Kaj moramo vedeti o športu in polževih vsadkih?

28 Okt 2016 Svetovanje

V kolikor razmišljate o športnih aktivnostih po tem ko ste dobili polžev vsadek je smotrno dobiti odgovore na vprašanja o tem kaj lahko počnete in kaj se odsvetuje. Zato so tukaj zbrane informacije o športnih aktivnostih, ki vam bodo morda prišle prav ne glede na to ali ste pravkar dobili polžev vsadek ali pa ste že izkušen uporabnik. Na splošno, nošenje polževega vsadka ne bo vplivalo na zmožnost ukvarjanja z različnimi športi, vendar je vsak posameznik drugačen in tudi vsak šport ni primeren, zato je potreben posvet z zdravnikom. To je najbolj pomembno na začetku procesa, oziroma v prvih tednih, ko uporabnik prejme polžev vsadek in se območje, kjer je bil vsadek vstavljen še ni popolnoma zacelilo.

Nekontaktni športi

Večina brezkontaktnih športov se lahko izvaja brez pomislekov. Nastavimo zvočni procesor in že lahko uživamo ter se poleg še zabavamo. To velja za individualne športe kot je kolesarjenje, tek ali golf. Pri bolj intenzivnih športih kot je nogomet ali košarka je potrebno paziti, da ne dobimo udarca v glavo bodisi s strani žoge bodisi nasprotnika, prav tako pa je pomembno pričvrstiti zvočni procesor, da je trdno na mestu in zaščiten od potenja ter vlage. Na trgu obstajajo namreč posebni trakovi, ki vam olajšajo te zadeve, uporabljate pa jih lahko tudi z dvema zvočnima procesorjema če nosite polževe vsadke na obeh straneh.

Plavanje in voda

Pogosto vprašanje med uporabniki polževih vsadkov je: »Ali se lahko zmoči, ali je mogoče plavati s polževimi vsadki?« Odgovor se seveda glasi pritrdilno, vendar je potrebno uporabljati namenski vodotesen pripomoček, ki bo popolnoma zaščitil vaš zunanji zvočni procesor in ohranil vaš sluh med tem ko vi brezskrbno čofotate v vodi. Zgoraj navedeno seveda velja za plavanje, ne pa tudi za potapljanje, kjer je pritisk na zvočni procesor zaradi teže vode povečan. V kolikor bi si želeli potapljati se obrnite na proizvajalca vašega slušnega vsadka in se posvetujte o možnostih in pomislekih glede potapljanja.

Kdaj nositi čelado

Nekateri ljudje imajo vprašanja o nošenju čelade medtem ko uporabljajo zvočni procesor polževega vsadka. Čeprav so polževi vsadki narejeni iz izjemno trpežnega materiala, pa je varnost na prvem mestu. Poskrbite da boste nosili čelado! Če je čelada priporočljiva za ljudi brez polževega vsadka, potem je tudi za tiste s polževim vsadkom.

Športi, kot so kolesarjenje, jahanje, smučanje in deskanje na snegu, so primeri, ko je potrebno uporabljati čelado. Obstajajo tudi nekateri športi, kot so odbojka ali košarka, kjer je lahko dodatna zaščita glave dober preventivni ukrep proti nepredvidljivimi nesrečami.

Vprašanje na mestu je torej: »Kakšna je dobra čelada?« Vse se giblje okoli udobja in primerne zaščite. Dobra čelada se bo lepo prilegala, tako da ne bo pritiskala na vaš polžev vsadek. Čelade različnih proizvajalcev bodo različno prilegale, zato si ne bo odveč vzeti čas in poizkusiti več vrst čelad, da boste našli tisto pravo, ki vam odgovarja. Odstranjevanje trakov ali notranjega oblazinjenja v čeladi, da bo se zvočni procesor prilegal ni ravno priporočljivo, zato ne kupujte čelade z namenom kasnejšega spreminjanja. Ko ste izbrali svojo čelado, se prepričajte, da vse so stvari, kot sta lega in položaj na glavi, pravilno nastavljene.

Posvetujete se z vašim zdravnikom

Obstajajo športi, ki se jih je potrebno izogniti v kolikor nosimo polžev vsadek. Predvsem se odsvetuje kontaktne športe, kjer so mogoči pogosti udarci v glavo, kot na primer boks, hokej, ragbi. Preden se bi želeli udejstvovati v navedenih športih aktivnostih je potrebna konzultacija s svojim zdravnikom ali proizvajalcem polževega vsadka glede varnostnih smernic.

Obilo športnih užitkov!!

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1598 ocen
×
js_loader