Grega-Sket-AUDIO-BM-slusni-akustik-Celje-Ljubljanska-cesta-14-slusni-aparati-cepki-za-usesa-svetovanje-zascita-sluha-Dead-Crew

POMEN ZAŠČITE SLUHA PRED PREGLASNO GLASBO ALI HRUPOM

11 Nov 2020 AUDIO BM

Sem Grega Šket in sem slušni akustik v AUDIO BM. Zelo dobro se zavedam kako pomembno je ohraniti zdrav sluh. Dober sluh je predpogoj za zaznavo, prepoznavo in lokalizacijo zvokov ter za slušno razumevanje.

V prostem času se z glasbo ukvarjam že od mladosti. Med drugim sem po izobrazbi tudi diplomirani multimedijski producent. Sem član dveh glasbenih skupin: Dead Crew in Uroš Planinc Group.            

Med vajami, snemanji in med nastopi redno uporabljam čepke narejene po meri. Okvare sluha lahko, v kolikor niso prepoznane in ustrezno obravnavane, vodijo do nepotrebnega znižanja kakovosti življenja. Pogosta izpostavljenost preglasni živi glasbi ali poslušanje preglasne glasbe z rabo slušalk lahko vodi do prekomerne izpostavljenosti zvoku, ki povzroča začasne in trajne okvare sluha. Zaradi narave razvoja tovrstnih poškodb slušnega organa, se okvare sluha lahko v polni meri izrazijo šele z večletnim zamikom. Dolgotrajno poslušanje preglasne glasbe z rabo slušalk ali pogosta izpostavljenost preglasni živi glasbi, lahko predstavlja tveganje za okvaro sluha, ki se kaže kot šumenje, piskanje ali kombinacija obojega v ušesih. Ta simptom se imenuje Tinitus (več si lahko o tem preberete na sledeči povezavi: https://www.audiobm.si/tinitus-osnove/), v določenih primerih pa lahko celo privede do začasne ali trajne naglušnosti.

Mehanizem nastanka okvare sluha zaradi izpostavljenosti hrupu vključuje izgubo zaznavnih celic (čutnic ali dlančnic) v Kortijevem organu, ki se nahaja v polžku (del notranjega ušesa). Dolgotrajna izpostavljenost hrupu najprej poškoduje čutnice, ki so odgovorne za visoke frekvence. Sčasoma pa postanejo prizadete tudi dlančnice, odgovorne za srednje in nizke frekvence (na tej povezavi si lahko pogledate video kako potuje zvok do možganov).

Ker je govor v območju srednjih frekvenc, ostane okvara sluha pogosto dolgo časa neprepoznana, in ker je tovrstna okvara sluha nepovratna, je za ohranitev normalnega sluha še toliko bolj pomembna pravočasna preventivna dejavnost. Pri redni izpostavljenosti preglasni glasbi ali hrupu je priporočljiva dosledna uporaba zaščite pred hrupom, kot so čepi, glušniki, itd.

Grega-Sket-AUDIO-BM-slusni-akustik-Celje-Ljubljanska-cesta-14-slusni-aparati-cepki-za-usesa-svetovanje-zascita-sluha

V našem podjetju imamo za profesionalno zaščito sluha pred preglasno glasbo na voljo čepe narejene po meri znamke DREVE – DLO Music. Na voljo so štirje različni filtri (slika spodaj).

Dreve-AUDIO-BM-cepki-zascita-sluha-po-meri-dusenje-db

Poleg profesionalne zaščite pa lahko dobite tudi univerzalne čepke za zaščito sluha pred preglasno glasbo znamk ALPINE – PartyPlug ali HASPRO – PureMusic.

Za zaščito sluha imamo od čepkov po meri in univerzalnih čepkov znamk DREVE, ALPINE in HASPRO, seveda tudi druge modele, saj preglasna glasba ni edini faktor, ki nam lahko povzroča težave. Sem spadajo tudi čepki za zaščito pred različnimi oblikami hrupa in vodo, tako za otroke, kot tudi za odrasle. Ponudbo v celoti si lahko ogledate na povezavi: https://www.audiobm.si/zascita-sluha/.

Pri pogosti izpostavljenosti različnim oblikam hrupa je poleg redne uporabe izdelkov za zaščito sluha seveda priporočljivo tudi redno spremljati sluh in enkrat letno preventivno opraviti meritev. To lahko storite tudi pri nas, saj je ta storitev brezplačna (več informacij glede testa sluha si lahko preberete na sledeči povezavi: https://www.audiobm.si/spletni-test-sluha/.

V kolikor želite zaščititi svoj sluh ali ga samo preveriti, nas kontaktirajte in se naročite na termin. Ne odlašajte, bolje je to storiti prej, kot pa prepozno.

Grega-Sket-AUDIO-BM-slusni-akustik-Celje-Ljubljanska-cesta-Slusni-aparati-svetovanje


Grega Šket
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Celje

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader