December-pok-hrup-zascita-sluha-uses-AUDIO-BM-slusni-aparati-svetovanje

DECEMBRA BODIMO ŠE POSEBEJ POZORNI NA SVOJ SLUH

V AUDIO BM slušnih centrih se dnevno srečujemo z ljudmi, ki imajo slabši sluh. Ugotavljamo, da bi se marsikateri naglušnosti lahko izognili. Poleg starosti je drugi najpogostejši razlog za naglušnost hrup. Vsem poškodbam sluha, ki nastanejo zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, bi se lahko izognili.

NEVARNOSTI PIROTEHNIKE IN GLASNEGA HRUPA

 • Poškodbe sluha: Eksplozije pirotehnike in glasen hrup lahko povzročijo takojšnje poškodbe sluha ali postopno izgubo sluha.
 • Tinitus: Dolgotrajna izpostavljenost hrupu ali zgolj kratkotrajnemu glasnemu poku lahko povzroči tinitus, trajno zvonjenje ali brenčanje v ušesih.
 • Stres in anksioznost: Glasni zvoki lahko povzročajo stres in anksioznost, še posebej pri ljudeh, ki so občutljivi na hrup.

NASVETI ZA ZAŠČITO SLUHA

 1. Uporaba ušesnih čepkov: Ušesni čepki so enostaven in učinkovit način za zmanjšanje intenzivnosti hrupa.
 2. Glušniki za zaščito pred hrupom: Za daljše obdobje v hrupnem okolju uporabljajte posebne slušalke – glušnike, ki so zasnovani za zmanjšanje hrupa.
 3. Omejitev časa izpostavljenosti: Poskusite omejiti čas, preživet v hrupnih okoljih, in si vzemite redne odmore v tišjih prostorih.
 4. Ohranjanje varnostne razdalje: Če je mogoče, ohranite varnostno razdaljo od virov glasnega zvoka, kot so ognjemeti ali zvočniki.
 5. Kontrole sluha: Redno obiskujte strokovnjake za sluh, da preverite morebitne spremembe ali poškodbe sluha.

KAKO NAJ V HRUPU RAVNAJO UPORABNIKI SLUŠNIH APARATOV?

Uporabniki slušnih aparatov se soočajo s posebnimi izzivi v hrupnih okoljih. Za njih je še posebej pomembno, da sprejmejo ustrezne ukrepe za zaščito svojega sluha in pravilno uporabo slušnih aparatov. Tu je nekaj nasvetov:

 1. Prilagoditev slušnih aparatov: Mnogi sodobni slušni aparati imajo možnosti za prilagoditev v hrupnih okoljih. To lahko vključuje zmanjšanje hrupa iz ozadja, poudarjanje govora in druge funkcije, ki pomagajo v hrupnih situacijah. Uporabniki naj se posvetujejo s svojim slušnim akustikom, kako najbolje prilagoditi nastavitve glede na specifične okoliščine.
 2. Izogibanje neposredni bližini viru hrupa: Uporabniki slušnih aparatov bi se morali izogibati neposredni bližini virov hrupa, kot so zvočniki ali ognjemeti.
 3. Redni pregledi in vzdrževanje slušnih aparatov: Redni pregledi slušnih aparatov s strani strokovnjaka zagotovijo, da so aparati pravilno nastavljeni in delujejo optimalno. To je še posebej pomembno v hrupnih okoljih.
 4. Poznavanje svojih omejitev: Uporabniki slušnih aparatov se morajo zavedati svojih osebnih omejitev in se izogibati prekomerni izpostavljenosti hrupu, ki bi lahko dodatno poslabšal njihov sluh.
 5. Komunikacijske strategije: V hrupnih okoljih je pomembno uporabiti strategije za lažje razumevanje govora, kot je branje z ustnic, iskanje tišjih lokacij za pogovor in uporaba tehnologije za pomoč pri komunikaciji (na primer uporaba dodatnega brezžičnega mikrofona za sogovornika).

ZAKLJUČEK

Ne podcenjujmo vpliva, ki ga lahko ima pok petarde ali glasen hrup na naš sluh in na naše življenje. Preprosto upoštevajmo nasvete o zaščiti sluha in s tem prispevajmo k našemu splošnemu dobremu počutju in kakovosti življenja.

Bodimo odgovorni in skrbni do našega sluha, saj je izguba sluha pogosto nepopravljiva.

V prazničnem decembru AUDIO BM strokovnjaki poudarjamo:

 • Izognimo se uporabi pirotehnike.
 • Če se nahajamo v področju, kjer smo izpostavljeni nevarnosti učinkom pirotehnike, ker jo uporabljajo druge osebe, pravočasno poskrbimo za zaščito sluha s čepki za ušesa.

Univerzalni čepki za zaščito sluha iz zaloge >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1642 ocen
×
js_loader