Akustika prostorov v AUDIO BM slušnih centrih

7 Jun 2017 AUDIO BM, Novosti

V AUDIO BM slušnih centrih se zavedamo pomena akustične ureditve prostorov. Pri tem je odmevni čas najpomembnejši dejavnik pri ocenjevanju zvočne urejenosti prostora.

Več kot je trdih površin v prostoru, slabša je absorpcija zvoka. To je zato, ker se zvočni valovi ne absorbirajo v trde materiale, ampak potovanje zvoka ustvarja hrupno in odmevajoče okolje.

Zvok vpijajoči materiali delujejo tako, da absorbirajo zvok, ki potuje in se odbija med površinami. Zvočna absorpcija ima velik vpliv na uporabnikovo akustično izkušnjo v prostoru. Deluje predvsem na zmanjšanje odmevnega časa v prostoru in izboljša uporabniško izkušnjo z izboljšanjem komunikacije, zasebnosti, razumljivosti govora in s tem, da prostor naredi akustično udoben.

 

Na spodnjih slikah je primer zvočne ureditve prostorov v slušnih centrih AUDIO BM
s posebnimi akustičnimi paneli, ki nudijo prilagodljivo in elegantno rešitev.

Z njihovo moderno zasnovo in maksimalno akustično učinkovitostjo uspešno kontroliramo
zvočne refleksije in presežek odmeva, kar omogoča kar najbolj kvaliteten zvok v prostoru.

Akustika prostorov v AUDIO BM slušnih centrih
akustična ureditev prostorov
akustično obdelana soba za preverjanje sluha in testiranje slušnih aparatov

Radi bi vam razložili še nekaj osnovnih akustičnih pojmov in povedali kakšen nasvet, kako lahko rešite vaš akustični problem.

Prednosti dobre akustike prostorov:
Povečana koncentracija: Kadar naša ušesa zaznavajo veliko različnih zvokov, ki prihajajo iz različnih smeri in virov, je to za naše možgane motnja, ki ima močno negativen vpliv na koncentracijo. Akustično dobro urejen prostor zagotovi, da je hrup absorbiran, preden zadane uho osebe, kar preprečuje težave s koncentracijo zaradi pretirane glasnosti.

Učinkovita komunikacija: Na učinkovitost komunikacije ima kakovostno urejena akustika prostora velik vpliv. Ko prostor trpi zaradi prekomernega hrupa, se zvok glasu izgubi, kar se kot posledica izrazi v slabi razumljivosti govora. Podobno se zgodi, če veliko trdih površin povzroči, da zvoki »poskakujejo« po sobi in povzročajo odmev, odmevi se pomešajo med seboj, govor pa je nato težko slišati in razumeti. Soba z dobro akustiko nadzoruje raven hrupa, tako da zvok in jasnost glasu nista izgubljena.

Akustično udobje: Kadar je v določenem prostoru veliko ljudi, ki govorijo in se gibajo, ali pa je preveč drugih virov hrupa, lahko jakost zvoka naraste do nenadzorovanih ravni, če se zvok ne absorbira v dovolj veliki meri. Urejena akustika zagotovi, da je hrup absorbiran na pravi ravni, da dobimo udobno okolje, v katerem lahko delamo, se sprostimo ali poslušamo.

Povečanje produktivnosti: Ne preseneča, da imata lahko prevelik hrup in slaba akustika škodljiv učinek na produktivnost. Ne samo, da vplivata na komunikacijo in koncentracijo, nepotrebni zvoki lahko učinkujejo tudi na počutje in povzročijo, da so delavci v svojih vlogah manj produktivni. »Hrup je, poleg tega, da povzroča neprijetnosti in motnje v pisarniškem okolju, glavni vzrok za zmanjšanje produktivnosti.« (Abbott, 2004) Udobno akustično okolje je ključnega pomena za produktivnost in počutje, zlasti v delovnih prostorih.

Zasebnost: Ali je to zdravniška ordinacija, odprta pisarna ali restavracija, določena stopnja zasebnosti je pomembna v večini javnih prostorov. Ko v prostoru ni absorpcijskih materialov, ki vpijejo zvok, je lahko zasebnost med uporabniki prostorov ali med sosednjimi prostori resno ogrožena, saj zvokov, ki potujejo, ne ustavlja nič. Dobra akustika v prostoru je tako bistvena tudi za zagotavljanje zasebnosti.

Vir: www.elektroakustika.si

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader