Macji-sluh-in-naglusnost-audio-bm-slusni-aparati-info-zanimivosti

MAČJI SLUH IN MAČJA NAGLUŠNOST

Mačka je žival, ki jo imamo radi. Njena hoja, pogled… Včasih se zdi, kot da znajo govoriti. Morda pa je ena izmed stvari, ki nas najbolj preseneti, njihov sluh, saj je veliko bolj razvit kot naš. A to ni naključje. Mačje uho premika 32 posameznih mišic, ki jim omogoča ušesi individualno obračati v smeri zvoka. Z obračanjem uhljev lahko mačke zelo natančno določijo mesto izvora zvoka, na daljavi enega metra pa lahko izvor locirajo okoli 7 cm natančno, kar jim pomaga pri lovljenju plena. Obračanje uhljev jim omogoča tudi, da se mačka obrne v eno smer in posluša zvoke iz druge smeri.

Ljudje in mačke imamo približno enak razpon slišnih frekvenc na spodnjem delu (nizke frekvence), a nas mačke pošteno prekašajo pri razponu visokih frekvenc. Mačke slišijo tudi dosti višje zvoke, vse do 64 kHz, kar je 1,6 oktave nad zmožnostjo človeškega sluha in tudi 1 oktavo nad sluhom psa. Človeški in pasji razpon zajameta približno 9 oktav, medtem ko ima mačji sluh razpon 10 oktav in pol – frekvence med 55 kHz in 79 kHz.  Njihov slušni domet je do 5-krat daljši kot pri človeku, slišijo pa lahko celo dogajanje globoko pod zemljo. Zaznavajo namreč tudi ultrazvočna valovanja do 60.000 Hz, medtem ko nizke tone slišijo slabše. Mačke teh ultrazvokov ne uporabljajo za komunikacijo med seboj, jim pa predvidoma pomaga pri lovu, saj veliko glodavcev uporablja visoke frekvence za komunikacijo. Njihov slušni domet je do 5-krat daljši kot pri človeku, slišijo pa lahko celo dogajanje globoko pod zemljo. Se kdaj vprašate kako lahko mačke vedno znova pristanejo na nogah? Za to se lahko poleg repa zahvalijo njenemu slušnemu sistemu, ki jim poleg sluha omogoča tudi vzdrževanje ravnotežja in orientacije.

»MAČJA NAGLUŠNOST«

Mačke sluh lahko izgubijo v starosti, zato to hibo težje opazimo, saj se sluh v tem primeru slabša postopoma, lahko pa so gluhe zaradi genske predispozicije, pri čemer je gluhost veliko bolj verjetna pri mačkah z belo dlako in modrimi očmi. Prirojena senzorinevralna gluhost se pogosto pojavi pri  mačkah z belim kožuhom. Gre za prirojeno naglušnost , ki nastane zaradi degeneracije notranjega ušesa. Pri belih mačkah z mešano obarvanimi očmi je bilo ugotovljeno, da je verjetneje, da gluhost prizadene uho na modrooki strani. Če ima mačka modri obe očesi, je verjetnost da bo gluha, tri do petkrat večja. Če ima le eno modro oko, je verjetnost da bo gluha, dvakrat večja. Naglušnost je lahko povezana z belo barvo telesa pri mačkah, vendar niso vse bele mačke gluhe. Naglušnost se pogosteje pojavi pri mačkah s prevladujočim belim (W) genom. Glavni gen, ki povzroči da ima mačka belo dlako, je dominantni maskirni gen, »alel KIT« , ki zavira pigmentacijo in sluh. Mačka bi imela osnovno barvo in vzorec dlake, toda ko je prisoten prevladujoči beli gen, ta vzorec ne bo izražen in mačka bo gluha. Mačke so lahko tudi bele zaradi gena bele pege, vendar gluhost ni povezana s tem genom. Glede na študijo je približno 40% belih mačk gluhih na obe ušesi, 12% pa gluhih na eno uho. Bele mačke z dvema belima staršema so bolj verjetno gluhe na eno ali oba ušesa. Mačke z dvema modrima očesoma so bolj gluhe kot mačke z enim modrim očesom in obe so bolj verjetno gluhe kot mačke brez modrih oči. Znanstveniki predvidevajo, da je ta pojav povezan z izvornimi celicami oziroma njihovim primanjkljajem. Izvornih celic zadolženih za proizvajanje melanina pri belih mucah ni, zato imajo tudi bel kožuh in pogosto modre ali zelene oči. Ali je res, da lahko mačke slišijo z očmi? Da, mačke imajo v očesnem organu posebne živčne celice, ki so sposobne prenašati šume, katere človeško uho sploh ne zaznava, neposredno v možgane. Tako lahko tudi popolnoma slepa mačka brez težav ujame muho. Zato je barva oči pri belih mačkah povezana tudi s samim sluhom. Modre oči imajo najmanj melanina, zato je verjetno da v primerih, ko sta obe očesi modri, muca praktično nima melanina ali celic, ki ga tvorijo in posledično slabše sliši. Če ima mačka eno modro oko, so verjetnosti da bo gluha okoli 40 %, medtem ko imajo bele mačke z očmi, ki niso modre 14 do 22 % možnosti, da se rodijo gluhe. Obstaja naglušnost tudi le na eno uho. Kot zanimivost – mačke, ki imajo le eno modro oko, so gluhe na tisto uho, ki je na isti strani glave kot je modro oko.

Slusni-akustik-strokovnjak-za-sluh-in-slusne-aparate-Kevin-Glavica-AUDIO-BM-slusni-center-Ptuj
Kevin Glavica
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Ptuj
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader