Wolt-sluh-slusni-aparati-audio-bm-slusni-centri

ZGODBA DOSTAVLJAVKE: ESTONKA, KI OBVLADA 7 JEZIKOV, PRVA GLUHA DOSTAVLJAVKA PRI WOLTU SLOVENIJA

Na spletu smo zasledili zgodbo gluhe Jelene, ki nas je prevzela in zato jo objavljamo še na naših straneh.

Jelena je z dostavo razveselila 2099 Woltovih uporabnikov v Sloveniji. Svojo prvo dostavo je opravila oktobra 2020, skupaj pa je prekolesarila okrog 9.000 kilometrov. Jelena je že od rojstva gluha, zato si želi delo opravljati tam, kjer je lahko samostojna. Danes je vodja pisarne pri Woltu, kjer skrbi za dobro počutje celotne ekipe in za to, da delo poteka nemoteno. 

Jelena obvlada 7 jezikov – govori estonsko, rusko in slovensko. “Ker sem gluha in je moj materni jezik znakovni jezik, obvladam estonski znakovni jezik, ruski, slovenski in mednarodni znakovni jezik – to je neke vrste esperanto, ki se uporablja na mednarodnih dogodkih in pri komunikaciji z gluhimi iz različnih delov sveta.” Tako kot ima vsaka država svoj govorni jezik, ima tudi vsaka država svoj znakovni jezik. “Pogosto prejmem vprašanje, če imamo gluhi v vseh državah enotni znakovni jezik, vendar ga nimamo. Vsak govorni jezik ima svoj znakovni jezik, ker to je jezik kot vsak drug. Ima svoje zakonitosti, narečja, je živ in se spreminja.” 

  • Število dostav, odkar se je pridružila Woltu: 2,099
  • Najkrajša dostava: 30 metrov – dostava v isti stavbi 😜
  • Število prevoženih kilometrov: 8,850
  • Kdaj je začela delo pri Woltu:  oktober 2020

Pred Woltom je Jelena delala v skladišču, popoldne pa je začela dostavljati za Wolt

Sprva je imela redno službo v skladišču in je dostavljala hrano le v popoldanskem času. Osem ur na dan je delala v zaprtih prostorih, medtem ko si je želela delati zunaj, na zraku, na terenu. “Mesto je v dopoldanskem ali nočnem času povsem drugačno in res uživam, ko se s kolesom vozim po mestu ob različnih urah in opazujem dinamiko mestnega vrveža.” Ob delu v skladišču je imela tudi popoldanski s.p., kar je bila izvrstna priložnost, da se preizkusi tudi kot Woltova dostavljavka. “Ker mi je bilo delo zelo všeč in sem imela veliko naročil, sem se opogumila in pustila službo ter odprla s.p. za polni delovni čas. Tako sem imela čas cel dan in sem lahko delala, kadar sem želela,” je dodala. 

Za dostavljanje uporablja slušni aparat

“Woltova aplikacija je odlična za gluhe, saj omogoča, da delamo povsem samostojno. Na aplikaciji dobim informacije o naslovu, zvoncu in nadstropju. Zato mi ni treba klicati uporabnikov. Kadarkoli pa se lahko obrnem tudi na podporo za dostavljavce, kjer mi zelo hitro odgovorijo,” pojasnjuje Jelena, ko smo jo vprašali, kako se sooča z delom na Woltu.

Med delom uporablja slušni aparat in bere z ustnic. Slušni aparat ji pomaga, da sliši zvoke iz okolja. Ta je, še posebej na kolesu, nepogrešljiv. Pomaga ji, da je bolj pozorna, da sliši promet in hupanje.

Redko, ampak včasih se zgodi, da v aplikaciji ni vseh podatkov o naslovu uporabnika. “Bil je primer, ko na aplikaciji ni bilo informacije o nadstropju in številki stanovanja. Ker nisem vedela, v katerem nadstropju je uporabnik, sem se odpravila po stopnicah in opazovala, kje me čaka stranka. Stolpnica je imela 7 nadstropij! Hodila sem višje in višje, dokler nisem našla stranke. Ta me je nato vprašala, zakaj nisem šla z dvigalom. Ker se mi ni dalo razlagati, da sem gluha in da bi težko vprašala, v katerem nadstropju živijo, sem ji le na kratko odgovorila, da imam fobijo pred dvigali. Obe sva se dodobra nasmejali.” 😊

Sicer v Ljubljani, Novem mestu in Celju za Wolt dostavlja 6 gluhih dostavljavcev. Ti se ponavadi znajdejo tako, da pred dostavo pošljejo sporočilo uporabniku, da so gluhi in da bodo kmalu prispeli na naslov. 

Najraje dostavlja s kolesom

Jelena je dostavljala s kolesom in z vespo, vendar ji je kolesarjenje bilo bolj všeč. Njen dnevni rekord je 70 kilometrov, prekolesarila ga je v popoldanskem času. “Zdi se mi, da si s kolesom veliko hitrejši v prometu, fleksibilnejši. Če zgrešiš pot, lahko hitro obrneš in nadaljuješ vožnjo. Z avtom je to dosti bolj zamudno.” Pravi tudi, da s kolesom lažje ubiraš bližnjice.

Jelena ima zelo rada glasbo in koncerte, zelo rada pa nastopa tudi v gledališču

“Običajno je slušni aparat vedno z mano, le za konec tedna ga snamem, da si malo odpočijem od vseh zvokov.” Sicer pa je Jelena zelo velika ljubiteljica glasbe in koncertov. Najraje posluša rock glasbo in glasbenike, kot so Lenny Kravitz, Pink, Shakira, Bebe Rexha, No Doubt in Ed Sheeran. 

Jelena pa je tudi aktivna članica gledališča. Ravno v tem obdobju se pripravlja na predstavo.

Zdaj je vodja pisarne pri Woltu 

Po dveh letih dostavljanja za Wolt se je Jelena prijavila na razpis za delovno mesto za vodjo pisarne pri Woltu in službo tudi dobila. Zdaj že več kot pol leta skrbi za to, da je v pisarni vse tako, kot mora biti. Pri svojem delu v ospredje postavlja predvsem dobro počutje ekipe. 

Vir: blog.wolt.com

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1598 ocen
×
js_loader