Ukvarjanje-s-sportom-in-uporaba-slusnih-aparatov-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje-servis

ALI SE LAHKO UKVARJAMO S ŠPORTOM, KO NOSIMO SLUŠNE APARATE?

To vprašanje dobimo postavljeno zelo pogosto, zlasti od mlajših naglušnih oseb. Vsi odgovori v tem članku.

Naglušnost lahko pogosto povzroči nelagodje in omejitve za tiste, ki jo imajo, zlasti in še posebej v vsakdanjem življenju in pri dejavnostih v skupinah. Številni naglušni ljudje zmotno menijo, da se med nošenjem slušnih aparatov ne morejo ukvarjati s telesno aktivnostjo ali športom. Resnica je, da se slušni aparati in šport lahko in morata razumeti: samo sprejmite nekaj previdnostnih ukrepov.

Najpogostejši pomisleki glede slušnih aparatov in športa

Ko razmišljamo o slušnih aparatih in športu, je glavna skrb, da se slušni aparati med tekom lahko izgubijo ali poškodujejo zaradi nenadnega gibanja ali nenamernega padca. Če potem pomislite na skupinske športe, kjer je več stikov ali kjer je prisotna žoga, se poveča nevarnost poškodbe slušnih aparatov.

Drugi skrb vzbujajoči dejavnik je ohranjanje suhosti slušnih aparatov: znoj lahko resno poškoduje ohišje in notranje čipe. Poleg tega za tiste, ki se ukvarjajo z aktivnostmi na prostem, kot so tek ali kolesarjenje, obstaja nevarnost nenadnega dežja, ki lahko enako ogrozi naprave.

Zato se mnogi odločijo, da jih med športom ne bodo nosili. To pa pomeni, da se odrečete poslušanju navodil trenerja ali sodnika, se odrežete govorom ekipe ali spodbudam množice. In to ne velja le za skupinske športe. Ko ste na prostem brez slušnih aparatov je zaznavanje zvokov in tega, kar nas obkroža, ogroženo, kar lahko ogrozi našo varnost.

Druga težava, ki je ne gre podcenjevati pri slušnih aparatih in športu, je psihološka: marsikdo se sramuje, da ga vidijo s slušnimi aparati, zlasti v tekmovalnih športnih okoljih.

Nujno morate razumeti, da se nošenja slušnih aparatov ne smete sramovati, saj niso nič drugega kot ostali pripomočki, kot so očala, zobni aparat ali oprema, s katero se zaščitimo, ko se ukvarjamo s športom.

So slušni aparati in šport torej nezdružljivi?

Ne, če upoštevate ustrezne previdnostne ukrepe.

Nasveti za športno vadbo, tudi če nosite slušne aparate

Pri slušnih aparatih in športu morate najprej vedeti, da so novi slušni aparati sodobne naprave bolj odporne na vodo in znoj, kot si mislite. Zunanje ohišje imajo posebno prevleko, zasnovano tako, da voda in znoj zdrsneta, ne da bi poškodovali slušni aparat.

Iz varnostnih razlogov pa priporočamo, da okoli glave nosite trak za znoj. Po eni strani bo ohranil suhe slušne aparate, po drugi strani pa jih bo držal na mestu, medtem ko trenirate. Tako bodo zelo težko padli. Kot alternativo traku lahko uporabite posebne sponke ali celo kapo. Ta druga izbira je še posebej primerna za tiste, ki se ukvarjajo s športom na prostem. Vse to ščiti vaše slušne aparate pred dežjem, znojem in celo sončnimi žarki.

V vsakem primeru ne pozabite vedno uporabljati ustreznih dodatkov za razvlaževanje ponoči, zlasti po teku ali nogometni tekmi.

Kot smo videli, slušni aparati in šport niso nezdružljivi, ravno nasprotno. Bistveno je, da tudi naglušnim omogočajo telesno aktivnost in skupinske športe na enak način kot to lahko počnejo vsi ostali.

Poznate Tadeja Encija? On je mlad športnik, ki redno uporablja slušne aparate. Preberite članek o njem >>

David_Slusni_akustik_-Slusni_center_Koper-Capodistria-Apparecchi_acustici-slusni-aparati


David Olenik Vivoda
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Koper

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1642 ocen
×
js_loader