Sluh-pes-obcutljivost-naglusnost-audio-bm-zanimivosti

ČLOVEKOV NAJBOLJŠI PRIJATELJ IN NJEGOV SLUH

Veliko lastnikov psov le-te smatra za njihove najboljše prijatelje in tudi za člane družine. Kot lahko z leti izguba sluha prizadene ljudi, se lahko podobno zgodi tudi pri živalih, zato je pomembno, da svojega ljubljenčka opazujemo. En glavnih pokazateljev, da ima kuža težave s sluhom, je izguba ravnotežja in slabše odzivanje na naš govor.

V veliko stvareh smo si z domačimi ljubljenčki podobni, v nekaterih pa se zelo razlikujemo – enako velja tudi za naše čutilo – sluh. Poglejmo nekaj glavnih značilnosti sluha pri psih.

Psi lahko slišijo zvoke frekvenc od 67 Hz do 50,000 Hz, medtem ko ljudje zmoremo slišati od 20 Hz do 20,000 Hz. Psi torej slišijo mnogo bolje od ljudi! Pasja ušesa imajo kar 18 mišic, medtem ko človeška zgolj 6. Psi z ušesi izražajo tudi svoja čustva, le redki ljudje pa so še zmožni premikati svoje uhlje.

Psi imajo še eno veliko prednost napram človeškemu sluhu in to je – selektivno poslušanje. Hrup ali motnje lahko učinkovito izločijo. Ne marajo pa pet zvokov, ki zanje predstavljajo pravo mučenje. Ti zvoki so: poki petard ali raket, grom, pisk sirene, kričanje, ter zvok sesalnika za prah oz. sušilca za lase.

Kljub visoki naglušnosti, bodo psi še vedno lahko slišali piščal ali žvižg, našega glasu pa žal ne. Visokofrekvenčni zvoki so tako zadnji, ki jih pes izgubi, pri človeku pa je to ravno obratno, saj človek najprej izgubi občutljivost za zaznavanje višjih frekvenc.

Še nekaj zanimivosti

  • Ste vedeli, da lahko kužki zaradi občutljivosti svojega sluha, napovedo potres? Enako so zmožni napovedati obisk prijateljev, ko zaznajo zvok avtomobila, ki se pelje proti vašemu domovanju.
  • Pasji mladički se skotijo gluhi in šele kasneje razvijejo sluh.
  • Psi slišijo veliko bolje kot ljudje, a še vedno precej manj kot mačke.

Sedaj veste zakaj vas vaš kuža pričaka za vrati, vi pa niste niti še položili roke na kljuko vašega doma. 😊

slusni-akustik-matej-k-audio-bm-center-celje-slusni-aparati
Matej Koren
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Celje

Več o sluhu pri ljudeh >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader