Preverjeno-oddaja-slusni-aparati-Borut-Balkovec-Boris-Kopitar-AUDIO-BM-POP-TV-Proplus

POVRNJEN SLUH – ODDAJA PREVERJENO NA POP TV

10 Maj 2022 AUDIO BM

Avtor: Adi Omerović

10. 5. 2022

V oddaji Preverjeno smo spremljali zgodbo vinogradnika Miroslava Tobiasa iz Murske Sobote, ki so mu zdravniki s slušnim vsadkom OSIA po več kot petih letih uspeli povrniti sluh.

V UKC Maribor so prvi v Sloveniji opravili poseg, s katerim z vsadkom usidranim v kost delno gluhim povrnejo sluh. Specialist ORL, dr.Janez Rebolj, je vodil prvo operacijo. V Sloveniji sta zdaj že dva bolnika dobila tako imenovan vstavitveni slušni implatant OSIA. ”Gre za prevajanje zvoka po kosti in na ta način dosega precejšnje ojačitve, ki so pomembne pri visokih frekvencah.”

Za napravo so najbolj primerni kandidati, ki jim zdravniki ne morejo operativno s kirurškim posegom izboljšati sluha, imajo pa prevodno obliko naglušnosti, najpogosteje gre za bolnike, ki imajo težave s slušnimi koščicami ali bobničem. 51-letni vinogradnik Miroslav Tobias iz Murske Sobote je izpostavil, da spet sliši enako kot pred leti. ”Zelo sem vesel, da spet slišim, slišim neke zvoke, ki jih nisem slišal že par let. To je res velika pozitivna sprememba.”

Predsodki pred nošenjem slušnih aparatov so odveč. Naprave so majhne, neopazne, ne piskajo in nič več ne šumijo kot nekoč. Večini uporabnikov je po prvem mesecu žal, da se za slušni aparat niso odločili že prej.

Prispevek je bil v celoti objavljen 10. 5. 2022 ob 21:40 v oddaji Preverjeno na POP TV, trajno pa je v arhivu VOYO.

V celotnem prispevku boste spoznali tudi zgodbo Borisa Kopitarja.

Povezava do najave: https://www.24ur.com/novice/preverjeno/povrnjen-sluh.html

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1641 ocen
×
js_loader