Debelost-strest-lahko-vplivata-na-izgubo-sluha-audio-bm-slusni-aparati-blog

PREKOMERNA TELESNA TEŽA IN STRES LAHKO VODITA V IZGUBO SLUHA

S prekomerno telesno težo in debelostjo se danes sooča že več kot 40% odraslih in otrok po vsem svetu. S tem so povezana tudi različna zdravstvena tveganja, ena izmed njih je tudi izguba sluha.

Na sluh lahko negativno vpliva tudi prekomerna telesna teža. Kri zdravega človeka je sestavljena iz pravilnega razmerja krvnih celic in drugih snovi, ki jih kri prenaša po našem telesu za prehrano (drobni sladkorji, lepo razlite maščobe). S povišano vrednostjo maščob v krvi, predvsem večjih maščobnih delcev, če imamo v krvi preveč sladkorja, vemo, da ne, samo da si lahko predstavljamo – počasneje in gosteje teče. Kot npr. težje speremo marmelado ali olje v odtok kot vodo. Sam ta stik neposredno vpliva na okvaro notranjih celic, se pravi na čutila krvnih žil. Imamo torej najmanj na dveh nivojih škodljiv učinek metabolnih motenj in seveda povišanega krvnega tlaka na drobno ožilje.

To posledično vpliva tudi na živčne končiče, ki so v vsakem zaznavnem organu, tudi v ušesu. Prav tako na telo slabo vpliva stres. Stres je na nek način znak za telo, da se mora braniti. Vemo, da je ob stresu povišan nivo nadledvičnih hormonov, drobno ožilje se stisne. Vse to slabo vpliva na telo.

Povzeto po oddaji Prisluhnimo tišini – Genetski vzrok izgube sluha.

Primož Stare
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Murska Sobota
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1598 ocen
×
js_loader