Sluh-vpliv-starosti-na-stanje-sluha-audio-bm-slusni aparati-slusni-centri-Slovenija

KAKO STAROST VPLIVA NA SLUH

Kot velja za vid, je tudi sluh z leti slabši. Znano je, da je slabovidnost ali presbiopija normalen fiziološki pojav, ki se običajno pojavi okoli 40. leta starosti. Težave z vidom običajno lažje prepoznamo, kot težave s sluhom.

Prava redkost je, da bi ljudje stari okoli 50 let odlično videli na vse razdalje brez uporabe pripomočkov, ali brez neke druge rešitve, ki ponovno omogoča jasen vid od blizu in daleč (npr. vstavitev multifokalne leče).

Ali lahko predvidimo, kašen sluh bomo imeli, ko bomo stari na primer 60 let?

Iz raziskav sluha izhaja, da je takšno predvidevanje možno. Na sliki poiščite starost v letih, ki vas zanima. Pripadajoča krivulja predstavlja verjeten prag sluha pri tej starosti. Ob tem se zavedajmo, da je sluh individualen in takšno predvidevanje ne velja za vse, čeprav velja za večino.

Poglejmo sliko spodaj. Kaj opazimo? Po dopolnjenih 50 letih starosti se krivulje verjetnega praga sluha že premaknejo toliko navzdol, da nam pričnejo “uhajati” nekatere črke – predvsem tiste, ki imajo višjo frekvenco in nižjo jakost.

vpliv-starosti-na-stanje-sluha_naglusnost_slaboslisnost_slab_sluh-AUDIO_BM-slusni-aparati-svetovanje
Na sliki je za primer označen verjetni prag sluha pri starosti 60 let. Nekatere črke že slabše slišimo, zato nekaterih besed ali oseb ne razumemo več tako dobro, kot nekoč.

Kdaj je čas, da preverimo sluh?


Večkrat sami niti ne opazimo težav, a nas nanje opozarjajo drugi. Če opazimo znake za naglušnost, kot je na primer težje razumevanje besed, ali nas na težave opozarjajo drugi, je čas, da preverimo svoj sluh – ne glede na to, koliko smo stari.

Mnogi namreč trdijo: “Slišim dobro, le razumem ne … verjetno sogovornik ne govori dovolj jasno, ali pa je prevelik hrup iz okolja.”

Storite nekaj zase in svoje najdražje, saj sluh povezuje ljudi – preverite sluh.

Več o sluhu in naglušnosti preberite tukaj >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader