Novoletni-ognjemet-in-mozen-vpliv-na-sluh-audio-bm-slusni-aparati

NOVOLETNI OGNJEMET IN MOŽEN VPLIV SLUH

Kot vsako leto smo tudi ob letošnjih praznikih že lahko slišali pokanje. Kljub ozaveščanju in umikanju pirotehnike s trgovskih polic vseeno prihaja do uporabe pirotehnike in žal tudi do negativnih posledic.

V okviru ozaveščanja so največkrat omenjene živali, bodisi v naravi ali kot naši hišni ljubljenčki, ki te stvari po večini prenašajo zelo slabo. Omenja se tudi poškodbe, ki jih človek lahko doživi pri neodgovorni uporabi pirotehnike. Ob tem se premalo opozarja na povezavo med pirotehničnimi sredstvi in izgubo sluha.

Ameriška avdiološka akademija (AAA) omenja, da se je izgubi sluha zaradi hrupa možno povsem izogniti. Izgub sluha, ki nastanejo zaradi hrupa, ni mogoče pozdraviti, zato bodimo previdni.

Povprečna pirotehnika, ki je na voljo osebam nad 18. letom starosti, ob sprožitvi doseže glasnost okvirno med 110 in 130dB (v kolikor gre za javni, večji ognjemet, so te številke lahko še nekoliko višje).

Če ste se že kdaj znašli na kakšni prireditvi z živo glasbo je bila le ta vseeno tišja. Res je, da je pok pri domačem ognjemetu kratkotrajen, a vendar, naravna zaščita pred močnimi zvoki, ki jo človeško uho omogoča ne deluje v trenutku. Zato prvi premočni zvoki vsekakor uho dosežejo in lahko povzročijo izgubo.

V kolikor niste le gledalec pa je vaš sluh zaradi bližine vsekakor še bistveno bolj ogrožen. Iz tega lahko sklepamo, da v kolikor že opazujemo ognjemet se umaknimo na daljšo razdaljo in uporabimo zaščito sluha.

Zavedati se moramo, da živimo v hrupnem svetu. Kljub temu, da so ljudje vedno bolj odgovorni do svojega sluha je v okolici vedno več groženj. Vsaka od teh primakne svoj del in ko sestavimo vse skupaj ugotovimo, da se starostna meja izgube sluha, ki vpliva na življenjski standard, niža.

Naj bo praznovanje novega leta iskrivo v očeh namesto na nebu.

Nina-Stopar-Avbar-Slusni-akustik-AUDIO-BM-slusni-aparati-zascita-svetovanje-Ljubljana-Novo-mesto
Nina Stopar Avbar
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Ljubljana
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader