Hrup-pod-gladino-voda-morje-sluh-zascita-audio-bm-slusni-centri-zanimivosti-blog

HRUP POD GLADINO

Čeprav se potapljaču, ki raziskuje morske globine zdi, da je pod morjem bolj tiho in mirno kot nad njim, je žal tako, da so tako morja kot oceani lahko zelo hrupno okolje. Najnovejše raziskave so celo pokazale, da lahko podvodni hrup poškoduje morske prebivalce. Razlog za to je v tem, da v morju potuje zvok petkrat hitreje kot po zraku.

Ker živalim, ki živijo v morju, ravno sluh predstavlja glavno čutilo za prepoznavanje osnovnih informacij, ki jih uporabljajo pri lovu in socialni komunikaciji, jih zato lahko nenaravni, umetno povzročeni hrup, podvrže stresu in celo ohromi njihove osnovne življenjske funkcije.

Umetno povzročeni hrup (t. i. antropogenega izvora) je človeški faktor, ki izvira iz naftnih postojank, plovil in podmornic – ta hrup pa je iz leta v leto vedno večji in bolj pogost (za primerjavo lahko podamo podatek, da zvok, ki ga proizvedejo stroji za nafto, v morju lahko prodre tudi do 10 km v globino). Raziskovanja, ki potekajo zadnjih dvajset let na tem področju, kažejo na to, da lahko tovrstni zvoki poškodujejo notranje organe živali in ohromijo komunikacijo med mamo in mladiči ter drugimi pripadniki iste vrste, lahko pa tudi onemogočijo najdbo plena ali partnerja ter beg od plenilca.

Znanstveniki so prišli do teh ugotovitev na podlagi množičnih smrti kitov, ki jih je morje naplavilo na obalo – njihovi začetki segajo v leto 1961, ko je ameriška vojna mornarica začela uporabljati veliko močnejši sonarni sistem, ki je pri kitih povzročil krvavitev na področju možganov, slušnih organov in drugih notranjih organov. Ugotovili so tudi, da se kiti, ki imajo poškodovan center za sluh, hitreje zaletijo v ladjo ali zapletejo v ribiške mreže.

Hrup-pod-gladino-voda-morje-sluh-zascita-audio-bm-slusni-centri

Podvodni hrup negativno učinkuje tudi na lignje in ribe. Dokazano je bilo, da zvok strojev za nafto negativno vpliva na sluh rib v radiu 30 km, saj se pogosto zgodi, da ribe povsem izgubijo sluh. Znanstveniki so tako ugotovili, da tudi izredno kratka izpostavljenost nenaravnemu izvoru zvoka lahko vpliva na dezorientacijo rib – tako se ribe mimogrede znajdejo v prostoru, kjer so bolj dosegljive plenilcem.

Zadnja leta so raziskave pokazale, da so ribe spremenile obnašanje in da se zadržujejo v bolj globoki vodi in grupirajo v večje jate. Tudi raki so imeli poškodovane notranje organe, deformirane spolne organe, notranje krvavitve in povišane stresne hormone.

Prav zato bi morali vsi tisti, ki se podajo na morje, razmisliti ali za plovbo po morju uporabijo jadrnico ali gliser – prva je nedvomno tišja in bolj obzirna do prebivalcev morja.

Slusni-akustik-strokovnjak-za-sluh-in-slusne-aparate-Kevin-Glavica-AUDIO-BM-slusni-center-Ptuj
Kevin Glavica
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Ptuj
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1639 ocen
×
js_loader