Starostniki-voznja-izpit-sluh-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje-zanimivosti

ZRELA LETA, VOZNIŠKI IZPIT, SLUH

Vožnja z avtomobilom sodi med pomembnejše vezi z aktivnim življenjem. Na cestah je avtomobilov vsak dan več, promet je vedno bolj dinamičen, kompleksen in tudi vedno bolj nestrpen. Nič od naštetega ne gre na roko voznicam in voznikom v zrelih letih, saj od njih zahteva hitro prilagajanje in dodatno zbranost.

Slovenija do ljudi brez avtomobila ni najbolj prijazna dežela, saj ne ponuja dovolj učinkovitega sistema javnega prevoza. Zato morajo biti voznice in vozniki v zrelih letih pozorni, da bi lahko svoje vozilo kar najdlje varno upravljali in se čim kasneje odrekli samostojni vožnji.

Kaj pravi zakonodaja?

Po določilih zakona o voznikih je veljavnost vozniškega dovoljenja za osebni avtomobil omejena na starost 80 let. Upravičencu se po dopolnitvi navedene starosti vozniško dovoljenje podaljša, ko predloži zdravniško spričevalo, iz katerega je razvidna telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila določene kategorije. 

Veljavnost vozniškega dovoljenja je lahko tudi krajša in omejena na rok, določen v zdravniškem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, ki ga izda izvajalec zdravstvene dejavnosti.

Po dopolnjeni starosti 80 let le 20 % oseb ni več sposobnih za vožnjo

Z natančnim pregledom se za odvzem vozniškega dovoljenja, to za starostnika zelo bolečo izkušnjo, odloči šele specialist medicine dela, prometa in športa in le 20 odstotkov je takšnih, ki se morajo sprijazniti, da za volanom ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu. Moški so sicer manj kritični do sebe in če so telesno in duševno zdravi, se jim vozniško dovoljenje podaljša za največ tri leta. Specialist medicine dela, prometa in športa se lahko v soglasju s psihologom odloči tudi za samo enoletno podaljšanje ali/in določene omejitve, kot je prepoved vožnje na avtocestah, vožnja samo določene razdalje od doma (npr. 10 km ali 30 km od doma), vožnja do največ 70 km/h ali samo podnevi.

Ko pridejo starostniki na pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja, je njihov zdravstveni status v glavnem znan. Kar je nujno preveriti pri specialistu medicine dela, prometa in športa, so vid, krvni sladkor in kognitivne sposobnosti, saj se pri teh letih pogosto začne demenca. Oseba mora izpolniti vprašalnik s preprostimi vprašanji in narisati uro. Kar je preprosto, je za osebo z demenco nemogoče, zato je test »ure« zanesljiv kazalnik, da se nekdo v svojem prostoru in času ne znajde več najbolje.

Sluh in vozniško dovoljenje

Tudi zaradi slabšega sluha, so lahko starostniki ob vozniško dovoljenje. Starostnik, pri katerem je ugotovljena naglušnost, je najprej napoten po slušne aparate, šele nato mu je lahko izdano podaljšanje vozniškega dovoljenja.

Vedeti, kdaj se posloviti od volana

Za starejše je zaradi postopnega zmanjšanja njihovih sposobnosti priporočljivo obnavljanje znanja s področja cestno prometnih predpisov, zato policisti Generalne policijske uprave svetujejo udeležbo na obnovitvenih programih varne vožnje, ki jih organizirajo šole varne vožnje.  Predvsem pa starostnikom, udeleženim v cestnem prometu svetujejo, da pri vožnji dosledno spoštujejo cestno prometne predpise. 

Starostniki so v letu 2021 povzročili več kot 2000 prometnih nesreč

Zelo pomembno je, da so starejši pozorni na svoje zdravje, sluh in vozniške sposobnosti in da takoj, ko zaznajo zdravstvene težave, ki vplivajo na njihovo varno udeležbo v cestnem prometu, prenehajo uporabljati motorna vozila.

Primož Stare
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Murska Sobota
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1598 ocen
×
js_loader