KAJ MORAMO VEDETI, ČE IMAMO TEŽAVE S SLUHOM

Običajno se pomena sluha zavemo šele, ko imamo težave pri poslušanju sogovornikov, ko moramo na radijskem in televizijskem sprejemniku povečati jakost, ali ko na sestankih in seminarjih iščemo prosta mesta v prvih vrstah, da bi dobro slišali govorca.

V Sloveniji živi več kot tisoč gluhih in več kot 70 tisoč uporabnikov slušnega aparata. Najpogostejši spremljevalec staranja je izguba sluha, saj je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije izgubi sluha podvržen vsak drugi starostnik. Po nekaterih podatkih naj bi vsaka peta odrasla oseba imela težave s sluhom, ki niso posledica staranja, temveč je do njih prišlo zaradi dela v hrupnem okolju, glasnega poslušanja glasbe iz slušalk, obiskovanja glasnih koncertov ter poškodb pri športnih dejavnostih.

Sluh je dragocen zato bi mu morali posvetiti več pozornosti. Ne pravijo zastonj, da je v nekaterih pogledih celo pomembnejši od vida – kajti težave z vidom nas ločujejo od stvari, medtem ko nas težave s sluhom ločujejo od ljudi.

 

 

​Ko je do poškodbe ali izgube sluha že prišlo, je običajno edina rešitev slušni aparat. V nadaljevanju preberite, kaj je treba vedeti, ko se soočite z odločitvijo, da si boste za boljše poslušanje poiskali pomoč.

Nikar na lastno pest

​Presoja, kdaj izguba sluha človeka preveč ovira v vsakodnevnem življenju in zato potrebuje slušni aparat je v domeni vsakega posameznika, toda od tu naprej je potrebno sodelovanje strokovnjaka. Sluh je preveč dragocen, da bi njegov ostanek izgubili s šušmarskimi metodami in ob tem vrgli stran vsak evro, ki bi ga v ta namen porabili na takšen način. V mislih imamo predvsem “revolucionarne slušne aparate«, ki jih lahko naročite v raznih kataloških ali TV prodajah. To so namreč navadni ojačevalci zvoka, brez prilagoditev na naglušnost, brez servisa, … Z njimi si lahko naredite več škode kot koristi, predvsem pa se v udobju, estetiki in kakovosti zvoka ne morejo primerjati s pravimi slušnimi aparati.

 

​Prava pot pri odločitvi za slušni aparat je tista, ki vključuje zdravnika specialista ORL in usposobljenega slušnega akustika.

 

Pregled pri specialistu in meritev sluha

Za pravilen pristop k reševanju težav s sluhom je potrebna strokovna obravnava pri specialistu otorinolaringologu (ORL). Ta opravi pregled ušes in vas napoti na avdiometrijo (meritev sluha), kjer s posebno napravo (avdiometer) izmerijo vrsto in stopnjo izgube sluha. Če želite kar najhitreje priti do informativne meritve sluha obiščite najbližji AUDIO BM slušni center, ker boste brez napotnice, brez čakanja in brezplačno opravili meritev sluha z avdiometrom. Na podlagi dobljenega rezultata vam bo slušni akustik svetoval kako dalje.

Obstajajo namreč tri vrste naglušnosti:

  • prevodna (konduktivna), kjer težavo povzročajo poškodbe bobniča in slušnih koščic v srednjem ušesu,
  • zaznavna (senzorinevralna), kjer gre za okvaro notranjega ušesa (t.i. polža) in
  • kombinirana, kjer gre za kombinacijo prevodne in zaznavne naglušnosti.

 

Od vrste in stopnje naglušnosti je odvisna optimalna izbira slušnega aparata.

​Rezultat avdiometrije je prikazan na grafu, kjer vodoravna os predstavlja frekvenčno območje, navpična os pa izgubo sluha v decibelih. Posamezna točka na krivulji tako pove, kolikšna je izguba sluha v decibelih pri posamezni frekvenci zvoka (nižja frekvenca pomeni nižje tone, višja frekvenca višje tone). Najpomembnejše: govorno območje se nahaja med 500 in 4.000 hertzi. Več informacij o naglušnosti …

 

Kam po slušni aparat?

Po opravljenem pregledu in avdiometriji specialist ORL izda izvid in naročilnico za medicinsko-tehnični pripomoček, s katero se odpravite v specializirano prodajalno slušnih aparatov – pogodbenemu dobavitelju. Izbira dobavitelja je vaša prosta izbira. Nič ne bo narobe, če jih obiščete več in se odločite za tistega, ki je najbolj strokoven in si je pripravljen vzeti čim več časa za vas. Poleg tega bodite pozorni tudi na cene, servis, način izdelave ušesnih vložkov po meri, možnost brezplačnega testiranja …

Če vam prodajalec tega ni pripravljen omogočiti, išče izgovore, ali vas skuša prepričati za točno določen model, ne da bi ga prej imeli na preizkusu vsaj teden dni, pojdite drugam. V AUDIO BM slušnih centrih imate pred odločitvijo za konkreten model slušnega aparata možnost brezplačno preizkusiti več različnih modelov.

 

Slušni aparat je računalnik v malem, ki omogoča na stotine nastavitev

​Enako, če ne bolj, kot izbira primernega modela slušnega aparata za vašo vrsto naglušnosti, je pomembna tudi ustrezna nastavitev (programiranje) slušnega aparata. Predstavljajte si takole: slušni aparat je računalnik, ki je brez ustreznega programa neuporaben. Naloga slušnega akustika je, da ga nastavi tako, da se čim bolj prilega karakteristikam vašega sluha, vašim preferencam in življenjskemu slogu. Še tako dovršen in drag slušni aparat ne zagotavlja zadovoljstva, če ni pravilno nastavljen.

 

Za optimalno nastavitev slušnega aparata boste morda morali slušnega akustika obiskati večkrat, zato je pomembno, da so lokacije slušnih centrov dostopne in čim bliže vašemu domu. AUDIO BM slušne centre nadete v 13 mestih po Sloveniji. Obiščite najbližjega in poskrbite za svoj sluh.

 

Povzetek

Sluh je preveč pomemben za pristajanje na polovičarske rešitve. Če opažate, da slabše slišite, se ne pustite odpraviti splošnemu zdravniku, temveč zahtevajte obravnavo pri ORL specialistu. Za informativno in natančno meritev sluha obiščite najbližji AUDIO BM slušni center. Težav s sluhom ne rešujte sami. Ne posegajte po pripomočkih iz katalogov, supermarketov ali spletnih trgovin. Vsako izgubo sluha je potrebno obravnavati individualno, kajti le tako se lahko poišče ustrezno rešitev. Do cenovnega standarda (300€) vsakih 6 let poravna nabavo slušnega aparata zdravstveno zavarovanje. V primeru izbire dražje izvedbe se doplača le razlika. Če ste naglušni na obe ušesi imate pravico do dveh slušnih aparatov. Več informacij o postopku za pridobitev slušnega aparata …

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader