Ljubezen-zmenek-naglusnost-nasveti-audio-bm-slusni-centri-aparati

LJUBEZENSKI ZMENEK IN NAGLUŠNOST – 5 NASVETOV

Se še spomnite vaše prve simpatije, zaljubljenosti do ušes in vaše prve prave ljubezni? Se še spomnite koliko nevidnih preprek vam je v začetku onemogočalo storiti prvi korak proti vaši simpatiji in koliko metuljčkov je takrat preletavalo v vašem trebuhu? Je vaše srce močno razbijalo ali ste bili sproščeni, popolnoma samozavestni? Ste bili kako drugačni in ste to drugačnost želeli skriti v začetku in povedati kasneje ali ste kar takoj odprli svoje karte in jih dali na mizo? Ste pod to drugačnost prištevali tudi naglušnost?

Zagotovo so odgovori na zgornja vprašanja od bralca do bralca različni, še bolj zagotovo pa se odgovori razlikujejo kadar ima oseba prelingvalno ali postlingvalno naglušnost. Za prvo se šteje, da je bila naglušnost prisotna že ob rojstvu oz. se razvije do starosti treh let. Sklepati gre, da je spopadanje z naglušnostjo veliko težje, kadar govorimo o postlingvalni naglušnosti, kajti nenehoma primerjamo, kako je sedaj in kako je bilo nekoč, medtem ko v prvem primeru naglušnost igra stalnico vse od naših prvih korakov. Prav tako nekako predvidevamo, da lahko na zmenku nastanejo številne neprijetnosti, kadar je nasproti nas dobro slišeča oseba. Borimo se s številnimi strahovi in vprašanji. Kaj če bom besede ali misli narobe razumel(a)? Se bom osmešil(a)? Kam iti na zmenek, da bo lažje slišno in razumljivo?

Brez skrbi, kljub naglušnosti lahko najdete novo ljubezen! Spoznajte osnovna pravila in se samozavestno zavzemite zase. Sledite tem petim nasvetom:

1. Vi ste še vedno vi!

Najbolj pomembno je zavedati se, da vi bodite vi! Še vedno ste enako prikupni in lepi kot pred naglušnostjo! V kolikor vam to ni dovolj se zaupajte vašim najbližjim in preverite vaše dvome pri njih. Četudi starši vedno vidimo le najlepše glede svojih otrok, se pogovorite tako z njimi kot z vašim zaupnikom, najboljšim prijateljem ali prijateljico.

2. Bodite iskreni!

Kdaj povedati? Danes se ljubezen pogosto išče preko spleta, še posebej sedaj ob omejitvah. Ali torej navesti naglušnost že v opisu profila ali raje počakati in povedati v živo? Prikrite in skrite reči ob napredovanju odnosov prej ali slej pridejo na plano. Kako menite, da bodo takrat sprejete? Iskrenost igra veliko in zelo pomembno vlogo, hkrati pa ob deljenju ali razkrivanju lahko v odzivu vidimo in prepoznavamo stopnjo sočutja ter razumevanja. Tako lahko bistveno olajšamo odpiranje svoji simpatiji. Seveda pa ni popolnoma nič narobe, če se odločite počakati z razkrivanjem naglušnosti. Morda se želite prej prepričati in videti kako bo šlo, preden delite ta podatek. Ljudje smo introvertirani ali ekstrovertirani, s tem ni nič narobe!

3. Izberite primerno lokacijo za zmenek!

Sprehod po parku je ena od lokacij, kjer vam hrup ne bo nagajal in ob trenutnih razmerah pandemije lahko predstavlja najboljšo lokacijo vašega prvega zmenka. Če imate na izbiro zmenek v zaprtem prostoru, se potrudite, da izberete kakšnega s tapetami, tepihi in oblazinjenim pohištvom; napram gladkim površinam modernega in minimalističnega dizajna. Vse to znatno pripomore k manjšemu odboju zvoka po prostoru, saj v odmevnih prostorih težje razumemo govor. Tudi muzeji so dobra izbira, že zaradi same kulture obiskovanja muzejev, akustično pa so zelo tihi, z malo zvokov okolice.

4. Sprostite se!

Razbremenite sebe in vašo simpatijo! Ne pričakujte, da boste vse razumeli in ne pričakujte od simpatije, da bi bila vaš prevajalec in skrbela za to, da vse slišite. Razbremenite jih, povejte jim, naj ne skrbijo za vas. Ob morebitnih neprijetnih situacijah skušajte uporabiti humor, spomnite se kakšne smešne prigode ali vica povezanega z naglušnostjo, vžgalo bo!

5. Poskrbite za dobro komunikacijo!

Za dolgoročno zvezo je zelo pomembno neomajno izražanje želj in potreb v zvezi, ter prav tako, če ne še bolj pomembno, poslušanje nasprotnih želja in potreb! Pri tem je potrebno naglasiti razliko, kaj pomeni slišati in kaj pomeni poslušati. Poslušanje zahteva našo pozornost, senzibilnost, empatijo in pravilno razumevanje, pri čemer si lahko pomagamo s preverjanjem pravkar slišanega.

Morda boste raje namesto vseh teh nasvetov želeli spoznati naglušno osebo, s katero bosta lahko skupaj preskakovala vse ovire. Super! Ogromno poznanstev, prijateljstva in prav tako ljubezni se najde in sklene na ogromnem številu aktivnosti v sklopu društev gluhih in naglušnih, katerih imamo v Sloveniji kar 19. Seznam društev: https://www.slusniaparat.si/#koristne-povezave

Ob zaključku tega prispevka vam želim veliko novih poznanstev, sproščeno odkrivanje lepih trenutkov in veliko ljubezni! Verjemite vase, imejte se radi, ljubite in boste ljubljeni!

v-piric-slusni-akustik-audio-bm-slusni-aparati-velenje-slusni-center


Vlado Pirić
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Velenje

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1598 ocen
×
js_loader