Sluh je eden od najpomembnejših čutov.

POMEN SLUHA

Prvo razvito človeško čutilo je sluh. In ker nam ta omogoča, da že v materinem trebuhu slišimo na primer mamin utrip srca in pomirjujoč glas, je sluh obenem tudi eden najpomembnejših kanalov do drugih ljudi. Tako ostane vse življenje. Informacije, ki nas dosežejo v obliki zvoka, se nas na čustveni ravni običajno zelo dotaknejo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima že vsak deseti prebivalec okvaro sluha. Zato medicina tudi temu področju posveča precej pozornosti. V povezavi s tehnološkim napredkom je sluh omogočen skoraj vsem, ki imajo okvaro tega čutila.

Brošura o SLUHUprvi del  /  drugi del

 Več brošur >

Ko izgubite vid, izgubite stik s stvarmi. Ko izgubite sluh, izgubite stik z ljudmi.

Helen Keller

Človek je družbeno bitje. Zanj je značilno življenje v družbeni skupnosti. Zato je potrebna KOMUNIKACIJA med ljudmi. Zmožnost deliti z drugimi misli, želje, ideje in čustva, … neprecenljivo, kaj nam omogoča SLUH!

  • Sluh omogoča komunikacijo in prepoznavanje glasov, ki sestavljajo bistven del našega vsakdana.
  • Izguba sluha velja za težjo prizadetost kot izguba vida, kajti slušni kanal je glavni vir pridobivanja informacij. Izguba sluha človeka tudi bolj osami.
  • Uho, ki nam omogoča sluh, nenehno uporabljamo. Njegovo delovanje se nam zdi samoumevno in o njem sploh ne razmišljamo.
  • Svet, v katerem živimo, je svet slišečih. Prilagojen je ljudem, ki dobro verbalno komunicirajo. V primeru težav s sluhom nastopi vrsta težav, če si naglušna oseba to prizna, ali ne.

Poslušanje je osnova za razvoj govorjenega jezika.

SLUH IN OTROCI

Za razvoj poslušanja je pomembno kritično obdobje, predvsem obdobje do 6 meseca starosti, do katerega dojenčki razvijejo sposobnost diskriminacije lingvistično pomembnih značilnosti govora. Poslušanje je osnova za razvoj govorjenega jezika.

Sluh je sposobnost zaznavanja zvoka.

KAKO DELUJE SLUH

Sluh je sposobnost zaznavanja zvoka. Pri ljudeh je čutilo za sluh uho, ki hkrati opravlja še vlogo ravnotežnega centra.

Uho je razdeljeno na tri funkcionalne dele: zunanje, srednje in notranje uho. Da bi spoznali pomen posameznih ušesnih struktur, poskusimo slediti zvočnim dražljajem med njihovim potovanjem po ušesnih labirintih. Začeli bomo z nihaji zraka, ki trčijo ob uhelj, in končali, ko se dražljaji pretvorijo v električne živčne pulze in odpotujejo v možgane, ki jih zaznajo kot zvok.

Video o delovanju sluha

KAKO SLIŠIMO

Sklenjeno imamo pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije

K nam lahko pridete z Naročilnico, ki jo izda zdravnik specialist ORL in do cenovnega standarda bo pripomoček poravnala zdravstvena zavarovalnica.

Pooblaščeni dobavitelj UNITRON in SONIC

Pooblaščeni dobavitelj in servis UNITRON ter SONIC slušnih aparatov v Sloveniji.

ZASTOPAMO PRIZNANE BLAGOVNE ZNAMKE IZ CELEGA SVETA

V SKRBI ZA VAŠ SLUH NUDIMO TUDI: