6 NAJPOGOSTEJŠIH VZROKOV ZA IZGUBO SLUHA

8 Avg 2018 Sluh

Vzroki so raznoliki. Vse težave s sluhom je potrebno omeniti osebnemu zdravniku. Reševanje problema se najprej začne z določitvijo stopnje in vrste izgube sluha.

Torej, kateri so najpogostejši vzroki?

1. STAROST – pogosto imenovana “starostna naglušnost”. Takšna izguba sluha običajno doleti starejše od 65 let. Vsak tretji človek med 65. in 74. letom je naglušen. Pri starosti 75 let ali več vsak drugi. Do izgube sluha pride postopoma, kar v praksi pomeni, da ljudje pogosto še slišijo in razumejo v mirnejših okoljih, vse bolj pa se izgubljajo, ko je zvokov več in se ti prepletajo. Na splošno se težava prične s postopnim upadom visokih frekvenc.

2. GLASNI ZVOKI, HRUP – glasna zabava ali ognjemet, izpostavljenost glasnim zvokom skozi daljše časovno obdobje, vse omenjeno lahko povzroči izgubo sluha. V tem primeru pride do izgube sluha zaradi poškodbe dlačnic (čutnic) v notranjem ušesu, ki jih ni mogoče obnoviti! Morda boste dodatno opazili tudi zvonjenje v ušesih, znano kot tinitus, ki lahko traja tudi več ur po izpostavljenosti hrupu, nekaterim pa nikdar več ne poneha.

3. MEHANSKE POŠKODBE – vsakokrat, ko se udari glava ali ušesa, obstaja možnost nastanka izgube sluha. Tri majhne kosti v ušesu se lahko premaknejo zaradi udarca, zaradi česar se zvoki ne pošiljajo pravilno v notranje uho. Hud udarec lahko poškoduje tudi bobnič.

4. VNETJE UŠESA – znano kot “otitis media”. Vnetja ušes imajo najpogosteje otroci. Prisotna je lahko huda bolečina. Prisoten je lahko tudi izcedek. Potrebna je obravnava pri zdravniku. Brez zdravljenja lahko izguba sluha postane trajna.

5. PRIROJENA IZGUBA SLUHA – pri otrocih je izguba sluha lahko prirojena ali genetska. Genetski dejavniki predstavljajo približno 50 odstotkov izgub sluha. Nekateri primeri genetskih sindromov, povezanih z izgubo sluha vključujejo Downov sindrom, Crouzonov sindrom in Waardenburgov sindrom. Negenetski dejavniki na drugi strani vključujejo prezgodnje rojstvo, diabetes pri materi, pomanjkanje kisika ali majhno porodno težo.

6. OTOTOKSIČNA ZDRAVILA – nekatera zdravila, ki se uporabljajo v kemoterapiji in obsevanju, kot tudi nekaj antibiotikov, lahko vpliva na sluh. Pri jemanju zdravil se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1598 ocen
×
js_loader