Tadej Enci se je rodil leta 1994 v Velenju. Vadi s trenerjem Gregorjem Doberškom, ki o njem pravi, da je izjemno zagnan in prizadeven atlet, čeprav je že od rojstva naglušen. V AUDIO BM slušnih centrih podpiramo vsa njegova prizadevanja, zato smo se odločili, da mu po svojih močeh pomagamo. Decembra 2018 smo mu podarili najnovejše in najboljše slušne aparate, s katerimi bo lahko čim bolje slišal v vseh okoljih.

 

O svoji naglušnosti Tadej pove: “Vzrok za praktično gluhost ni točno znan. Največ težav sem zaradi nje imel v šoli, saj zaradi okvare sluha nisem dobro razumel učiteljev in posledično sem imel doma več dela. Poleg šolskih obveznosti pa sem imel še vsakodnevne naporne treninge, ampak sem nekako vseskozi uspel uspešno usklajevati oboje.”

 

 

Na dvoranskem državnem prvenstvu, ki ga je Slovenija priredila v Zagrebu, je s časom 49,84 zasedel tretje mesto. A ne med gluhimi, temveč med slišečimi športniki. To je zgodovinski dosežek, saj to ni uspelo še nobenemu slovenskemu gluhemu atletu.

“Ta medalja mi ogromno pomeni in je tudi nagrada za vsa leta trdega dela in odrekanj,” je upravičeno ponosen Tadej. Poprej je bil Tadej že dvoranski evropski prvak med gluhimi tekači in najboljši slovenski gluhi športnik leta. Na evropskem prvenstvu gluhih v izostreni konkurenci pa je dosegel četrto mesto.

 

Tadej Enci s trenerjem Gregorjem Doberškom, Foto: Vid Ponikvar

 

“Moje sporočilo gluhih športnikom je, naj vztrajajo in nikoli ne odnehajo. Če si v življenju nekaj zares želiš, potem ti bo nekega dne to uspelo kljub vsem oviram, ki se postavijo na poti. Pomembno je, da ne odnehaš ob prvem padcu, ampak se pobereš in vztrajaš naprej in tudi uspeh bo prišel. Prav vsem otrokom priporočam šport, ki privzgaja tri plemenite vrednote – disciplino, vztrajnost in potrpežljivost.”

 

 

AUDIO BM je decembra 2018 Tadeju Enciju doniral najboljše slušne aparate,
da bo še lažje dosegal nove in nove osebne ter športne zmage.

Franci Urankar, direktor AUDO BM, Tadej Enci in Vlado Pirič, slušni akustik iz AUDIO BM Velenje

 

 

Trener Gregor Doberšek o začetkih dela s Tadejem Encijem

“Sprva so mi v klubu dejali, da je Tadej priden in zavzet atlet, le da malo slabše sliši in da mu je treba le malo glasneje kaj povedati.
Tega napotka sem se držal. Tadej je prikimaval mojim navodilom in delal enako kot drugi atleti v skupini. Zbegalo me je tudi to, da kljub svoji hibi povsem normalno govori. Kasneje, ko je prišlo med atleti do razlik v načrtu treninga, sem šele ugotovil, da Tadej resnično skoraj nič ne sliši, še posebej s starimi slušnimi aparati, ki jih uporablja na treningu. Kadar so dež, sneg in visoka vlaga, pa še te odstrani in zanj nastopi popolna tišina.

Tadej ima sicer vnaprej napisan načrt treninga, ampak je treba kljub temu kdaj zaradi samih pogojev (vreme), Tadejevega počutja ipd. načrt treninga prilagoditi. Še največji hendikep pa je sprotna povratna informacija, ki ga Tadej praktično nima, saj ga med izvajanjem posameznih vaj in tekov ne morem popravljati in spodbujati. Zdaj se že tako dobro poznava, da točno ve, kaj pomenijo znaki, ki mu jih pokažem, da ve, kaj je treba popraviti, če me le uspe ošvrkniti s pogledom med napornim izvajanjem treninga. Analiza treninga in napotki pa potekajo kasneje prek e-maila, SMS-ov, Facebooka, mesengerja … Znakovnega jezika s Tadejem ne obvladava. Njegova gluhota se je namreč stopnjevala od otroštva dalje, zato je uspešno zaključil osnovno in srednjo šolo, na študiju mehatronike pa je prav tako uspešno opravil vse izpite.”

 

 

AUDIO BM slušni centri Tadeju Enciju čestitamo za vse uspehe, ki jih je že dosegel in navijamo za nove zmage.


Tadej je dokaz,
da naglušnost ni prepreka,
ki je ne bi mogli premagati.

 

Kako pa vi poskrbite za svoj sluh in vključevanje v aktivnosti, ki sestavljajo življenje?

Storite prvi korak in brezplačno preverite sluh >>