Srbenje-uses-uho-sluhovod-usesno-maslo-cerumen-sluh-ciscenje-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje

SRBENJE V UŠESIH IN KAKO SI LAHKO POMAGAMO

Srbenje ušes lahko različno čutimo in doživljamo. Lahko nas srbi v zunanjem ali notranjem delu ušesa, čeprav v obeh primerih gre za zunanje uho upoštevajoč funkcijsko delitev na zunanje, srednje in notranje uho. Ne glede na mesto srbečice je ta pojav precej nadležen, sploh kadar srbenje ne preneha.

Najpogostejši vzrok srbenja ušes predstavlja seborični dermatitis. Seborični dermatitis je pogosto kronično stanje kože, katerega prepoznamo po rumenkastih luskah, najpogosteje ob lasišču in obrazu ter tudi v sluhovodu. Blažja oblika seboričnega dermatitisa povzroča luščenje kože in posledično prhljaj, težja oblika pa lahko tudi pordeči kožo in je krivec za nadležno in precej bolj intenzivno srbenje ušes.

Čep oz. zamašitev sluhovoda je še en možen vzrok srbenja v ušesih. V primeru zamašitve ušesa je lahko srbečica še posebej nadležna in nas lahko močno iritira, sploh kadar je točka srbenja za čepom. Na tem mestu je dobro omeniti vatirane palčke, katere vam bo popolnoma vsak zdravnik ali ORL specialist odsvetoval, saj z uporabo vatiranih palčk samo še pripomoremo k hitrejšem nastanku čepa v ušesu in tvegamo še veliko več težav. Priporočamo uporabo razpršila za higieno sluhovoda, tako boste najbolje poskrbeli za svoja ušesa.

Nekoliko manj pogosto srbečico v ušesu povzroči kontaktni dermatitis, ki nastaja ob dražilcih kot sta vodikov peroksid in čistilni alkohol ali ob pretiranem čiščenju ušes. Za kontaktni dermatitis v redkih primerih lahko okrivimo tudi vodo. Redkejše povezave s srbenjem ušes lahko predstavljajo sezonske alergije ter alergije na določeno vrsto hrane. Tudi luskavica je lahko vzrok srbečice v sluhovodu.

Ali slušni aparati lahko povzročijo srbenje v ušesu?

Prvi stik s slušnim aparatom lahko rahlo draži sluhovod, predvsem v začetku testiranja. Ta »začetna« srbečica ob uporabljanju slušnih aparatov nastane, ker se v sluhovodu kar naenkrat nekaj pojavi, kar telo zaznava in sporoča preko srbenja. Razlog »začetne« srbečice tiči v dotikanju ušesnega vložka ob kožo sluhovoda. To navadno precej hitro izzveni, pri nekaterih po parih dneh, nekatere pa srbi še kakšen teden preden občutek srbenja popolnoma izgine. So pa to zelo redki primeri.

Srbečica se lahko pojavi tudi zaradi pogoste rabe v-ušesnih slušalk. Prepogosto poslušanje prek teh slušalk lahko povzroči otekanje in srbečico. Zaradi nečistih v-ušesnih slušalk lahko pride tudi do vnetja zunanjega ušesa (otitis externa) kateri nam je mogoče bolj poznan z ljudskim poimenovanjem plavalčevega ušesa.

Zakaj so ušesa tako občutljiva?

Sluhovod s svojo toploto in vlago predstavlja naravnost idealno mesto za razvoj bakterij in infekcij. Prav zato uho proizvaja ušesno maslo oz. cerumen – za zaščito pred infekcijami. Tukaj je potrebno poudariti, da ušesno maslo ni nepotreben izloček, ušesno maslo je zaščita sluhovoda in bobniča! Nihče si ne želi imeti »umazana« ušesa, to lahko razumemo in ob tem še enkrat pozivamo k prenehanju rabe vatiranih palčk za čiščenje ušes. Raje z vlažno krpo, mokrim robčkom ali s palcem roke očistite zunanji del uhlja in sluhovoda. V notranjost sluhovoda se ne vidi, niti vam tja noter nihče ne gleda. Za »čista« ušesa je dovolj raba razpršila za higieno sluhovoda ter fizično čiščenje uhlja, torej zunanjega dela ušesa.

Tako kot v nosnih votlinah, tako imamo tudi v sluhovodu majhne dlačice. V obeh primerih gre za zaščito telesa, le da imajo dlačice v sluhovodu ob pravilni higieni ušesa še dodatno vrednost zaradi cerumna, saj le-ta dlačice »namagneti« za vso mikro-umazanijo. V človeškem telesu se le v sluhovodu nahaja koža, ki nima ekrinih žlez znojnic. To funkcijo prav tako v sluhovodu opravlja cerumen oz. ušesno maslo, torej ušesno maslo v sluhovodu mora biti prisotno.

Kako postopati ob pojavu srbečice v ušesu?

Čeprav je še tako mamljivo in po občutku nujno potrebno, ne dregajte z ničemer v sluhovod z namenom ublažitve srbenja, kajti to je najslabše kar lahko storite saj tvegate poškodbo bobniča ali že vnet del kože še bolj nadražite. Če se le da, se uprite skušnjavi »čohanja« kajti s tem le še ojačate signale živca, ki proizvaja občutek srbenja.

Kaj pa preventiva?

Največ lahko storite s prenehanjem rabe vatiranih palčk, ušesnih sveč-voskov, lasnih sponk, ključev in podobnih predmetov, ki bi se vam tisti trenutek zdeli uporabni. Sicer je dejstvo, da z vsemi naštetimi neprimernimi predmeti lahko odstranite nekaj ušesnega masla, še večje dejstvo in še toliko več možnosti pa imate potisniti maslo še globlje proti bobniču. 

Kaj lahko storim?

V kolikor imate prhljaj na lasišču, skušajte zamenjati šampon za lase, po možnosti kupite namenski šampon proti prhljaju. Če se srbečica pojavlja ob sezonskih spremembah, mogoče poskusite z antihistamini. V kolikor ste v preteklosti prepogosto čistili ušesa in vedno bolj in bolj trpeli za srbečico, pred spanjem poskusite kaniti v uho nekaj kapljic olivnega olja ali olja za otroke.

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

V kolikor ne najdete razloga srbenja, v kolikor ste poskusili z zgoraj navedenimi nasveti in vam ni pomagalo, ter v primeru, da čutite veliko bolečino ali otekanje, takrat je pomembno, da poiščete pomoč pri zdravniku, saj so infekcije v sluhovodu lahko nevarne. Z osebnim zdravnikom se posvetujte glede vaših simptomov. Ta vam bo ob pregledu dal diagnozo in vas napotil na morebitno nadaljnje specialistično zdravljenje.

v-piric-slusni-akustik-audio-bm-slusni-aparati-velenje-slusni-center


Vlado Pirić
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Velenje

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader