo tudi zapreti. Odprte prilagoditve so na voljo samo pri zauheljnih izvedbah slušnih aparatov, ki pa so lahko izredno majhnih dimenzij.

Odprta prilagoditev pomeni, da sluhovod ni zaprt. Poslušanje je najbolj naravno. Zvok gre lahko v sluhovod tudi po naravni poti, s slušnim aparatom pa dodamo le tisto, kar je potrebno. Če moramo sluhovod zatesniti, mora ves zvok “potovati” v sluhovod preko slušnega aparata. Boljši kot je sitem za preprečevanje piskanja, bolj odprto je lahko uho. Uho je bolj zračno, udobje v nošenju je večje.

 

 

 

Mikrofoni

Naloga mikrofona je sprejem zvočnih valov in pretvorba v električni signal. Če ima slušni aparat le en mikrofon, le ta sprejema zvok z vseh strani enako (neusmerjen sprejem zvoka). Ko sta v slušni aparat vgrajena dva mikrofona je mogoče doseči, da se smerna karakteristika sprejemanja zvokov spremeni (usmerjen sprejem zvoka). Boljše izvedbe mikrofonov znajo na podlagi analiziranja zvočnega okolja samodejno preklapljati iz neusmerjenega v usmerjen način sprejemanja zvokov. Enostavnejše izvedbe usmerjenih mikrofonov celoten frekvenčni spekter sprejemajo usmerjeno ali neusmerjeno. Boljše izvedbe smerno karakteristiko prilagajajo različno tudi za različna frekvenčna področja (multiband).

Usmerjanje sprejema zvoka je pri poslušanju zelo pomembno. Narava nam je dala za ta namen uhlje. Zahtevnejša kot je zvočna situacija (npr. hrup v ozadju), pomembnejše je, da slušni aparat ne zaznava hrupa z vseh strani. Uporabnik se tako lažje osredotoči na poslušanje zvokov iz smeri, kjer se nahaja govorec, hrup od strani pa je zmanjšan že preden pride v slušni aparat.

 

 

 

Efekt uhlja

Ko se uporablja slušni aparat zauheljne oblike se mikrofoni nahajajo izven naravne lege, za uhljem. Uhelj tako ne igra naravne vloge za dodatno lovljenje višjih frekvenc, ki pa so za razumevanje govora pomembne. Če ima slušni aparat sistem »Pinna Effect«, bodo mikrofoni delovali tako, da dodatno okrepijo sprejem visokih frekvenc, prav tako, kot to naredi uhelj.

Zvok se sprejema bolj naravno, kot bi bil mikrofon v sluhovodu. Izboljšano je razumevanje govora, še posebej v hrupu ali v situacijah, kjer je prisotnih več virov govora.

 

 

 

RIC, RITE, CRT, ...

Vsak slušni aparat ima poleg mikrofonov tudi zvočnik oz. slušalko. Pred leti je bila slušalka vedno vgrajena v ohišje slušnega aparata. Če je slušni aparat zauheljne izvedbe, se zvok prenese v uho preko cevke, ki je povezana z ušesno olivo. V tem primeru zvok iz slušalke opravi precej dolgo pot, preden izide iz ušesne olive in nadaljuje svojo pot do bobniča. Zgornje kratice (RITE – Receiver In The Ear, RIC, Receiver In Canal, …) označujejo izvedbe slušnih aparatov, kjer slušalka ni več vgrajena v ohišje slušnega aparata, temveč je umeščena kar v ušesni vložek, ki se nahaja v ušesu oz. v sluhovodu.

Premestitev slušalke v sluhovod prinaša številne prednosti. Najpomembnejše so:

 • zvok se ustvarja bližje bobniču
 • zvoku ni potrebno potovati dolge poti preden doseže bobnič
 • ker je pot zvoka krajša, je akustika boljša. Zvok je bolj čist in naraven.
 • ohišje zaušesnega slušnega aparata je manjše, ker je slušalka izvzeta iz njega

 

 

 

Samodejno učenje

Funkcija samodejnega učenja (Self learning) spremlja ročne posege uporabnika slušnega aparata na spreminjanje glasnosti, ali sistema za nadzor jasnosti in udobja (SmartFocus 2). Sčasoma bo slušni aparat shranil priljubljene nastavitve in spremenil začetno stopnjo glasnosti ali funkcije SmartFocus 2 znotraj območja, do katerega je slušni akustik omogočil dostop. Če denimo slušni akustik določi glasnost znotraj območja petih korakov navzgor in petih korakov navzdol ter če se vedno uporabi tri korake navzdol, si bo slušni aparat to sčasoma zapomnil in nastavil začetno stopnjo pri treh korakih navzdol.

Uporabniku je lahko prihranjena pot k slušnemu akustiku zgolj zato, da mu prilagodi stopnjo glasnosti, saj bo slušni aparat na podlagi samodejnega učenja sčasoma deloval točno tako, kot je za uporabnika najprimernejše.

 

 

 

Privajanje na zvok

Samodejno upravljanje stopnje privajenosti (Automatic Adaptation Manager)

Nekateri uporabniki slušnih aparatov so na zvok slušnih aparatov privajeni. Tisti, ki ga prejmejo prvič, pa lahko imajo s poslušanjem zvokov na začetku precej težav. Tekom let so pozabili na številne zvoke. Motijo jih na primer šumi iz okolja, na katere so lahko že docela pozabili. Pogosto se jim zdi preglasno tudi poslušanje lastnega glasu. Če ima slušni aparat funkcijo samodejnega upravljanja stopnje privajenosti to pomeni, da slušni akustik ob izdaji slušnega aparata v program vnese strategijo, po kateri bo slušni aparat samodejno (na primer vsak teden) rahlo povečal prilagoditve – v skladu s hitrostjo privajanja na nove zvoke.

Uporabnik prične poslušati s slušnimi aparati na nižjih nastavitvah, kot bi bile, če bi bil zvoka že navajen. Sčasoma slušni aparat samodejno povišuje nastavitve, do optimalnih vrednosti.

 

 

 

AntiShock

V primeru nenadnih močnih zvokov, bodo slušni aparati samodejno poskrbeli, da bo močan prehoden zvok (na primer glasno loputanje z vrati) primerno zmanjšan in ne bo povzročil neugodja. Čim močan prehoden zvok izgine, se slušni aparati hitro povrnejo v normalno delovanje, zato uporabnik ni prikrajšan za zvočne informacije, ki sledijo za močnimi zvoki.

 

 

 

Obojestransko poslušanje telefona

Obojestransko poslušanje telefona (Binaural Phone)

Funkcija obojestranskega telefona omogoča, da se telefon drži ob enem ušesu, hkrati pa se sliši jasen zvok telefona v obeh ušesih. Ta funkcija je v izbranih modelih na voljo brez dodatne opreme. Slušni aparati morajo omogočati medsebojno brezžično povezavo slušnih aparatov.

Telefon se lahko posluša celo bolje, kot ga lahko slišijo ostali – v obeh ušesih.

 

 

 

Telefonska tuljavica

Telefonske tuljavice zaznavajo elektromagnetno energijo. Telefonska tuljavica kot dodatna opcija v slušnem aparatu ali govornem procesorju polževega vsadka lahko pomaga poslušati na javnih krajih, ki so opremljeni s sistemom indukcijske zanke (slušno zanko), ali olajšajo telefoniranje s telefoni, ki imajo dovolj elektomagnetnega polja v slušalki.

Kjer se opazi simbol z modro sliko uhlja in črko T, pomeni, da je tam nameščen sistem slušne zanke, kjer pride v poštev uporaba telefonske tuljavice.

Slušni aparat le preklopite na program “T”.

