vpliv-hrupa-na-cloveka-zascita-sluha-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje-cepki-za-usesa

VPLIV HRUPA NA ČLOVEKA

13 Maj 2021 AUDIO BM

Hrup je vsak zvok, ki moti, vznemirja in draži ljudi. Pojavlja se povsod, povzroča pa ga vse od sosedove kosilnice za travo, vesele druščine v lokalih in naprav za ohlajevanje prostorov do industrije in prometa. Škodljivi učinki se med drugim kažejo v motnjah spanja, povečanem tveganju za bolezni srca in ožilja, povečani vznemirjenosti ter zmanjšani uspešnosti pri delu in učenju.

Med pomembnejšimi onesnaževalci okolja s hrupom so tudi veliki industrijski obrati. Industrijski hrup ni enakomeren, ni tak, da bi ga pričakovali, ampak je največkrat impulziven. Enakomerno ponavljajoč ali nenaden, velikokrat presega 85 decibelov in na žalost se to dogaja v številnih industrijah.

vpliv-hrupa-na-cloveka-leta-dela-v-hrupu-zascita-sluha-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje-cepki-za-usesa
Delež oseb v % z normalnim sluhom glede na število let dela v hrupu.

Hrup ponoči vpliva tudi na kakovost in količino spanja. To se kaže z manjšim deležem spanja REM – (Rapid Eye Movement – nagli premik zrkel (paradoksno spanje), manjšo aktivnostjo delta (delta aktivnost s počasnimi valovi v EEG je značilna za globoko spanje) in z več spontanega prebujanja. Pri tem ni pomembna samo splošna raven hrupa, pač pa tudi informacijska vsebnost. Bistveno slabši je tudi neenakomeren hrup, zlasti če so intervali med posameznimi maksimumi dolgi (daljši od nekaj deset sekund). Ženske in mladi se slabše prilagajajo hrupu med spanjem. Hrup je tudi bolj moteč, ko spimo v neobičajnem času – npr. podnevi. Na spanje ponoči lahko vpliva tudi hrup preko dneva (manjši delež spanja REM pri tistih, ki so bili preko dneva izpostavljeni hrupu). Hrup pa ne vpliva le direktno na kvaliteto spanja, ampak tudi poviša arterijski krvni tlak med spanjem, poviša srčni utrip, povzroči vazokonstrikcijo, spremembe dihanja, aritmije in nemir med spanjem. V izogib negativnim vplivom na REM – paradoksno spanje, bi stopnje enakomernega kontinuiranega hrupa v prostorih v času spanja ne smele preseči 30 – 35 dBA.

Hrup je po dognanjih svetovne zdravstvene organizacije drugi najbolj škodljiv okoljski vpliv na zdravje ljudi – takoj za prašnimi delci. V sodobni prevladi hrupa in hitenja, ki nas dušita na vsakem koraku in nam jemljeta zmožnost zbranosti, je prepoznavanje načina umika v tišino in mir neprecenljivo. V današnjem svetu smo preobremenjeni z močnimi dražljaji, ki tekmujejo za našo pozornost. Zaradi tega se moramo namensko usmeriti vase ter na tak način poiskati in negovati tišino, ki je protiutež hrupu.

Očitno postajata tišina in mir v sodobnem svetu neprecenljivi dobrini, ki nam omogočata umik iz hitrega tempa življenja, ne da bi ob tem nehali živeti v resničnem svetu.

Slusni-akustik-strokovnjak-za-sluh-in-slusne-aparate-Kevin-Glavica-AUDIO-BM-slusni-center-Ptuj
Kevin Glavica
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Ptuj

Za zaščito pred hrupom obstajajo rešitve tudi v obliki čepkov. Preglejte ponudbo v AUDIO BM spletni trgovini >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader