PRIPRAVA NA PRVI OBISK PRI SLUŠNEM AKUSTIKU

Stvari, ki jih dobro vedeti pred posvetom glede vašega sluha / obiskom slušnega akustika / obiskom slušnega centra

 

Vaš prvi obisk

Tisti, ki še niste nikoli obiskali slušnega akustika, verjetno ne veste, kaj lahko pričakujete. Čaka vas prijetna in izredno zanimiva izkušnja, ki je hkrati informativna in predstavlja odličen začetek na poti k boljšemu sluhu. Imeli boste priložnost spoznati vaše slušne potrebe in kakšne rešitve so na voljo.

 

 

Kaj pričakovati

Ob prvem obisku vas bo slušni akustik povprašal o preteklosti vašega sluha in dejavnikih, ki so vplivali na vaš sluh ter tako ugotovili kakšne so vaše slušne potrebe. Poleg tega bo opravil tudi preiskavo vašega sluha. Prvi obisk bo ob pravih pogojih morda vključeval tudi kratek preizkus slušnih pripomočkov. Po opravljenem pregledu vam bo vaš slušni akustik rezultate preiskave interpretiral na jasen in razumljiv način. Skupaj boste naredili načrt za naslednji korak. V primeru, da imate izgubo sluha, vam bo slušni akustik priporočil uporabo slušnih aparatov.

 

Priskrbite si spremstvo

Ljudem je v veliko pomoč, da ob prvem obisku s seboj pripeljejo spremstvo, ki je bodisi družinski član, žena ali prijatelj. Od obiska boste imeli veliko več, če bo poleg vas še vaš bližnji, ki bo prav tako deležen novih informacij. Slušni akustik bo s pomočjo vaših bližnjih lahko izvedel več o vaših težavah s sluhom.

 

Pred pripravo na prvi obisk je dobro vedeti nekaj dejstev. Slišimo z možgani in ne z ušesi.

Vaš sluh vam služi na več različnih načinov. Skrbi za vašo varnost, ugotavlja smer iz katere prihaja zvok ter omogoča poslušanje govora. Vaša ušesa in možgani tvorijo sistem, ki je povezan in deluje kot celota. Vaša ušesa posredujejo informacije slušnemu centru in možganom, ki te informacije pretvorijo v zvok in jim dodajo pomen.

Vaši možgani neprestano sprejemajo številne informacije iz vaših ušes ter samodejno prepoznajo vrsto zvoka in določijo smer iz katere zvok prihaja. Predstavljajte si, da se nahajate v gostem prometu. Vaši možgani so tisti, ki vam povedo, ali je varno stopiti naprej. Tako je izrednega pomena, da zvoke v vaši okolici slišite z obema ušesoma, saj boste le tako lahko določili smer iz katere prihaja zvok. V hrupnem okolju vaša ušesa sodelujeta in skrbita, da slišite pomembne informacije o zvoku iz okolice ter tako bolje razumete govor. Bolj kot so informacije posredovane možganom natančne, lažje je razumeti in slediti pogovoru.

 

Življenje z izgubo sluha je utrujajoče in vpliva na vaš spomin

Preživeti dan z izgubo sluha lahko predstavlja velik izziv. Vsakdanje okoliščine zahtevajo veliko več truda pri sledenju in razumevanju pogovora. Pri izgubi sluha vaša ušesa izgubijo sposobnost zaznavanja nekaterih zvokov. Vaši možgani se tako veliko bolj naprezajo, ko želijo ugotoviti kaj je bilo »preslišano« in tako težje razberejo kaj je bilo povedano.

Oba procesa sta duševno zelo naporna, kar vam daje občutek izčrpanosti. Zaradi večjega duševnega napora pri poslušanju se zgodi, da imajo možgani manj možnosti osredotočanja na ostale pomembne funkcije kot je spomin. Torej tudi, če vam je uspelo slišati povedano, boste imeli težave, ko si boste skušali zapomniti vse kar je bilo povedano. Da bi razbremenili vaše možgane je potrebno sogovorce slišati jasno, zlasti v hrupnem okolju.

 

Ste vedeli?

Nerehabilitirana izguba sluha otežuje razumevanje govora in povzroča utrujenost.

Ljudje z nerehabilitirano izgubo sluha imajo manj interakcij z družino, znanci in prijatelji, kar privede do občutka osamljenosti in depresije.

Nerehabilitirana izguba sluha otežuje razumevanje prek komunikacijskih ali multimedijskih naprav kot sta telefon ali televizija.

 

Zvok je individualna izkušnja posameznika

Veliko ljudi je presenečenih, ko izvedo, da ljudje zvok slišimo drugače, tudi če gre za isti zvok. Dve osebi z enakim sluhom lahko slišita zvok iz okolice zelo različno. Te razlike so običajno več kot zgolj osebne preference. Odsevajo kako dva posameznika drugače zaznavata zvok.

Tako je najboljša slušna izkušnja tista, ki je prilagojena vašim slušnim potrebam.

 

Katere slušne situacije vam predstavljajo največji izziv?

Druženje s prijatelji
Družinska večerja
Gledanje televizije
Šport
Delo
Promet
Ostale dejavnosti

 

Izguba sluha na vas lahko vpliva na več načinov. Nekateri težje poslušajo v gneči in nekaterih prostorih, medtem ko drugi težje slišijo določene zvoke.

 

  

Sluh je ključnega pomena za vaše zdravje in kvaliteto življenja

Uporaba slušni aparatov pripomore k vašemu duševnemu zdravju.

 

Poslabšanje sluha povzroča pri ljudeh nezadovoljstvo in družbeno izoliranost. Nove študije ugotavljajo, da so ljudje z izgubo sluha, ki ne uporabljajo slušnih aparatov, bolj izpostavljeni demenci*. Dejstvo je, da slušni aparati ne ozdravijo demence in povrnejo sluha, vendar kljub temu pomagajo in krepijo vaše možgane.

Z uporabo slušnih aparatov boste lažje komunicirali in sodelovali pri raznih družbenih aktivnostih. Vse to stimulira vaše možgane in preprečuje pospešeno poslabšanje duševnega stanja kot posledico izgube sluha.

Skrb za vaš sluh je ena najpomembnejših nalog za ohranjanje aktivnega intelektualnega in družbenega življenja.

 

Tveganje za razvoj demence pri nerehabilitirani izgubi sluha

Lažja izguba: 2x bolj verjetno

Srednja izguba sluha: 3x bolj verjetno

Težja izguba sluha: 5x bolj verjetno

 

Poskrbite, da vaši možgani ostanejo v formi

Izguba sluha brez slušnih aparatov -> Manj stimulacije za možgane -> Hitrejše poslabšanje duševnega stanja, večje tveganje za demenco -> Težave s spominom in pri reševanju problemov

 

Izguba sluha z uporabo slušnih aparatov -> Izboljšana komunikacija -> Družbena aktivnost, stimulacija možganov -> Pripomore, da so vaši možgani v formi

 

Matic Bele,
slušni akustik

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1641 ocen
×
js_loader