 

 

Simbol za sistem indukcijske zanke

 

Indukcijska zanka

Indukcijska zanka (slušna zanka) ni vgrajena v slušni aparat ali v govorni procesor polževega vsadka, vendar vseeno želimo pojasniti njeno delovanje na tej strani.

Indukcijska (slušna) zanka je žica, ki je v prostoru preko posebnega ojačevalca priključena na vir zvoka. Zaradi nje uporabniki slušnih aparatov in polževih vsadkov z vgrajeno telefonsko tuljavico ob preklopu na program “T” jasno slišijo vir zvoka. S poslušanjem preko indukcijske zanke se izničijo moteči vplivi razdalje, hrupa in odmeva, ki so mnogokrat velika ovira za dobro razumevanje glasu televizorja ali na primer ozvočenja. Žica običajno poteka po tleh in je niti ne vidimo.

Indukcijska zanka

Primer uporabe indukcijske zanke na javnem mestu

Z njeno uporabo preprečimo motnje, kot so odmev, šumenje, hreščanje ali piskanje, ki se lahko pojavijo uporabnikom slušnega aparata ali polževega vsadka ob poslušanju radia, televizije, zvoka iz mikrofona, ali v hrupnih javnih prostorih.

AUDIO BM ponudba indukcijskih slušnih zank za osebno in profesionalno uporabo >>

 

 

 

enostavni-t

Če ima slušni aparat enostavni-t (easy-t) funkcijo, bo ob približanju telefona slušnemu aparatu samodejno izbran namenski program za telefoniranje preko telefonske tuljavice (ali npr. obojestansko poslušanje telefona). Ob preklopu se zasliši kratka melodija, ki sporoča, da je vklopljen program za telefoniranje (enostavni-t). Ko se telefon odmakne od slušnega aparata, bo slušni aparat samodejno preklopil nazaj na prejšnji program.

Ob telefoniranju ni potrebno ničesar ročno preklapljati. Ob prevzemu klica zna biti namreč nerodno istočasno še ročno posegati na tipke slušnega aparata ali na daljinski upravljalnik. Potrebno je reagirati hitro. Funkcija enoatavni-t vse preklope izvrši samodejno in takrat, ko je potrebno.

Obširno:

Telefoniranje s slušnimi aparati

Uporabniki slušnih aparatov se mnogokrat srečujejo s težavami pri telefoniranju. Sogovornika po telefonu ne slišijo dobro in ga težko razumejo. Dodatno jih lahko moti piskanje slušnih aparatov, ki nastane zaradi mikrofonije, ko se telefon približa ušesu oz. slušnemu aparatu.

AUDIO BM ima preprosto rešitev! Predstavljamo vam magnet, ki se preprosto prilepi na mobilni telefon ali na slušalko stacionarnega telefona. Ko odslej telefon približamo Unitron ali Sonic slušnemu aparatu, ta samodejno preklopi na program, ki je posebej prilagojen prav za telefoniranje. Uporabniku ni treba storiti prav ničesar. Sogovornika bo po telefonu slišal dovolj glasno, razločno in pri nekaterih izvedbah slušnih aparatov celo v obeh ušesih! Telefoniranje postane preprosto in prav takšno, kot da sploh ne bi imeli slušnih aparatov, saj se vse prilagoditve za telefoniranje zgodijo samodejno in v trenutku.

Kako je to mogoče? Unitron in Sonic slušni aparati imajo vgrajen senzor magnetnega polja. Ko je magnetno polje v bližini slušnega aparata dovolj močno, se zgodi samodejni preklop na ustrezne nastavitve za telefoniranje. Tej funkciji s tujko pravimo: easy-t, ali po slovensko: enostavni-t. S slušnim akustikom se pogovorite, katera nastavitev je najprimernejša za vas in jih tudi takoj preizkusite. Presenečeni boste nad rezultatom in enostavnostjo.

Posebni samodejni programi za telefoniranje lahko nudijo:

 • dodatno ojačanje glasu iz telefona in aktivnejše preprečevanje piskanja, ko se telefon prisloni ob uho
 • vklop telefonske tuljavice in morda celo izklop mikrofonov v slušnih aparatih,
  da telefonskega pogovora ne moti zvok iz okolice
 • prenos glasu telefona iz enega slušnega aparata še na tistega na drugi strani,
  kar omogoča poslušanje telefonskega sogovornika kar v obeh ušesih

Kam nalepimo magnet? Nalepimo ga na takšno mesto, da se med pogovorom preko telefona magnet skoraj dotika slušnega aparata.

Telefoniranje je danes povsem nekaj vsakdanjega. Praktično nas telefon spremlja povsod. Posebne samodejne prilagoditve za telefoniranje so prava rešitev za uporabnike slušnih aparatov, saj nudijo največje udobje in kakovostno poslušanje telefona. Mnogi so se zaradi težav pri telefoniranju ali kompliciranemu oz. zamudnemu ročnemu preklapljanju celo odrekli telefonskim pogovorom.

Z Unitron in Sonic slušnimi aparati želimo vsem naglušnim ljudem omogočiti kar se da razumljivo in nemoteno poslušanje sogovornika – tudi preko telefona. Z uporabo magneta je to lahko še toliko bolj enostavno.

Za vse dodatne informacije smo vam radi na voljo v slušnih centrih AUDIO BM ali na telefonski številki 059 044 055.

 

 

SmartFocus 2

SmartFocus2 omogoča uravnavanje udobja/jasnosti. Slušni aparati s samodejno prilagoditvijo omogočajo, da se jasneje sliši govor, oziroma zagotavljajo udobnejše poslušanje v hrupnih situacijah. V trenutnih razmerah se sistem samodejno prilagaja. Vrednosti funkcije SmartFocus se lahko spreminjajo tudi z daljinskim upravljalnikom ali na samem slušnem aparatu, če ima to možnost.

Z zvišanjem vrednosti funkcije SmartFocus se slušne aparate prilagodi tako, da se bolj usmerijo na jasnost govora. Z znižanjem vrednosti funkcije SmartFocus se zmanjša hrup v ozadju in s tem se zagotovi večje slušno udobje.

 

 

 

Maskirnik tinitusa

Unitronov-Sonicov maskirnik tinitusa je širokopasovni zvočni generator. Zagotavlja terapijo z zvočno obogatitvijo, ki se lahko uporabi za omilitev tinitusa v okviru posamezniku prilagojenega programa obvladovanja tinitusa. Načelo zvočne obogatitve temelji na dodatni zvočni spodbudi, ki uporabniku pomaga odvrniti pozornost s tinitusa.

Zvočna obogatitev je skupaj s strokovnim svetovanjem uveljavljen pristop k obvladovanju tinitusa.

 

 

 

Zvočna opozorila

Zvočna opozorila uporabniku sporočajo določena stanja v slušnem aparatu (informacija o bateriji, spreminjanje glasnosti ali programov, …).

Zvočna opozorila oz. informacije so uporabniku v veliko pomoč, da natančno ve, kako deluje slušni aparat.

 

 

 

Zapis podatkov

Data Logging

Slušni aparati samodejno beležijo različne podatke, ki so ob kontrolnem obisku pri slušnemu akustiku v veliko pomoč pri prilagajanju in svetovanju. Iz zapisa podatkov bo na primer razvidno, koliko ur je uporabnik nosil slušne aparate, koliko je ročno spreminjal glasnost ali programe za poslušanje.

Log It All – Beleženje vseh podatkov; ekskluzivno pri Unitron (že od 2015)

Prej omenjeno beleženje podatkov (Data logging) je funkcija, ki je na voljo pri večini proizvajalcev slušnih aparatov. Pri Unitron in Sonic Slušnih aparatih je ta funkcija brez izjeme na voljo v vseh modelih (tudi v cenovnem standardu). Slušnim akustikom so samodejno zabeleženi podatki v pomoč pri pridobitvi objektivnega vpogleda v vedenje uporabnikov, kot je na primer število ur uporabe slušnih aparatov ali spreminjanje nastavitev glasnosti in preklapljanje med programi za poslušanje. Pri klasičnem beleženju podatkov med zajetimi podatki ni vključeno zajemanje zvočnih okolij v katerih se giblje uporabnik, ali pa je zajemanje teh podatkov na voljo samo za tehnološko raven, katero uporabnik trenutno uporablja. Za pridobitev podatkov o gibanju uporabnika v različnih zvočnih okoljih se mora slušni akustik zanašati na subjektivne povratne informacije od uporabnika. Ker ta informacija ni objektivna je marsikdaj težko presoditi ali povratna informacija ustreza dejanskemu stanju.

Log It All je nova revolucionarna funkcija v industriji slušnih aparatov, ki je na voljo izključno v slušnih aparatih Unitron, ki temeljijo na North tehnologiji. Vključuje tradicionalno beleženje podatkov, katerim pa je dodano zajemanje realnih podatkov o zvočnem okolju, v katerem se nahaja uporabnik. To nam omogoča objektivni vpogled v življenjski slog uporabnika in je v veliko pomoč pri izbiri primernega nivoja tehnologije in optimalni nastavitvi slušnih aparatov.

Tradicionalni pristop

Tradicionalno beleženje podatkov nudi podatke, ki so koristni pri objektivnemu spremljanju koliko časa uporabnik uporablja slušni aparat. To je še posebej pomembno pri uporabnikih, ki se na slušne aparate šele privajajo. Prav tako je podatek o številu ur uporabe slušnega aparata lahko v pomoč, če se uporabnik potoži, da baterije v slušnih aparatih ne zdržijo pričakovano dolgo. Če beleženje podatkov pokaže, da so se slušni aparati uporabljali neprekinjeno 24 ur na dan, to seveda pomeni, da slušni aparat ponoči, ni bil izključen. Tradicionalen pristop je uporaben za razumevanje osnovnih potreb uporabnika. Za pridobitev podatkov o tem, v kakšnih zvočnih okoljih se nahaja uporabnik je v tem primeru še vedno potrebno pridobiti informacije s strani uporabnika, ki pa so subjektivne.

Napredna tehnologija v Unitron slušnih aparatih, ki temeljijo na North platformi zagotavlja, prvič v tovrstni industriji, objektivne podatke ne glede na to, kateri tehnološki nivo slušnega aparata uporabnik uporablja.

Resnično življenje, realni podatki

Log It All je funkcija, ki je na voljo v vseh slušnih aparatih podprtih s platformo North. Zaradi tega, ker deluje nad tradicionalnim pristopom pridobivanja podatkov, še vedno dobimo vse informacije z beleženjem podatkov, vendar pa nam Log It All ponuja še globlji vpogled v uporabnikove slušne potrebe.

Sedem izrazitih slušnih okolij

Log it all beleži informacije o vseh slušnih okoljih v katerih se uporabnik zadržuje in jih uvršča v sedem SoundNav samodejnih programov: Pogovor v tišini, Pogovor v majhni skupini, Pogovor v gneči, Pogovor v hrupu, Hrup, Tišina in Glasba.

Vsi nivoji tehnologije

Tradicionalni pristop beleženja podatkov beleži le informacije, ki jih omogoča trenutni nivo tehnologije slušnega aparata. V nasprotju s tem tehnologija Log it all beleži in prikazuje podatke za vseh sedem okolij v sklopu tehnologije SoundNav, ne glede na število zvočnih okolij pokritih v tehnologiji slušnega aparata. To slušnem akustiku in uporabniku objektivno prikaže, kako dobro trenutni nivo tehnologije sovpada z uporabnikovimi potrebami.

Resnične potrebe po slišnosti

Potrebe poslušanja se med uporabniki razlikujejo. Funkcija Log it all jih predstavi v jasni podobi, kar pomaga slušnim akustikom in uporabniku poiskati tisti novo tehnologije od katerega ima uporabnik največje koristi.

Log it all razporedi podatke specifično glede na uporabnikova zvočna okolja mnogo bolj strukturirano in detajlno, kot tradicionalno beleženje podatkov. V spodnjem grafikonu sta prikazana dva uporabnika, ki sta nosila slušne aparate enake tehnologije v obdobju treh tednov. Grafikon prikazuje tradicionalno beleženje podatkov, ki zvočna okolja razdeli na samo dve okolji: Tiho in Glasno. Oba uporabnika imata dokaj podoben vzorec nošenja aparatov v okoljih pri dani tehnologiji.

Bečeženje podatkov o uporabi slušnih aparatov

Funkcija Log it all v spodnjem grafikonu pa prikazuje popolnoma drugačno sliko. Grafikon jasno kaže unikatne slušne potrebe obeh uporabnikov:

 • Uporaba slušnih aparatov obeh uporabnikov je prikazana skozi vseh sedem SoundNav okolij, kar je več okolij, kot pa jih pokriva njun sedanji slušni aparat. Podatki točno prikazujejo njuna aktivna slušna okolja.
 • V kolikor bi ta uporabnika kupovala nove slušne aparate, bi njune posamezne razlike za čas preživet v različnih okoljih nakazovale, da vsak od njih potrebuje slušni aparat z različnim nivojem tehnologije. Tega iz tradicionalnega beleženja podatkov ne bi mogli razbrati.
Funkcija Log it all

Log It All je ekskluzivna funkcija Unitron slušnih aparatov.

Za več informacij ali brezplačen preizkus slušnih aparatov, obiščite katerikoli AUDIO BM slušni center.

 

 

Opis nekaterih funkcij v slušnih aparatih Sonic

 

 

SPEECH VARIABLE PROCESSING
Tehnologija procesiranja zvoka, ki posnema kako človeško uho analizira in prilagodi zvok, da dosežemo čimbolj naraven in čist zvok.

 

ENVELOPE FOCUS
Primerno za uporabnike stare nad 75 let, kjer so možganski procesi lahko upočasnjeni in z izgubo sluha nad 70dB pri frekvencah 4kHz in 8kHz.

 

PHONENEME FOCUS
Za mlajše od 75 let in z izgubo sluha manjšo od 70dB.

 

FREQUENCY TRANSFER
Tehnologija, ki visoke frekvence prestavi v območje nizkih, istočasno pa ohrani tudi visoke frekvence na izvirnem mestu.

 

SPEECH PRIORITY NOISE REDUCTION (SPNR)
Pomaga pri razumevanju govora tako, da v vsakem trenutku spremlja vhodne zvoke, zmanjša šum iz ozadja ter ohranja elemente govora. Največja odlika tega sistema je hitrost. Deluje na podlagi analiziranja fonemov.

 

ADAPTIVE NOISE REDUCTION
Samo v PEP slušnem aparatu, počasnejša, ne tako natančna in učinkovita tehnologija kot SPNR, govor ni tako poudarjen.

 

WIND NOISE REDUCTION
Tehnologija, ki omogoča udobje tudi v zunanjem okolju, saj preprečuje da bi se zvok/šum vetra ojačal s tem ko poskrbi za dušenje skozi celoten frekvenčni spekter.

 

SOFT NOISE REDUCTION
Pomaga, da se tihi a moteči zvoki kot npr. zvok ventilatorja ali ropotanje hladilnika zmanjšajo, brez da bi spreminjali pomembne govorne signale.

 

IMPULSE NOISE REDUCTION
Zmanjševanje nenadnih pokov, kot je npr. lomljenje stekla, padec pisala na mizo, žvenketanje jedilnega pribora ipd, brez da bi spreminjali ostale dele zvoka, ki vsebujejo govor.

 

FIXED OMNI
Pri vseh SONIC slušnih aparatih, v enostavnih okoljih, kjer ni drugih zvokov, ki bi jih slušni aparat obdelal – zvoki iz vseh strani so enako ojačani.

 

FIXED DIRECTIONAL
Pri vseh Sonic slušnih aparatih. Poudarek le na ojačenju zvoka od spredaj in manj ojačenja zvoka, ki prihaja od zadaj. Primer večerje: koncentracija na pogovoru z osebo in ne na pogovorih okoli nas.

 

ADAPTIVE DIRECTIONAL
Sistem analizira zvoke z neverjetno hitrostjo pri določitvi najglasnejših zvokov. Osredotoča se na specifične zvoke v določenem frekvenčnem območju. Primerno za okolja, kjer se zvok dinamično spreminja npr. v pisarni ali v mestu.

 

HYBRID ADAPTIVE DIRECTIONAL
Oponaša zdrav slušni kanal. Za osebe, ki so veliko zunaj: basi se ne prilagajajo adaptivno, ampak vedno na način OMNI. Vse ostale frekvence pa se prilagajajo ADAPTIVE DIRECTIONAL.

 

ADAPTIVE FEEDBACK CANCELLER
Pri slušnih aparatih PEP standardna varianta, pri vseh ostalih pa napredna. Napreden sistem zelo hitro (v roku 5 milisekund) odstrani moteče povratne zvoke še preden jih lahko zaslišimo. Brez piskanja v slušnih aparatih in za udobno poslušanje.

 

VOLUME AND PROGRAM CHANGE
Uravnavanje ravni glasnosti zvoka s pomočjo tipk in menjava slušnih programov v slušnih aparatih.

 

ENVIRONMET CLASSIFICATION
Zvoki iz okolice so razvrščeni enega izmed v petih različnih okolij: govor v hrupu, govor v tihem, hrupno okolje, mirno okolje in veter. Slušni aparat nato s pomočjo Binaural Coordination sinhronizira zaznano okolje v obeh slušnih aparatih in prilagodi/optimizira zvok slušnega okolja.

 

NON-TELEPHONE EAR CONTROL
Tehnologija sodeluje s sistemom Binaural Coordination. Program avtomatsko prepozna stran na kateri ne poslušamo telefonskega pogovora in zmanjša glasnost ali celo utiša slušni aparat, da drugi zunanji zvoki med telefoniranjem niso moteči.

 

DATA LOGGING
Omogoča fino nastavitev slušnih aparatov glede na predhodne informacije o uporabi.

 

DATA LEARNING
Omogoča samodejno učenje slušnih aparatov glede želene glasnosti, izbire programa in samodejno priučitev najljubših nastavitev.

ALD

Dodatni podporni pripomočki (Assistive Listening Devices)

Dodatno opremo predstavljajo raznovrstne izbirne naprave, ki delujejo v povezavi s slušnim aparatom in drugimi komunikacijskimi napravami (na primer telefon). Tako na različne načine pomagajo še učinkovitejše slišati in upravljati slušne aparate.

Primeri nekaterih dodatnih podpornih pripomočkov:

Daljinski upravljalnik

Skoraj vse Unitron slušne aparate lahko nastavljate tudi z uporabo dodatnega Unitron daljinskega upravljalnika (na voljo je več izvedb). Dodatni daljinski upravljalnik omogoča preklop med različnimi programi poslušanja, spreminjanje glasnosti ali nastavitev SmartFocus™ 2 (odvisno od izvedbe).
Bistvene funkcije so takoj pri roki. Običajno daljinski upravljalniki omogočajo vsaj uravnavanje glasnosti in ročni preklop med programi. Boljše izvedbe po potrebi omogočajo ločeno uravnavanje dveh slušnih aparatov, omogočajo lahko tudi brezžično povezovanje s telefonom ali drugimi zvočnimi viri.

Daljinski upravljalnik omogoča ročni nadzor nad delovanjem slušnega aparata, tudi če slušni aparat na primer zaradi majhnosti nima gumbov za ročno uravnavanje. Z daljinskim upravljalnikom je uravnavanje diskretno in natančno.

uDirect in uStream

uDirect in uStream je dodatna oprema za slušne aparate, ki podpirajo brezžično povezovanje. Zagotavlja preprost prostoročni dostop do naprav z omogočeno povezavo Bluetooth, kot so na primer prenosni telefoni. uDirect ima priložen avdio kabel, ki se lahko priključi na naprave, kot so predvajalniki MP3, tablice, računalniki, poleg tega pa se lahko z njim brezžično uravnava slušne aparate.

uDirect in uStream omogočata brezžično povezovanje, hkrati pa je še daljinski upravljalnik za slušne aparate.

uTV

uTV se uporablja skupaj z uDirect za pošiljanje zvoka iz televizijskega sprejemnika neposredno v slušne aparate. uTV lahko prenaša tudi zvok iz predvajalnikov glasbe, računalnikov in drugih zvočnih virov.

Prenos zvoka od izbranega avdio vira (npr. od TV sprejemnika) poteka v stereo tehniki, visoki kakovosti in praktično brez zakasnitve.

Našteli smo kopico funkcij in rešitev, vendar še zdaleč ne vseh. Naj ponovimo, da so slušni aparati v sedanjem času namensko narejeni računalniki, ki so deležni stalnega razvoja. Vse s ciljem, da se uporabniku slušnih aparatov ponovno omogoči čim bolj naravno in kvalitetno poslušanje in s tem povrnitev komunikacijskih zmožnosti, ki nam jih daje sluh. UNITRON in SONIC v mnogih rešitvah izstopata – tudi po kakovosti in cenovni dostopnosti.

Pri slušnih aparatih iz naše ponudbe ne gre zgolj za ojačanje zvoka.

Uporabnikom, ki so preizkusili sodobne
zmožnosti slušnih aparatov za odločitev ni žal,
saj jim nudijo mnogo več, kot le ojačan zvok.

Vrnejo jih v svet komunikacije in uživanja v svetu zvokov!

Preberite več o sluhu in slušnih aparatih.

zzzs-pogodbeni-dobavitelj_slusni_aparati_AUDIO_BM_center_naslov_lokacija_standard_recept_narocilnica-ORL

AUDIO BM smo za slušne aparate pogodbeni dobavitelj Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Sprejemamo naročilnice iz vseh ORL ambulant. Prosta izbira dobavitelja je vaša pravica. Priporočamo, da pred odločitvijo za slušni aparat dobro preverite ponudbo. Če obiščete nas, se bomo osebno in strokovno zavzeli za vaš boljši sluh. Ko se odločate za slušne aparate, naj bodo vodila: kakovost, naraven zvok, možnost izbire večih blagovnih znamk, strokovna ter prijazna pomoč, servis in tudi cena. Postopek pridobitve.

Slusni-aparati-Unitron_Sonic_Philips-AUDIO_BM-centri_Slovenija-servis_oskrba_vzdrzevanje_svetovanje-ZZZS

Zavedamo se pomena sluha v vsakdanjem življenju, zato se vsak dan trudimo za vaše zadovoljstvo. Vaše izkušnje potrjujejo, da smo na pravi poti.

V AUDIO BM svoje delo opravljamo odgovorno, strokovno in s srcem. Zagotavljamo odlične storitve in najnovejše modele slušnih aparatov, za vse potrebe in za vse generacije - tudi v cenovnem standardu (brez doplačil). Vaše zadovoljstvo poplača naš trud. Preberite izjave naših strank ter tudi vi napišite svoje mnenje in ga delite z vsemi. Hvala.

ZASTOPAMO LE PRIZNANE IN PREVERJENE BLAGOVNE ZNAMKE

Blagovne-znamke-Unitron-Philips-Sonic-Varta-Duracell-Rayovac-Alpine-in-druge-AUDIO-BM-slusni-aparati-centri-Slovenija