Delta-korona-vpliv-na-sluh-audio-bm-informacije-blog-svetovanje

ALI RAZLIČICA DELTA COVID-19 POVZROČA TEŽAVE S SLUHOM?

Razvoj različice delta je danes, ko se proti virusu že tako dolgo borimo, nezaželen in hkrati nepresenetljiv. Različica delta je bila prvič potrjena v Indiji decembra 2020. V nekaj mesecih se je ta različica razširila na več kot 98 držav po vsem svetu in postala prevladujoča različica v več kot ducatu teh držav, vključno z Indijo, Škotsko, Združenim kraljestvom, Izraelom in ZDA. Delta je zdaj odgovorna za več kot 83 % primerov COVID-19, o katerih poročajo v ZDA. Ker je le 48 % celotnega prebivalstva ZDA v celoti cepljenih, so zreli pogoji za nadaljnji razvoj in širjenje SARS-CoV-2.

Ali je delta različica bolj nevarna kot druge različice Covid-19?

Glede na raziskave, opravljene v Združenem kraljestvu, kjer delta predstavlja približno 90 % trenutnih primerov COVID-19, se simptomi pri delti po navadi nekoliko razlikujejo od drugih sevov, vendar to ne pomeni nujno, da so ti simptomi hujši. Vročina, glavobol, vneto grlo in izcedek iz nosu so pogosti, kašelj in izguba vonja pa ne. Mnoga poročila povezujejo delta različico z resnejšimi simptomi, vključno z okvaro sluha, hudimi težavami s prebavili in krvnimi strdki, ki vodijo v smrt tkiva in gangreno. Raziskave, ki bi ugotovile, ali je okužba z delto povezana s povečano hospitalizacijo in smrtjo, še potekajo. Obstaja zgodnja študija o oceni tveganja za sprejem v bolnišnico na Škotskem, ki navaja, da je hospitalizacija dvakrat verjetnejša pri necepljenih osebah okuženih z delto kot pri necepljenih posameznikih okuženih z alfo.

Iz naših bolnišnic

Občutka, da bi bil potek bolezni covid-19 zaradi delta različice drugačen, za zdaj Lejko Zupanova nima. Je pa povedala, da imajo mnogi bolniki po preboleli bolezni okvarjen sluh bolj kot pri ostalih različicah koronavirusa. »Tako tožijo bolniki, pravijo, da slabše slišijo,« je še dejala.

Iz ZDA

V ZDA so hospitalizirani in smrtni primeri, povezani s COVID-19, večinoma med necepljenimi posamezniki, kar vodi do opozorila direktorice CDC, dr. Rochelle Walensky, da “to postaja pandemija necepljenih”.

Jurij Globevnik
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Maribor
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader