Testiranje-slusnih-aparatov-Unitron-Flex-Trial-Phonak-Widex

OD SKEPTIKA DO VERNIKA

Naprezanje proizvajalcev v zadnjih letih se je upredmetila v novi generaciji slušnih aparatov, pravih miniaturnih računalnikih, ki nam v povezavi z aplikacijami na telefonih omogočajo njihovo upravljanje v različno zahtevnih slušnih okoljih, ustvarjanje svojih programov, prostoročno telefoniranje, poslušanje glasbe in televizije in tudi uporabo digitalnih pomočnikov, kot so Aleksa, ali Bixby voice ali Googlov asistent. Vse to slišite samo vi. In ker so slušni aparati res že miniaturni in tako rekoč nevidni, vam omogočajo, da vas okolica s slušni aparati ne dojema več kot invalida, ampak kot nekaj več …

Slušni aparati niso od včeraj. Moj dedek ga je nosil že pred skoraj pol stoletja. Spominjam se velikega in okornega plastičnega ohišja nezdravo rjave barve n dedkove vsakodnevne nejevolje, ker ga je moral nositi. Žal pa ni bilo zaznati opazne razlike pri njegovem sluhu.

Tudi moja generacija prihaja v leta, ko mnoge čakajo enake težave. Naglušnost, izguba sluha, nerazumevanje govora … To niso pojavi, ki nastopijo čez noč. Že ugotoviti, da ne slišite dobro, je proces. Izjemno težko namreč s kom primerjamo, ali slišimo enako dobro. Največkrat pa se začne s pritoževanjem domačih, na primer zaradi preglasnega televizorja.

Deset let

Presenetljiv podatek iz statistike: od prve zaznave naglušnosti do nabave slušnega aparata traja povprečno kar deset let. Ta podatek je pomemben, kajti dokazano je, da se center za sluh v možganih, kjer procesiramo zvoke, ki jih prejmemo prek ušes, ob neprejemanju impulzov poleni oziroma se celo začne izklapljati. To pomeni, da je dolgotrajen izostanek zvokov škodljiv, zato je priporočljivo začeti nositi slušni aparat čim prej in s tem upočasniti proces naglušnosti. Si lahko predstavljate, da bi slabovidni z nakupom očal odlašali toliko časa? Zagotovo ne.

Razvoj slušnih aparatov v sklopu portala Varna starost iz osebnega interesa spremljam že desetletja. Tehnologija napreduje skokovito, slušni aparati se fizično zmanjšujejo, seznam funkcij na prospektih se podaljšuje, avtomatika v njih pa se izboljšuje iz generacije v generacijo. Pravi mali računalniki. Vedno pa sem se spraševal, kako naj mi, naglušni uporabniki, objektivno poiščemo in izberemo najboljši slušni aparat zase. Najverjetneje bomo vedno prisiljeni verjeti najprepričljivejši reklamni akciji najprodornejšega prodajalca. Prepričan sem, da bo le malokdo naredil primerjalni test med slušnimi aparati različnih proizvajalcev.

Rad uporabljam primerjavo med očali in slušnimi aparati. Gre za primerljiva pripomočka, ki sta namenjena korekciji čutil, prvi za vid in drugi za sluh. In hkrati je razlika neverjetna: očala so že stoletja pomemben modni dodatek, medtem ko slušne aparate praviloma še vedno skrivamo kot znamenje in dokaz invalidnosti, čeprav gre za enakovredno hibo.

Primerjava je vseeno dobra, saj mislim, da večina dobro razume, da moraš pri težavah z vidom obvezno najprej do zdravnika – oftalmologa, okulista, ki nas pregleda, postavi diagnozo in po potrebi izda napotnico za izdajo očal. Če imamo srečo, da je naša slabovidnost enostavna, si morda še lahko pomagamo z bližnjico in poceni očala kupimo v drogeriji ali prek spleta, sicer pa nas praviloma čaka obisk optike, kjer bo strokovnjak optik izdelal očala po meri, prilagojena točno našemu vidu in našim očem.

Podobnost

S sluhom je podobno. O težavah poveste osebnemu zdravniku, ta vas napoti k specialistu – otologu. Pregledal vas bo, izvedla bosta strokoven test sluha in dobili boste svoj avdiogram, iz katerega bo nedvoumno razvidno, kakšno je stanje vašega sluha. In če se doktor ob pogledu na vaš avdiogram začne z vami kar naenkrat pogovarjati občutno glasneje kot prej, to pomeni, da tista krivulja pomeni odstopanje od normalnega sluha in da ste deklarirano naglušni. Upravičeni ste do napotnice, s katero vam država subvencionira nakup slušnega aparata pri kateremkoli prodajalcu s koncesijo. Izberite torej slušni center (ekvivalent za optiko) in se naročite pri strokovnjaku – slušnem akustiku, ki vam bo pomagal izbrati za vas in vašo naglušnost primeren slušni aparat.

Izbira je velika. Zelo priporočam, da se prepustite svetovanju slušnega akustika. Mnogo bolje od vas ve, kakšno obliko slušnih aparatov vam bo ponudil in kakšno tehnologijo v njih. Seveda je po svoje moteče, da je slušni akustik hkrati strokovnjak in prodajalec, saj ti dve vlogi nista nujno vedno v prid kupca. Dejstvo pa je, da se z nakupom slušnega aparata vzpostavi obveznost prodajalca do vas, ki traja celotno življenjsko dobo slušnih aparatov, to je dolgih šest let. Zato je bojazen, da vam bodo prodali mačka v žaklju, dokaj neupravičena. Večina prodajalcev pa ponuja slušne aparate najprej v brezplačen test, in obvezno ga izkoristite.

Zakaj torej odlašati? Oh, saj vem, poznam tisoč razlogov in izgovorov, ki sem jih pred odločitvijo preigraval tudi sam. Predvsem stališče – »nisem še toliko naglušen, da res potrebujem slušni aparat«, se da hitro in strokovno potrditi ali ovreči. Na razne pomisleke, za katere sem slišal med raziskavo, kot na primer glede tega, da boste v test dobili slušne aparate, ki so jih v ušesa vtikali preizkuševalci pred vami, pa kar pozabite. Ušesni vložki so potrošni material in dobili boste povsem nove, še nikoli rabljene. Zakaj raziskujem in pišem o slušnih aparatih? Kot urednik portala Varna starost se že dobro desetletje posvečam ciljni skupini starejših in imam kar dober vpogled v to, koliko je naglušnost težava te generacije, kako vpliva na njihovo razumevanje okolice. Spoznal sem veliko naglušnih, a slišal le malo zgodb o zadovoljnih uporabnikih slušnih aparatov. Kvečjemu obratno. Zato me je osebna izkušnja s slušnimi aparati zelo presenetila in navdušila. Spremenila mi je življenje – na bolje. Prehodil sem torej celotno pot, od skeptika do vernika. In zdaj bi rad to navdušenje delil.

Peter Arčon

Objavljeno 28. 2. 2020 v SUPER 50 – Prilogi Dela in Slovenskih novic.

O portalu VARNA STAROST

Portal VARNA STAROST je informativni spletni portal in hkrati osebno svetovalni servis za starejše in njihove svojce. Zbiramo, urejamo in posredujemo informacije o ponudbah namenjenih starejšim. Obenem pa nudimo pomoč na osebni ravni: s pomočjo pravnih, nepremičninskih in finančnih svetovalcev iščemo najboljše rešitve. Projektiramo varno starost.

Na enem mestu smo zbrali znanja različnih strokovnjakov, ki svetujejo in pomagajo rešiti vse vrste problemov. Ažurno spremljamo ponudbo storitev namenjenih starejšim. Sledimo trgu varovanih in oskrbovanih stanovanj, dnevno smo v kontaktu z nekaterimi upokojenskimi domovi in drugimi ponudniki storitev na tem področju. Naša pravna služba predlaga in pripravlja rešitve s področja dedovanja in prenosov lastništva, nepremičninski strokovnjaki pomagajo z nasveti in realizacijo upravljanja nepremičnin, finančni svetovalci iščejo optimalne rešitve, ki zagotavljajo varno in brezskrbno preživljanje starosti. Več >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader