Uho-zgradba-delovanje-sluha-zunanje-srednje-notranje-ravnotezni-organ-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje-test

10 DEJSTEV O UŠESIH IN SLUHU

Kako velike so najmanjše kosti v človeškem telesu? Kako se ušesa čistijo? Kaj je poslušanje? Ali slišimo z ušesi ali z možgani? Kje se nahaja ravnotežni organ? Kakšne so posledice neukrepanja v primeru naglušnosti?

  1. Od 206 kosti v človeškem telesu je šest najmanjših v ušesih. Tri v desnem in tri v levem. Tri kosti v enem ušesu so skupaj velike približno kot radirka na svinčniku. Najmanjše kosti se imenujejo: kladivce, nakovalce in stremence.
  2. Slušni organ, imenovan polž se nahaja v notranjem ušesu. Ima 16.000 mikroskopskih lasnih celic, imenovanih dlačnice ali čutnice.
  3. Ušesa se sama čistijo. Le zunanja tretjina ušesnega kanala proizvaja ušesni vosek    (cerumen), ki se premika navzven na drobnih dlačicah, ko premikamo spodnjo čeljust.
  4. Ušesa lahko vplivajo na občutek okusa. To je zaradi obraznega živca chorda tympani, ki povezuje vaše brbončice z možgani in poteka skozi srednje uho.
  5. Poslušanje je proces, v katerem se otrok uči prepoznavati in razumevati zvočne signale. Je rezultat iskanja pomena zvoka. Ključni elementi tega procesa zajemajo štiri stopnje: zaznavanje, razločevanje, prepoznavanje in razumevanje zvočnih signalov. Velja tudi za odrasle. Otroci z blago izgubo sluha zgrešijo 25–50% govora v učilnici in so v veliko primerih označeni kot otroci z vedenjskimi motnjami. 37% otrok z le minimalno izgubo sluha neuspešno zaključi vsaj eno šolsko leto.
  6. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu 500 milijonov ljudi z okvaro sluha. V Evropi se blaga okvara, torej izguba sluha na ravni 25 dB, pojavlja pri 16 odstotkih odraslih v starosti od 18 do 85 let.
  7. Hrumenje, ki ga slišimo, ko školjko postavimo ob uho, ni ocean, temveč zvok krvi, ki se pretaka po žilah v ušesu.
  8. V notranjem ušesu so tri majhne zanke nad polžkom, imenovane polkrožni kanali. Tako kot polž so tudi oni napolnjeni s tekočino in imajo na tisoče mikroskopskih dlačic. Ko premikate glavo, se premika tudi tekočina v polkrožnih kanalih in vam pomaga ohranjati ravnovesje med gibanjem. Ta del notranjega ušesa imenujemo ravnotežni organ.
  9. Do zaznave zvoka pride v možganih. Električni impulzi iz notranjega ušesa preko slušnega živca pridejo do slušnih centrov v možganski skorji, kjer nastane zaznava zvoka. Z ušesi torej poslušamo, z možgani pa slišimo.
  10. Življenje z nerehabilitirano naglušnostjo lahko podvoji tveganje za upad kognitivnih sposobnosti. Poveča se tudi tveganje za nastanek demence. Večja kot je nerehabilitirana naglušnost in dlje kot to stanje traja, večje je tveganje.
Slusni-akustik-strokovnjak-za-sluh-in-slusne-aparate-Kevin-Glavica-AUDIO-BM-slusni-center-Ptuj


Kevin Glavica
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Ptuj

Več o sluhu >>
Preverite sluh >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader