Zanikanje-izgube-sluha-kako pomagati-audio-bm-slusni-aparati-testiranje-meritev-sluha-svetovanje

KAKO POMAGATI LJUBLJENIM OSEBAM, KI ZANIKAJO NAGLUŠNOST

Zavedanje, da ne slišimo več dobro, oziroma tako kot smo včasih, težko sprejme večina ljudi. Na žalost si veliko ljudi ne pomaga in se še naprej bori skozi svoje vsakdanje življenje (dokler ni vse težje), namesto da bi sprejeli svojo novo resničnost in pravočasno poiskali pomoč.

Samo 30% oseb, starih 70 let ali več, uporablja slušne aparate. Pri mlajših odraslih, starih med 20 do 69 let, slušne aparate uporablja le 16% oseb. Povedano drugače, 70% odraslih starejših oseb slušnih aparatov ne nosi, pri mlajših odraslih pa je ta delež kar 84%. Gre za osebe, ki bi imele od slušnih aparatov dejansko korist, a se tega ne zavedajo ali težave (še) zanikajo.

Zagotovo se strinjamo, da je težko imeti ob sebi družinskega člana ali prijatelja, ki se bori z zanikanjem izgube sluha, čeprav obstaja možnost, da bi mu lahko slušni aparati pomagali in s tem zelo povečali kakovost življenja.

Če poznate ljubljeno osebo, ki noče poiskati pomoči, RAZMISLITE O UPORABI TEH PRISTOPOV, da jih mogoče prepričate k obisku ORL specialista ali akustika za slušne aparate.

Če vaša ljubljena oseba zanika naglušnost

Predlagajte ji, da boste kar skupaj obiskali najbližji AUDIO BM slušni center (14 lokacij po vsej Sloveniji) in brezplačno preverili sluh z avdiometrom. Tam boste poleg meritve sluha deležni tudi brezplačnega strokovnega svetovanja.

Prepričanje, da so slušni aparati velik strošek

Kakovostni standardni slušni aparati se dobijo tudi preko naročilnice, ki vsakih 6 let pripada naglušni osebi preko ZZZS. Pojasnite ljudem, da so slušni aparati, ki ne presegajo cenovnega standarda popolnoma brezplačni. Osebe, ki želijo boljše slušne aparate, jih seveda najprej testirajo, da preverijo kakšno korist dobijo od boljših slušnih aparatov in se nato lažje odločijo za tip slušnih aparatov, ki jih bodo dolgoročno nosili.

Obrnite se na prijatelje, ki uporabljajo slušni aparat

Dodaten način, kako spremeniti miselnost ljubljene osebe glede slušnih aparatov je, da se obrnete na prijatelje, ki imajo slušni pripomoček in jih povprašate po njihovem nasvetu. Večina oseb, ki nosijo novejše slušne aparate je z njimi izredno zadovoljna, saj so novejši slušni aparati, ki vsebujejo nove tehnologije, bolj udobni za uporabo, predvsem pa bolj učinkoviti pri razumevanju govora, tudi v zahtevnejših slušnih okoljih. Povprašajte torej ljudi, ki že uporabljajo slušne aparate, kako se jim je izboljšala zmožnost komuniciranja in tudi kvaliteta življenja.

Razblinite napačne predstave o slušnih aparatih

Slušni aparati so se v zadnjih letih močno izboljšali. Slušni aparati so bili v preteklosti tudi precej večji od sedanjih. Pokažite ljubljeni osebi novejše slušne aparate, ki so zelo diskretni in praktično neopazni. Mnogi modeli niti ne potrebujejo več baterij, saj jih je čez noč mogoče zelo preprosto napolniti.

Spoznajte in predstavite dejstva

Preden se z ljubljeno osebo pogovorite o preizkušanju slušnih aparatov, se o tem pozanimajte sami in naredite manjšo raziskavo. To vam bo pomagalo odgovoriti na ugovore. Naslonite se na študije, ki dokazujejo, da slušni aparati dokazano upočasnjujejo upad kognitivnih sposobnosti, da slušni aparati pomagajo pri delovanju možganov in spominu, da lahko slušni aparati zmanjšajo tveganje za demenco itd.

Postavite dober primer in bodite zgled

Eden najboljših načinov, kako prepričati ljubljeno osebo, da poišče pomoč, je biti dober zgled. Primerjajte slabši vid s slabšim sluhom. Za oboje je normalno, da s starostjo peša. Za boljši vid poskrbimo, kaj pa za boljši sluh? Poudarite, kako pomembno je poskrbeti za sluh, ga v hrupu zaščititi, v primeru znakov za naglušnost pa tudi brez oklevanja preveriti.

Kdaj po slušni aparat

V idealnem primeru, naj naglušna osebe slušne aparat začne uporabljati, ko zdravnik specialist ORL ugotovi, da je slušni aparat potreben in bi imela naglušna oseba od njega korist – a najprej si je potrebno naglušnost sploh priznati in jo izmeriti.

Nerehabilitirana naglušnost dolgoročno prinese številne težave, poveča pa tudi tveganje za depresijo in razvoj demence.

slusni-akustik-akustik-za-slusne-aparate-albin-k-audio-bm-kranj-ljubljana-slusni-aparati


Bine Kotnik
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Kranj

Brezplačno preverite sluh >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader