Dejstva-usesa-sluh-AUDIO-BM-slusni-aparati

10 ZANIMIVIH DEJSTEV O UŠESIH IN SLUHU

  1. Vsako uho je popolnoma individualno, kakor prstni odtisi. Yahoo je celo raziskal tehnologijo, ki omogoča, da odklenete telefon, ko ga držite ob ušesu.

  2. Otroci z dobrim sluhom na obeh ušesih vse do pubertete na splošno bolje opravljajo slušne naloge in obdelujejo zvok v desnem ušesu.

  3. Od 206 kosti v človeškem telesu je 6 najmanjših prav v ušesih in sicer 3 v levem in 3 v desnem ušesu.

  4. Slušni organ imenovan polž ima 16.000 mikroskopskih lasnih celic imenovanih dlačnice.

  5. Enota za merjenje glasnosti (decibel) je bila poimenovana po Aleksandru Grahamu Bellu, izumitelju telefona, ki so ga pogosto imenovali oče gluhih.

  6. Ko se vozimo po avtocesti moramo radiu dodati jakost, ko pridemo v kakšno ulico pa jakost navzdol, to je posledica dejstva, da osebe z normalnim sluhom potrebujejo glasnost 10 decibelov glasnejšo od hrupa v ozadju. To razmerje se imenuje signal/šum.

  7. Razen vida in propriocepcije (sposobnost zaznavanja usmerjenosti telesa v vašem okolju) se naši notranji organizmi za ravnotežje, znani kot vestibularni sistem nahajajo v notranjem ušesu. Obstajajo trije polkrožni, kostni obroči, ki se nahajajo na različnih nivojih in vsebujejo tekočino, ki se premika, ko se premikamo.

  8. Ušesa se čistijo sama. Zunanja tretjina ušesnega kanala ustvarja ušesni vosek (cerumen), ki se premika navzven na drobnih dlačicah, ko premikamo spodnjo čeljust, ko govorimo ali jemo.

  9. Grmenje je zvok, ki ga spremlja strela, vendar pogosto pride do zamude med tem, ko vidimo strelo in slišimo grmenje. To je zato, ker zvok po zraku potuje skoraj 343 km/h, svetloba pa približno 299.338 km/h. Zato vidimo strele preden zaslišimo grmenje.

  10. Najboljši način za merjenje razdalje strele od vaše lokacije je štetje sekund med strelo in grmenjem. Vsakih 5 sekund, ki jih preštejete, je nevihta oddaljena približno 1,5 km.

Vabim vas, da si več o zvoku preberete tule >>

slusni-akustik-akustik-za-slusne-aparate-albin-k-audio-bm-kranj-ljubljana-slusni-aparati


Bine Kotnik
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Kranj

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader