ČEPKI ZA UŠESA ZA VSE: 5 GLASBENIKOV, KI SKRBI ZA ZAŠČITO SLUHA, IN ZAKAJ BI ZA SLUH MORALI SKRBETI TUDI VI!

Hear the World čepki

Kako bi se počutili če ne bi mogli slišati svoje najljubše glasbe? Kaj če bi bil zvok katerega zaigrate na kitaro zamolkel ali pa ne bi popolnoma jasno slišali vseh zvokov zaradi zvonenja v ušesih?

Ušesni čepki so preprosta in najugodnejša rešitev, ki preprečuje okvaro vašega sluha. Če pogosto obiskujete koncerte ste v nevarnosti, da poškodujete vaš sluh ali da se vam razvije tinitus* (nenehno zvonjenje oz. piskanje v ušesih).

Ste vedeli, da so v okviru združenja “Zavedanje za Rockerje” (H.E.A.R.) naredili raziskavo in ugotovili, da ima kar 60% udeležencev dvorane slavnih glasbenikov takšno ali drugačno izgubo sluha?

Preberite kaj ima nekaj od svetovno znanih glasbenikov, med drugimi Sting in Chris Martin iz skupine Coldplay, povedati o svoji izgubi sluha in kako zaščitijo svoj sluh med koncerti.

PLAN B
Plan B, njegovo pravo ime je Ben Drew, je Britanski umetnik in je eden izmed najbolj prodajanih hip hop umetnikov, med drugim pa je tudi igralec, pisatelj, režiser itd. Njegova kreativna kariera je še toliko bolj impresivna, saj je šele stopil v trideseta leta. Kljub vsemu uspehu, ki ga žanje, je v tem času utrpel izgubo sluha. Plan B trpi za tinitusom, ki ga sam opisuje kot glasen in visok nadležen zvok.
“Ko se mi je tinitus prvič pojavil, sem mislil, da mimo moje hiše pelje vlak. Namreč, živim blizu železnice”. Odšel sem na posvet k specialistu za ušesa, saj se zvonjenja nisem mogel rešiti, niti nisem vedel kaj točno to je.”
Plan B sedaj nosi posebne čepke za ušesa, ko odide spat. Le ti preprečujejo nadležni zvok. Razlog za zvonjene v ušesih je posledica večletnega nastopanja na odrih.

“Nikakršnega dvoma ni, da je to posledica nastopanja na odrih in nenehne prisotnosti glasnih zvokov – glasbe. V kolikor veliko poslušate glasbo, jo ustvarjate ali nastopate, potem nosite čepke za ušesa. Niste Superman in vaš sluh je pomemben!”

ERIC CLAPTON
Kot edini trikratni predstavnik v Rock’n Roll dvorani slavnih in eden največjih kitaristov vseh časov – po mnenju Roling Stona, je Eric Clapton eden izmed najbolj cenjenih glasbenikov svojega časa.
Na žalost tudi on, kot mnogo drugih glasbenikov, doživlja tinitus. Spoznal je, da je na razvoj tinitusa vplivalo veliko število dejavnikov, predvsem pa glasna glasba na koncertih, kot tudi v studiju. Clapton je bil znan, da je v studiju glasnost navil do konca in se ni ozrl na morebitna pritoževanja ostalih članov njegove skupine glede glasnosti.
“Sam sem odgovoren za nastalo situacijo – mislil sem, da sem nepremagljiv in sem bil neodgovoren. Sedaj se pazim in je bolje. Poskrbite zase in nosite čepke za ušesa!”

CHRIS MARTIN
Skupina Coldplay je sedemkratna zmagovalka Grammy-ev. Chris Martin, Britanec in glavni pevec skupine, je stopil na pota slave leta 2000, ko je skupina izdala svoj prvi album. Ali ste ob tem tudi vedeli, da ima Chris Martin že skoraj desetlejte tinitus?
Kot je povedal za novinarsko hišo je “skrb za sluh nekaj, čemur ne posvečaš pozornosti, dokler ne nastane težava. Tinitus imam okoli deset let in od kar sem začel skrbeti za sluh, se stanje ni poslabšalo. Želim si, da bi o tem razmišljal že prej. V skupini sedaj vedno uporabljamo čepke ali slušalke, da zavarujemo svoj sluh”.
Chris Martin sedaj ne le varuje svoj sluh, temveč je poskrbel, da tudi njegova otroka vedno zaščitita svojega, ko sta izpostavljena glasni glasbi.

STING
Kot šestnajstkratni zmagovalec Grammy-ev, je skozi uspešno kariero, tako kot solo izvajalec, kot tudi član skupine Police, utrpel izgubo sluha.
Da bi razširil zavedanje o sluhu in izgubi le tega, je Sting postal ambasador fundacije “Hear the World”, prav tako pa se je povezal z očesno in slušno ambulanto v New Yorku. S sodelovanjem in aktivnostmi na omenjenem področju tako upa, da bo pripomogel k večji zavednosti in ljudi opomnil kako pomembno je, da svoj sluh dobro zaščitijo.

PAUL STANLEY
Paul Stanley je eden izmed ustanoviteljev ameriške hard rock skupine pod imenom KISS. Izgubo sluha je utrpel že ob rojstvu – rodil se je z mikrotijo – stanjem ki se kaže kot slaba razvitost zunanjega ušesa. Odrasel je v okolju, ki je bilo polno glasbe in se tako zaljubil v rock klasično glasbo. Postati glasbenik, je bila torej logična odločitev.

Zaradi njegovega zdravstvenega stanja, ima sluh razvit samo v levem ušesu. V skrbi za svoj sluh, ki mu je preostal, uporablja ušesne čepke. Leta 2011 je za NY Daily news novinarsko hišo povedal: “Če želim poslušati glasno glasbo, si pod moje slušalke nadenem čepke. Še vedno lahko uživam v poslušanju glasbe, ne da bi pri tem uničil svoja ušesa”.
Stanley se je povezal z raziskovalno skupino (House Research Group), da bi lahko posvaril najstnike kako naj varujejo svoj sluh v času odraščanja. “Mislim, da se mladi ne zavedajo, da ko izgubiš sluh, le tega ne dobiš več nazaj. Obstaja več načinov – lahkih načinov, ki preprečujejo, da bi se to zgodilo.”

Rešitve za zaščito sluha >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1642 ocen
×
js_loader