Pomen sluha

SLUH JE EDEN OD NAJPOMEMBNEJŠIH ČUTOV

Prvo razvito človeško čutilo je sluh. In ker nam ta omogoča, da že v materinem trebuhu slišimo na primer mamin utrip srca in pomirjujoč glas, je sluh obenem tudi eden najpomembnejših kanalov do drugih ljudi. Tako ostane vse življenje. Informacije, ki nas dosežejo v obliki zvoka, se nas na čustveni ravni običajno zelo dotaknejo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima že vsak deseti prebivalec okvaro sluha. Zato medicina tudi temu področju posveča precej pozornosti. V povezavi s tehnološkim napredkom je sluh omogočen skoraj vsem, ki imajo okvaro tega čutila.

Brošura o SLUHU:  prvi del / drugi del 

Ko izgubite vid, izgubite stik s stvarmi. Ko izgubite sluh, izgubite stik z ljudmi.

Helen Keller

Človek je družbeno bitje. Zanj je značilno življenje v družbeni skupnosti. Zato je potrebna KOMUNIKACIJA med ljudmi. Zmožnost deliti z drugimi misli, želje, ideje in čustva, … neprecenljivo, kaj nam omogoča SLUH!

  • Sluh omogoča komunikacijo in prepoznavanje glasov, ki sestavljajo bistven del našega vsakdana.
  • Izguba sluha velja za težjo prizadetost kot izguba vida, kajti slušni kanal je glavni vir pridobivanja informacij. Izguba sluha človeka tudi bolj osami.
  • Uho, ki nam omogoča sluh, nenehno uporabljamo. Njegovo delovanje se nam zdi samoumevno in o njem sploh ne razmišljamo.
  • Svet, v katerem živimo, je svet slišečih. Prilagojen je ljudem, ki dobro verbalno komunicirajo. V primeru težav s sluhom nastopi vrsta težav, če si naglušna oseba to prizna, ali ne.

Čudovito je, če slišimo in poslušamo drug drugega.

Poslušanje je osnova za razvoj govorjenega jezika.

SLUH IN OTROCI

Za razvoj poslušanja je pomembno kritično obdobje, predvsem obdobje do 6 meseca starosti, do katerega dojenčki razvijejo sposobnost diskriminacije lingvistično pomembnih značilnosti govora. Poslušanje je osnova za razvoj govorjenega jezika.

Razvoj gluhega in naglušnega otroka poteka po enakih zakonitostih kot razvoj slišečega otroka. Izguba sluha prinaša posebnosti v razvoju, saj vpliva na razvoj jezika, govora in komunikacije.

Razvoj govora poteka spontano. Posnemamo to, kar slišimo.

Sluh je pri otrokih še posebej pomemben!

slušni aparati za otroke

Sluh je sposobnost zaznavanja zvoka.

KAKO DELUJE SLUH

Zunanje uho, ki ga sestavljata uhelj in sluhovod, usmeri zvok do bobniča in srednjega ušesa, srednje uho pa v nadaljevanju poskrbi za to, da se valovanje zraka prenese na valovanje tekočine. Ker je tekočino težje vzbuditi k valovanju kot zrak, se mora valovanje okrepiti; za to poskrbijo bobnič in slušne koščice, ki so sestavni deli srednjega ušesa. Okrepljeno valovanje se nato prenese v notranje uho, ki ga tvorita ravnotežnostni del in polž, ki je najpomembnejši del ušesa, saj spremeni valovanje tekočine v električne impulze. Ti impulzi se nato po slušnem živcu prek nevronskih povezav prevedejo do možganske skorje, kjer nastane zaznava zvoka.

Spoznajmo uho

UHO AUDIO BM slusni aparati - Zgradba usesa - zunanje srednje in notranje uho - uhelj sluhovod bobnic kladivce nakovalce stremence polz ravnotezni organ

Video o delovanju sluha

KAKO SLIŠIMO

BREZPLAČNO PREVERITE SLUH

Za več informacij in rezervacijo termina nas pokličite med 9. in 16. uro. Telefon: 059 044 055.

 

 

Preberite več:

 

 

Čakalne vrste_e_napotnica_narocanje_ORL_naglusnost_slusni_aparati

AUDIO BM slušni centri smo pogodbeni dobavitelj ZZZS - Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Za slušne aparate sprejemamo naročilnice iz vseh ORL ambulant. Izbira dobavitelja je vaša prosta izbira. Pred odločitvijo za slušni aparat, preverite in preizkusite tudi našo ponudbo.

Ekskluzivno_v_Sloveniji-Unitron_in_Sonic_slusni_aparati-AUDIO_BM-centri_servis_oskrba_vzdrzevanje_svetovanje_naglusnost

Številne stranke potrjujejo našo predanost pri nudenju pomoči, da boste spet bolje slišali - in živeli.

V AUDIO BM svoje delo opravljamo strokovno in s srcem. Zagotavljamo odlične storitve in najnovejše modele slušnih aparatov za vse potrebe in za vse generacije - tudi v cenovnem standardu (brez doplačil).

ZASTOPAMO PRIZNANE IN PREVERJENE BLAGOVNE ZNAMKE

ŽELITE, DA VAM POMAGAMO NA POTI DO BOLJŠEGA SLUHA? STOPITE V KONTAKT Z NAMI!