Vam (že) šumi v ušesih?

24 Sep 2015 Članki, Sluh, Svetovanje

Ste vedeli, da je treba sluh uriti? Sploh če vam že malce slabše služi. Če tega ne storite dlje časa, se vam lahko zgodi, da pride do dodatnega upada slušnih sposobnosti. Zato nikar ne podcenjujte naglušnosti, saj sluh omogoča kvalitetno komuniciranje s socialnim okoljem!

Ena od šestih odraslih oseb (16 odstotkov Evropejcev) ima tolikšno stopnjo naglušnosti, da je že motena komunikacija v vsakodnevnem življenju.»Podobni podatki veljajo tudi za Slovenijo. Število ljudi, ki imajo težave s sluhom, se povečuje zaradi načina življenja, seveda pa tudi zaradi daljše življenjske dobe,« pravi Franci Urankar iz Audio BM. Kateri so znaki, ki že opozarjajo na naglušnost? »Pri pogovoru večkrat krivite druge, da govorijo tiho, saj ne slišite, kaj vam govorijo. Večkrat jih morate prositi, da ponovijo izgovorjeno. Velikokrat se zgodi, da ne razumete pogovora ali pa ga razumete drugače kot ostali. Vaši bližnji vas večkrat opozorijo, da utišajte TV sprejemnik, vi pa menite, da je ta primerno glasen, čeprav je za vse druge preglasen. Večkrat spreminjate zvok slušalke in zvonjenja na telefonu, ker ne slišite zvonjenja telefona ali pa slabo slišite sogovornika med pogovorom. V ušesih piska, žvižga ali šumi. Tinitus – šumenje v ušesih je v zadnjem času postalo zelo pogosta težava s sluhom,« pojasnjuje Urankar. Da je mera polna, nastopijo še težave z ravnotežjem.

Pomembno je čim prej poiskati strokovno pomoč. Za izgubo sluha, ki izvira iz notranjega ušesa, kar je najpogostejši vzrok, je najustreznejša rešitev slušni aparat. Zaradi različnih predsodkov v družbi je tistih, ki so pripravljeni nositi slušni aparat, še vedno zelo malo, saj se zanj odločijo šele takrat, ko naglušnost že znatno poslabša kakovost življenja naglušnega in njegovih bližnjih. Napredujoca izguba sluha je pri starejših resen problem, ki jih močno osami in lahko vodi v spremembe osebnosti in obnašanja, celo v depresijo.

Članek v pdf >>

Iskanje

+
0