Piercing-prebadanje-uses-audio-bm-slusni-aparati-zanimivosti

PREBADANJE UŠES

Priljubljen modni dodatek je tudi prebadanje različnih delov telesa oz. t.i. pirsing. Namen le tega je še vedno enak, kot je bil v zgodovini – krasitev telesa. Dokazi o obstoju telesnega nakita segajo v obdobje izpred 5400 let nazaj. Sledi nam kažejo, da se je največkrat prebadalo ušesa oz. uhlje, nos, v antičnem Rimu prsne bradavice. Največkrat je bil okras narejen iz živalskih kosti in žice.

Zgodovina prebadanja ušes

Najstarejši dokaz prebadanja ušes so odkrili na mumificiranem telesu 5300 let stare Őtzi Iseman, katerega so odkrili na ledeniku Valentina Trujillon v Avstriji. Najstarejši uhani so bili najdeni v grobnici v sumerskem mestu Ur iz leta 2500 pred našim štetjem. Uhane omenjajo tudi v Svetem pismu, kjer Jakob pokoplje uhane, ki jih nosijo člani njegovega gospodinjstva, Aron pa naredi zlato tele, ki nastaja ob taljenju uhanov.

V 16. stoletju so bili uhani pogostejši okras moških kot žensk. Modna muha se je iz Španije ponesla v celotno Evropo, celo med sodnike. V času elizabetinske Anglije pa so uhane nosili tudi pomembneži, kot sta bila princ Charles I. in Shakespeare.

Piersing, ki pomaga držati ušesni vložek – olivo v ušesu.

Uhani so bili razširjeni tudi med mornarji in raziskovalci, kateri naj bi jih po eni razlagi varovali pred boleznimi in nesrečami na dolgih potovanjih, po drugi pa bi jim njihova vrednost omogočila spodoben pogreb, če bi jih naplavilo na obale daleč od doma. Dandanes je prebadanje katerega koli dela telesa modna muha, ki se je poslužujejo predvsem mladostniki. Ob skrbi za zdravje, pa je potrebno poudariti, da tako početje predstavlja možnost prenosa okužbe na mesto, kjer je koža prebodena. Zato se je pred samim posegom dobro pozanimati, kakšne so lahko posledice oz. zapleti, ki lahko sledijo.

Primož Stare
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Murska Sobota
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1639 ocen
×
js_loader