Cerumen čisti, vlaži in maže kožo zunanjega sluhovoda, ter preprečuje vdor vodotopnih škodljivih snovi in mikrobov v kožo.

Ušesno maslo

Ušesno maslo (ali cerumen) je izloček ceruminalnih žlez, pomešan z odluščenimi poroženelimi površinskimi celicami kože sluhovoda. Cerumen je rumenkast izloček, je netopen v vodi, na zraku pa se sčasoma strdi in oksidira. Praviloma se zaradi svoje židkosti iz sluhovoda izloča sam, izločanje pospešuje žvečenje. Sestavljajo ga glikopeptidi, maščobe, hialuronska kislina, encimi, lizosomi in imunoglobulini.

Normalno izločanje cerumna omogoča pravilno delovanje (zunanjega) ušesa.

 

Če pride do izcedka, ki je redek ali gost – gnoj, je znak vnetja. Lahko gre za:
• vnetje zunanjega sluhovoda – lahko zaradi odrgnine ali stika z vodo,
• mehurčke v sluhovodu in na bobniču, ki počijo, izteče redka ali krvava vsebina,
• vnetje srednjega ušesa – poči bobnič in izteče tekočina.

V primeru bolečin, slabšega sluha in izcedka, ki traja več kot 3 dni svetujemo pregled pri osebnem zdravniku.

Odinell sprej za uho

Odinell sprej priporočamo:

  • za redno higieno in čiščenje ušes, še posebej tistim, ki se jim ušesno maslo pogosto strdi
  • osebam z večjo poraščenostjo v sluhovodu
  • uporabnikom slušnih aparatov
  • za mehčanje strjenih zamaškov, ki jih kasneje odstrani zdravnik

Če v ušesu čutite neudobje, bolečino, zamašenost, ali če lasten glas zveni spremenjeno in odmeva, oz. delno izgubite sluh, je morda razlog v nastanku ušesnih zamaškov.

Zelo pogosto se težave pojavijo po kopanju. Voda prodre v uho in zastane v sluhovodu. Tam povzroči nabrekanje cerumna. Če je tega dovolj, lahko nastane ušesni zamašek. Zamašitev sluhovoda lahko nastane nenadoma.

Najboljši način za izogibanje težavam je skrb za higieno. Z uporabo Odinell spreja boste cerumen raztopili, preden lahko iz njega nastane ušesni zamašek. Odinell sprej je na voljo brez recepta v AUDIO BM slušnih centrih.

Z vatiranimi palčkami lahko čistimo le uhelj, njeni uporabi v sluhovodu pa se moramo izogibati. To velja za otroke in odrasle.

Odinell sprej za uho
otroci čiščenje ušes

Ceruminalni ali ušesni zamaški

Ceruminalni zamaški nastanejo zaradi čezmernega izločanja cerumna, npr. zaradi uporabe slušnih aparatov ali v prašnem okolju, ali pa je moten ceruminalni odtok iz sluhovoda, npr. zaradi poraščenosti ali anatomskih nepravilnosti sluhovoda. Pogost vzrok za nastanek ušesnih zamaškov je tudi nepravilno čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi ušesno maslo navadno le potisnemo globlje v sluhovod. Ob stiku z vodo, npr. pri kopanju, lahko ušesno maslo ali zamašek nabrekne in zamaši sluhovod.

Težave in zapleti, ki jih povzročajo ušesni zamaški

Ceruminalni zamaški povzročajo poslabšanje ali izgubo sluha, pritisk, srbenje in bolečine v sluhovodih in šumenje v ušesih. Možni zapleti zaradi ceruminalnih zamaškov so vnetja zunanjega sluhovoda in srednjega ušesa s predrtjem bobniča in vrtoglavica.

 

Statistika

Ceruminalni zamaški so vzrok za slab sluh pri 30 % starejših ljudi z naglušnostjo.

Težave, povezane z ušesnimi zamaški, so vzrok za 10 % nujnih obiskov pri specialistih ORL.

Pri presejalnih testih sluha se je pokazalo, da 20-25 % dojenčkov, starih od 6 do 8 tednov, potrebuje čiščenje zunanjega sluhovoda.

Študija je pokazala, da ima 6 % osnovnošolcev zamaške iz ušesnega masla v obeh sluhovodih.

Klinične študije so pokazale, da je pri 70 % otrok z vnetjem zunanjega sluhovoda vzrok težavam čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami.

Priporočamo:

Odinell sprej za uho

Odinell sprej za uho je vedno na voljo tudi v AUDIO BM slušnih centrih.

 

 

 

 

ALI IMAM ČEP V UŠESU?

Če se sprašujete o tem, predlagamo, da brezplačno preverite sluh. Pred meritvijo sluha preverimo tudi sluhovode. Obiščite najbližji AUDIO BM slušni center.
zzzs-pogodbeni-dobavitelj_slusni_aparati_AUDIO_BM_center_naslov_lokacija_standard_recept_narocilnica-ORL

AUDIO BM smo za slušne aparate pogodbeni dobavitelj Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Sprejemamo naročilnice iz vseh ORL ambulant. Prosta izbira dobavitelja je vaša pravica. Priporočamo, da pred odločitvijo za slušni aparat dobro preverite ponudbo. Če obiščete nas, se bomo osebno in strokovno zavzeli za vaš boljši sluh. Ko se odločate za slušne aparate, naj bodo vodila: kakovost, naraven zvok, možnost izbire večih blagovnih znamk, strokovna ter prijazna pomoč, servis in tudi cena. Postopek pridobitve.

Slusni-aparati-Unitron_Sonic_Philips-AUDIO_BM-centri_Slovenija-servis_oskrba_vzdrzevanje_svetovanje-ZZZS

Zavedamo se pomena sluha v vsakdanjem življenju, zato se vsak dan trudimo za vaše zadovoljstvo. Vaše izkušnje potrjujejo, da smo na pravi poti.

V AUDIO BM svoje delo opravljamo odgovorno, strokovno in s srcem. Zagotavljamo odlične storitve in najnovejše modele slušnih aparatov, za vse potrebe in za vse generacije - tudi v cenovnem standardu (brez doplačil). Vaše zadovoljstvo poplača naš trud. Preberite izjave naših strank ter tudi vi napišite svoje mnenje in ga delite z vsemi. Hvala.

ZASTOPAMO LE PRIZNANE IN PREVERJENE BLAGOVNE ZNAMKE

Blagovne-znamke-Unitron-Philips-Sonic-Varta-Duracell-Rayovac-Alpine-in-druge-AUDIO-BM-slusni-aparati-centri-Slovenija