Iris-Breganski-Franci-Urankar-AUDIO-BM-slusni-centri-podpiramo-sport

ATLETINJA IRIS BREGANSKI IN AUDIO BM, SKUPAJ DO NOVIH ZMAG

Ste že slišali za atletinjo Iris Breganski? Iris Breganski je sluh izgubila v zgodnjem otroštvu. Ko je dobila slušne aparate in prvič slišala zvok, se je znašla pred novim izzivom: naučiti se je morala poslušati, razumeti in govoriti. Smisel življenja je našla tudi v športu, najbolj v atletiki, ki je bila lep čas prisotna v družini.

Na atletske steze tekmovanja gluhih je prvič stopila leta 2018 na četrtem mladinskem evropskem prvenstvu v Sofiji v Bolgariji, kjer je osvojila dve zlati in eno srebrno medaljo. Nastopila je na svetovnem prvenstvu gluhih v dvoranski atletiki v Talinu v Estoniji (2019), kjer je bila šesta v skoku v višino. Lani je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Lublinu na Poljskem tekmovala v treh disciplinah (sedmeroboj, skok v daljino in skok v višino). Slovenija je v Braziliji osvojila štiri medalje.

Lani spomladi se je v Braziliji zaključila 24. poletna olimpijada gluhih na kateri je dve medalji osvojila tudi 21-letna Iris Breganski. Najprej je bila bronasta v mnogoboju, nato pa za konec olimpijade še v skoku v višino s preskočenimi 162 centimetri. Poleg tega je bila četrta v skoku v daljino.

Iris_Breganski-atletinja-uporablja-slusni-pripomocek-pozev-vsadek
Iris Breganski med treningom. Foto: ZŠIS-SPK

»Imam dve medalji, česar nisem pričakovala. Po vrnitvi domov si bom vzela nekaj počitka,« je bila vesela Radovljičanka, članica kluba AD Kronos. Njena trenerka je mama Mojca Breganski, ki je po medalji v skoku v višino povedala: »Tekma je bila zelo razburljiva. Šteli smo poskuse, spremljali mesta. Bila je suverena. Skočila je visoko in presrečna sem, da ji je to uspelo. Razmere so bile v dežju zelo težke.«

Evropsko prvenstvo gluhih v atletiki je potekalo med 20. in 25. avgustom 2023 v Szczecinu na Poljskem. Na tekmovanju so nastopili Iris Breganski, Tadej Enci in Leja Glojnarič.

Slovenska atletska reprezentanca gluhih je zelo uspešno nastopila.Tričlanska slovenska ekipa je osvojila osem medalj. 20-letna Brežičanka Leja Glojnarič je osvojila zlato v mnogoboju, kjer je s 5085 točkami dosegla tudi svetovni rekord, prav tako je osvojila srebrno medaljo v teku na 100 metrov z ovirami, zlato medaljo v skoku v daljino ter v skoku v višino. 29-letni Velenjčan Tadej Enci je osvojil bronasto medaljo v teku na 400 metrov, prav tako je bronasto medaljo osvojil v teku na 400 metrov z ovirami. 23-letna Radovljičanka Iris Breganski je osvojila bronasto medaljo v mnogoboju in v skoku v višino.

Iris je po tekmovanju povedala, da jih je na Poljskem pričakal zares lep stadion z novo stezo, vendar se ji zdi, da je bilo zaradi odsotnosti športnikov iz Rusije in Belorusije tekmovalcev manj kot običajno. Dodala je: “Tekmovanje zame ni bilo naporno, vendar bi bilo bolje, da bi trajalo malo dlje časa, saj je trajalo le 5 dni, med tekmami pa sem imela le en dan odmora. Super bi bilo, če bi imela vsaj 2 dneva. Vendar sem zelo vesela, kako je tekmovanje potekalo, tudi sicer pa se izboljšujejo rezultati in upam, da se bodo s treningi v prihodnje še bolj. Moja mama in obenem tudi trenerka Mojca Knific Breganski je bila z nastopi zadovoljna, izboljšala sem svoje prejšnje rezultate, dobro sem bila pripravljena in osvojila osebne rekorde v disciplinah mnogoboja, skoka v daljino in teka na 200 metrov, poleg tega pa sem osvojila 2 bronasti medalji.”

Iris-Breganski-Franci-Urankar-AUDIO-BM-slusni-aparati-podpiramo-sport
Franci Urankar in Iris Breganski v AUDIO BM slušnem centru

V AUDIO BM slušnih centrih smo ponosni, da Iris na športni poti lahko pomagamo in ji želimo še veliko uspehov!

Vir:
Gorenjski glas | Iris Breganski dvakrat bronasta na olimpijadi
https://www.rtvslo.si/dostopno/clanki/uspehi-slovenskih-atletov-na-evropskem-prvenstvu-gluhih-in-pogled-v-prihodnost/679893

Še več člankov o Iris:

https://www.zsis.si/2022/05/20/foto-radovljica-se-je-poklonila-iris-breganski/
https://www.zsis.si/2023/11/01/iris-breganski-na-japonskem/
https://www.zsis.si/2019/03/16/iris-breganski-v-clanski-vrsti-prvic-v-estoniji/

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader