NAGLUŠNI NAGLUŠNEMU

10 let po izdaji 1. knjige nastajajo novi zapisi

Avtor: MARKO ŠTANTA

O avtorju

Marko Štanta se je rodil težko naglušen in se vsakodnevno srečuje s težavami, ki jih prinaša njegova naglušnost. Da bi pomagal drugim, je leta 2013 napisal knjigo Naglušni naglušnemu: o sluhu in slušnih aparatih, kjer na preprost način opiše katere omejitve prinaša izguba sluha, kako se prilagoditi svoji naglušnosti in kako omiliti težave s pomočjo slušnih aparatov.

Njegove osebne izkušnje so se od izdaje 1. knjige leta 2013 dodatno obogatile, zato v želji po posredovanju novega znanja in izkušenj naprej, nastajajo sveži zapisi, ki jih boste lahko prvi prebirali prav na tej strani.

NOVI ZAPISI

oktober 2022

UČENJE RAZUMEVANJA SLIŠANEGA ALI SLIŠANO IN OBENEM VIDENO JE BOLJŠE

Proces novega učenja je dolgotrajen in naporen. Še posebej za starejše. Pomagamo si tako, da izkoristimo evolucijsko sposobnost naših možganov, da podzavestno prepoznavajo naravne zvoke in začnemo svoje učenje v naravi. Pri tem postopno povečujemo uporabo slušnih aparatov od ure ali dveh na dan do celodnevne.

 

Kriterij je pojav prvih znakov glavobola – takrat prenehamo in počakamo na naslednji dan! Naslednji nasvet je, da začnemo uporabljati slušne aparate v tišjih in naravnih okoljih. S tem izgubimo najmanj energije in obenem možgane spodbudimo h aktivnemu sledenju zvokom v okolici. Zvok vetra, šum vode, grmenje, lajež psa, ptičje petje itd. Obenem poskušamo čim več komunicirati s svojim bližnjimi, najprej na štiri oči in šele kasneje z več sogovorniki. Šele ko smo suvereni v pogovoru z eno osebo, preidemo h pogovoru v skupini.

 

Pri pogovoru se osredotočimo na več okoliščin. Najprej na okolje, v katerem se pogovor odvija. Po možnosti, se pogovarjamo v tihem in svetlem prostoru, da ni v ozadju motečega hrupa in da se jasno vidi obraz sogovornika. V primeru, da to ni možno, naj bo pogovor takšen, da uporabljajmo kratke stavke s skromnim besednjakom brez tujk in da ne preskakujemo s teme na temo.

 

Tudi na splošno se pri pogovoru držimo nekaterih pravil:

  • Vedno smo obrnjeni sogovorniku.
  • Lepo prosimo sogovornika, da se ne premika in ne koraka med pogovorom.
  • Govorimo normalno glasno in se ne trudimo s pretirano artikulacijo.
  • Sogovornik naj ne zakriva ust s pričesko, roko, cigareto, žvečenjem in podobnim.
  • Vedno govori le ena oseba istočasno.
  • Če sogovornika ne razumemo, prosimo, da povedano ponovi z drugimi besedami ali uporabi list in pisalo.

 

Med pogovorom sistematično vadimo razumevanje govora. Skušajmo poslušati sogovornika in se osredotočiti na njegovo izgovorjavo, poudarke in intonacijo v glasu. Je glasno, dramatično in čustveno ali je hladno in racionalno ali je monotono ali kaj drugega? Sogovornika istočasno opazujemo in poskušamo razbrati njegovo govorico telesa. Drža telesa izraža odnos govornika do tistega, o čemer govori. Nebesedna govorica obsega držo telesa, kretnje, mimiko, pogled v prostor in še kaj. S tem se izboljša razumevanje govora, tako lahko „preberemo“ manjkajoče glasove, katerih ne slišimo zaradi naglušnosti.

 

Kako se naučiti brati govorico telesa? Podobno kot pri govoru. Vsaj petnajst minut na dan posvetimo preučevanju in prepoznavanju kretenj. Za začetek na televiziji utišajte glas in samo z gledanjem slike ugotovite, kaj se dogaja. Glas vključite vsakih pet minut, tako da preverite, kako natančni ste pri razumevanju dogajanja na televiziji. Tudi sestanki in družabne prireditve so odlična priložnost za opazovanje. Poleg kretenj bodite pozorni tudi na obrazne mimike, pantomimo, demonstracijo in izrazno živahnost.

 

Za konec, berimo, berimo in še enkrat berimo! S tem si širimo besedni zaklad in spoznavamo nove besede kar nam pomaga pri ugibanju pomena govora, ko zaradi naglušnosti zgrešimo kak glas ali celo besedo. Naslednjič se bomo pogovarjali o aktivnem usmerjanju sogovornika v pogovoru.

september 2022

SLUŠNI APARAT JE ŠELE ZAČETEK!

Živimo v časih nenehne komunikacije. Sposobnost nemotene komunikacije nas ohranja v družbi in ko jo izgubimo, se hitro znajdemo na socialnem robu. Zato je naglušnost vedno bolj moteča za naše vsakdanje življenje in premagovanje ovir, ki jih prinaša, zahteva vedno več pozornosti ter napora.

 

Naglušnost posredno vpliva tudi na večjo pojavnost tinnitusa, na slabše ravnotežje in finomotoriko ter je eden od dejavnikov tveganja za anksioznost in demenco.

 

Naglušni so vedno na preži in skušajo slediti dogajanju v okolju. To je utrujajoče in zahteva dodatno koncentracijo, ki seveda niha, kar se odraža v njihovi anksioznosti – tesnoba, trema, napetost, živčnost, strah in zaskrbljenost.

 

Z naglušnostjo se zmanjša število zvočnih impulzov, ki jih možgani dobivajo preko ušes. Posledično možgani s časom otopijo, slabša se koncentracija in upada spomin. Pojavljati se začno prvi znaki demence. V poprečju naglušna oseba brez ustreznega slušnega pripomočka postane dementna 5 – 10 let pred svojimi slišečimi vrstniki.

 

Slušni pripomoček nam omogoča dobro slišanje, ni pa samoumevno, da nam brez truda omogočal dobro razumevanje slišanega. Sporazumevanje z naglušnimi, ki imajo slušni aparat je v osnovi enako sporazumevanju z naglušnimi brez slušnega aparata, le težave so manjše! Zato moramo razviti veščine in znanje, kako v največji možni meri izkoristiti povrnjeni sluh. O tem pišemo v nadaljevanju.

 

 

SLIŠANJE NI RAZUMEVANJE!

 

Za naglušnega je slišanje napor. Zahteva dodatno koncentracijo, sposobnost prilagajanja na različne zvočne situacije in kar je najpomembnejše, nenehno učenje.

 

Na kratko bomo razložili, kaj je pravzaprav slišanje v povezavi z razumevanjem in potem, kako lahko proces razumevanja obrnemo sebi v korist za boljšo komunikacijo z okoljem okoli nas.

 

Kako slišimo? Ušesi sta križno povezani z obema polovicama možganov. Desno uho je povezano z levo polovico možganov, levo uho pa z desno polovico. Leva polovica možganov omogoča abstraktno in logično razmišljanje, desna pa prepoznavo čustev in pomena mišljenja. Posledično naglušni spremeni razumevanje govora in komunikacije glede na dejstvo, na katero uho slabše sliši. Nagonsko se naglušni bolj opira na tisto uho, s katerim bolje sliši. Tako naglušni, ki bolje sliši z desnim ušesom postane v komunikaciji bolj racionalen, naglušni, ki bolje sliši z levim ušesom pa bolj čustven. Naslednja zanimivost je, da za določanje smeri in razdalje vira zvoka potrebujemo obe ušesi. Z naglušnostjo to sposobnost izgubimo in naglušni ne zmore več ločiti govora od hrupa in brez vida prepoznati smer, s katere prihaja glas sogovornika.

 

Opisano vodi v spoznanje, da slišimo z ušesi a prepoznamo in razumemo zvok z možgani! Za nemoteno komunikacijo zato potrebujemo obe enako funkcionalni ušesi, ker šele potem pravilno razumemo zvok okrog nas. Predpogoj pa je, da se najprej naučimo prepoznati, kaj kak zvok ali glas ali beseda pomeni.

 

Zdrav dojenček načeloma dobro sliši, ampak če mu rečemo “čokolada” ne bo razumel, kaj sliši. Šele, ko se kasneje nauči, kaj je čokolada, bo sposoben prepoznati glasove in pomen besede “čokolada”. Zato je osnovni pogoj razumevanja govora, da slišanje nadgradimo z nenehnim učenjem, kaj je pomen in namen zvoka ali glasa, ki ga slišimo. Na kratko lahko vse skupaj prikažemo s sledečo shemo:

 

 

 

V nadaljevanju bomo poskusili razložiti, kako proces razumevanja slišanega okrepiti in izboljšati svojo komunikacijo. Osnovni pogoj je, da na obe ušesi slišimo približno enako dobro. V primeru naglušnosti zato potrebujemo pomoč in ustrezno obravnavo medicine. Z medicinsko rehabilitacijo bomo dobili nam primeren pripomoček, bodisi implantat, bodisi slušni aparat. S tem se naša zgodba šele začne.

 

Slušni pripomoček nam omogoča dobro slišanje, ne omogoča pa nam dobrega razumevanja slišanegaRazumevanje govora se ob začetku uporabe poslabša in ne izboljša! Možgani se morajo za boljše razumevanje govora najprej naučiti uporabljati nov, bogatejši zvok. Razviti moramo veščine in znanje kako v največji možni meri izkoristiti povrnjeni sluh. Seveda takšen sluh ni več enak sluhu pred nastankom naglušnosti, zato smo pri prepoznavi zvokov in glasov spet na začetku – v vlogi malega dojenčka, ki se uči razumeti, kaj sliši. Če je nekoč kapljanje vode bilo slišati kot “ck, ck, ck” je po novem to “pk, pk, pk” kar pomeni, da si moramo “pk” zapomniti kot zvok kapljanja in pozabiti na stari “ck”. In tako naprej.

 

Zavedati se moramo, da traja 60 – 90 dni, da se privadimo na slušne aparate in nadaljnjih 90-120 dni neprekinjene uporabe slušnih aparatov za razumevanje govora. Pri tem se navajamo tudi na nove občutke kot so občutek zamašenega ušesa, odmev lastnega glasu, občutek pritiska, vlage in vročine v ušesu.

 

Z drugimi besedami, rabimo približno pol leta redne uporabe slušnega aparata, da dosežemo nivo kakovostne komunikacije! Več pa naslednjič, oktobra.

avgust 2022

IZKUŠNJE Z NAJNOVEJŠIMI SLUŠNIMI APARATI

Vsakodnevno uporabljam slušne aparate. Trenutno uporabljam vušesni model Unitron Insera Pro Tempus skupaj z vmesnikom uDirect™ 3, ki mi omogoča povezovanje s televizorjem, računalnikom in pametnim telefonom. S celotnim sistemom Unitron sem zelo zadovoljen, saj mi omogoča sledenje vsem oblikam komunikacije in nemoteno službeno in socialno življenje.

 

Občasno preizkusim nove modele slušnih aparatov in nazadnje sem na testu imel zaušesni model Unitron Stride na najnovejši platformi Blu. Najprej sem preizkusil osnovnejši Stride 3, kasneje še najnaprednejši Stride 9. Oba modela sem vrnil z navdušenjem in istočasno z obžalovanjem, saj se trajnostna doba sedanjih še ni iztekla.

 

Blu modeli imajo, v primerjavi s starejšimi slušnimi aparati, bogatejši in mehkejši zvok. Napreden sistem zmanjševanja hrupa dodatno bogati izkušnjo slišanja, saj so zoprni zvoki, kot so šum vetra, kovinski zveni, zavijanje siren in splakovanje vode na stranišču manj stresni in obenem razločneje slišni, kot pri starejših modelih. To se pozna tudi pri govoru, saj je glas sogovornika jasnejši in lažje ločljiv od zvokov v okolici. Naslednja lastnost, ki me je navdušila, je zmožnost slušnih aparatov, da se neposredno povežejo s telefonom in ostalimi napravami z Bluetooth funkcionalnostjo. Ni več potrebno nenehno imeti pri sebi vmesnika za povezovanje z ostalimi elektronskimi napravami. Obenem je zvok televizorja ali telefona  lažje razumljiv in manj utrujajoč.

 

Platforma Blu je tudi zelo učinkovita pri porabi baterij in praktično je nezaznavna razlika pri porabi baterije v primerjavi s slušnimi aparati, ki potrebujejo vmesnik. Posledica vsega naštetega je, da sem zvečer manj utrujen, saj za komunikacijo potrebujem manj koncentracije in napora. Ob uporabi Stride Blu se počutim, kod da bi prešel s poslušanja glasbe na YouTube na poslušanje stare analogne gramofonske plošče. Zvok je veliko bolj mehak, bogat, poln podrobnosti in topline.

 

Kako se obnese osnovnejši Stride 3 v primerjavi z najnaprednejšim Stride 9?

Presenetljivo dobro. Opazna razlika v prid 9-tke je le v kompleksnih slušnih situacijah, kot sta hkratno govorjenje več oseb ali ko govor spremlja odmevanje v prostoru. Oba modela sta pri slišanju podobno uspešna, je pa naprednejši model z dodatnimi funkcionalnostmi še za spoznanje udobnejši od že tako udobnega osnovnejšega modela. S tem je primernejši za osebe, ki imajo dinamičen slog življenja s številnimi stiki z ljudmi v različnih zvočnih okoljih.

 

Med mojim Unitron Tempus  modelom in testiranim Unitron Stride Blu so tri generacije razlike. Če med predhodno in naslednjo generacijo razlika ni zelo opazna, je med platformama Tempus in Blu dovolj razlike, da se opazi hiter razvoj tehnologije, ki uporabniku slušnega aparata prinaša novo kakovost v življenje.

1. knjiga, 2013

NAGLUŠNI NAGLUŠNEMU – o sluhu in slušnih aparatih

Knjigo je izdalo Društvo gluhih in naglušnih Severne Primorske ob svoji 60 letnici delovanja. Čeprav je izguba sluha navzven nevidna, so njene posledice vse prej kot zanemarljive. Slišeč človek si le stežka predstavlja, kaj pomeni slabo slišati, dokler tega ne izkusi sam na lastni koži. Okvara sluha otežuje komunikacijo, kar vpliva na vsa področja posameznikovega življenja. Povzroči lahko socialno izolacijo posameznika.

 

 

Knjiga je namenjena naglušnim osebam in tistim, ki ste z njimi v stiku. Napisal jo je Marko Štanta, ki je član Društva gluhih in naglušnih Severne Primorske. Kot že naslov Naglušni naglušnemu pove, se tudi on spopada z izgubo sluha že od rojstva dalje. Njegove osebne izkušnje, lastna zagnanost v raziskovanje naglušnosti in predvsem želja po posredovanju znanja naprej, so poglavitni razlogi za nastanek knjige. V knjigi podaja svojo zgodbo – izkušnjo naglušne osebe.

Avtor uvodoma predstavi sluh, naglušnost, razumevanje govora, osnovne pojme za razumevanje izgube sluha (zvok, frekvenca, glasnost, opredelitev naglušnosti …). Nadalje avtor predstavi vrste slušnih aparatov, katere funkcionalnosti so primerne in nas popelje skozi postopke izbire slušnega aparata. V zadnjih poglavjih je predstavljeno tudi vzdrževanje slušnih aparatov in higiene ušesa, ter rešitve, če slušni aparat ni dovolj – osebni sistem za prenos govora (FM sistem).

 

UVOD, ki ga je v knjigi napisal avtor Marko Štanta:

Se zjutraj zbudite in ne slišite golobov na strehi? Vas je ravnokar vaša najdražja opozorila, da se v kuhinji sliši kapljanje vode iz pipe? Med sprehodom ne slišite šumenja listja, po katerem stopate? Se neumno počutite, ker je anketar po telefonu hitro govoril in ga niste razumeli? Ste ob gledanju TV dnevnika nesrečni, saj ugotavljate, da voditelj momlja in nerazločno govori? Če vam opisano zveni domače, potem imate problem – naglušni ste! Sedaj lahko razumete, zakaj so vaši bližnji napeti, ko se morajo pogovarjati z vami o zahtevnejši tematiki. Vedo, da bodo morali vsak stavek večkrat ponoviti, kar od njih zahteva čas in potrpljenje. Niste edini. S tem se v Evropi srečuje približno desetina odraslih oseb. Ste le eden izmed mnogih. In kaj zdaj?

O tem bomo govorili v knjigi. Naglušnost je svojevrsten fenomen. Če želiš uspešno premagovati težave, ki jih naglušnost prinaša, moraš o njej nekaj vedeti. Proučevanje naglušnosti te popelje na različna področja, od biologije, medicine, sociologije do poznavanja osnov fizike in tehnologije. V množici informacij, ki naj bi jih vsak naglušni poznal, si je težko ustvariti sliko, katere informacije so potrebne in katere ne. V osnovi je enostavno. Vsak, ki ima težave s sluhom, bi moral poznati svoj sluh, predvsem pa vedeti, katere omejitve mu prinaša njegova izguba sluha in kako lahko omili le-te. In nič več. Žal ni šole ali osebe, ki bi nas to podučila. Po pomoč se lahko obrnemo na številne bolj ali manj požrtvovalne zdravnike, surdopedagoge in slušne akustike, ki pa nam ne bodo predočili celovite slike o tem, kaj naglušnost prinaša. Resnici na ljubo, nam tudi ne morejo; če nisi sam naglušen, preprosto ne moreš dojeti vseh razsežnosti življenja z naglušnostjo.

Potrebna so leta, da se iz lastnih izkušenj naučite, kaj morate vedeti o lastni naglušnosti in slušnih aparatih. Naslov knjige “Naglušni naglušnemu: o sluhu in slušnih aparatih” se nanaša na tiste razsežnosti naglušnosti, o katerih je v strokovnih krogih le malo govora. Govora o tem, kako se prilagoditi svoji naglušnosti in kaj nam v praksi omogočajo slušni aparati.

Naš namen je na preprost in razumljiv način predstaviti osnovne informacije o naglušnosti, slušnih aparatih in življenju z njimi. Poudarek je na razumevanju vplivov naglušnosti na sposobnost sporazumevanja in kako izbrati ustrezen slušni aparat. V kolikor želite poglobljene informacije, priporočamo obisk specialista ORL in bližnje poslovalnice s slušnimi aparati. Dragoceni vir informacij, pravzaprav najbolj verodostojen pa so naglušni, ki že uporabljajo slušne aparate. Če ne poznate nobenega, boste najlažje stopili v stik z njim v lokalnem društvu gluhih in naglušnih. In seveda literatura. Berite, informirajte se in se izobražujte. Več kot boste vedeli o naglušnosti, lažje boste z njo živeli in bolj boste samozavestni.

Vse je odvisno od vas. Naglušnost prinaša spremembe v življenje. Sprejmite te spremembe in se navadite živeti z njimi. V kolikor naglušnosti ne boste sprejeli in je dojeli kot del vaše osebnosti, vas čakajo težki časi. Vedno se boste počutili manjvredno, napeti boste in nesrečni. Namesto da bi polno živeli, boste ves čas obremenjeni s svojim sluhom. Tega pa si najbrž ne želite. Ušesa imate zato, da vam lajšajo življenje in ne zato, da se vaše življenje vrti okoli njih. Le vi veste, kaj ste slišali in kaj ne. Izkoristite sluh, ki vam je ostal, prilagodite svoje sporazumevanje z okolico in poslužujte se vseh pripomočkov, ki jih nudita moderna medicina in tehnologija. Najpomembneje pa je, da ostanete polni življenja in samozavestno vodite svoje sogovornike pri pogovoru. Pri premagovanju težav boste tako spoznali, da je svet preveč lep in zanimiv, da bi se mu odrekli zaradi, recimo temu tako, slabšega sluha.

 

Knjiga je na voljo v knjižnicah.

AUDIO BM se avtorju zahvaljujemo za dovoljenje, da objavimo predstavitev knjige. Toplo vam jo priporočamo za branje!

 

Naglusni-naglusnemu-O-sluhu-in-slusnih-aparatih-2013-Marko-Stanta
zzzs-pogodbeni-dobavitelj_slusni_aparati_AUDIO_BM_center_naslov_lokacija_standard_recept_narocilnica-ORL

AUDIO BM smo za slušne aparate pogodbeni dobavitelj Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Sprejemamo naročilnice iz vseh ORL ambulant. Prosta izbira dobavitelja je vaša pravica. Priporočamo, da pred odločitvijo za slušni aparat dobro preverite ponudbo. Če obiščete nas, se bomo osebno in strokovno zavzeli za vaš boljši sluh. Ko se odločate za slušne aparate, naj bodo vodila: kakovost, naraven zvok, možnost izbire večih blagovnih znamk, strokovna ter prijazna pomoč, servis in tudi cena. Postopek pridobitve.

Slusni-aparati-Unitron_Sonic_Philips-AUDIO_BM-centri_Slovenija-servis_oskrba_vzdrzevanje_svetovanje-ZZZS

Zavedamo se pomena sluha v vsakdanjem življenju, zato se vsak dan trudimo za vaše zadovoljstvo. Vaše izkušnje potrjujejo, da smo na pravi poti.

V AUDIO BM svoje delo opravljamo odgovorno, strokovno in s srcem. Zagotavljamo odlične storitve in najnovejše modele slušnih aparatov, za vse potrebe in za vse generacije - tudi v cenovnem standardu (brez doplačil). Vaše zadovoljstvo poplača naš trud. Preberite izjave naših strank ter tudi vi napišite svoje mnenje in ga delite z vsemi. Hvala.

ZASTOPAMO PRIZNANE IN PREVERJENE BLAGOVNE ZNAMKE

Blagovne-znamke-Unitron-Philips-Sonic-Varta-Duracell-Rayovac-Alpine-in-druge-AUDIO-BM-slusni-aparati-centri-Slovenija