Rainer-Kerscheck-Portret-Unitron-hearing-aids-AUDIO-BM-slusni-aparati

INTERVJU: RAINER KERSCHECK O SLOVENIJI IN O NAJNOVEJŠIH SLUŠNIH APARATIH UNITRON

Unitron je uporabnike slušnih aparatov in poslovne partnerje v preteklosti že presenetili z različnimi tehnologijami kot so North, Tempus, ki so omogočale naraven in čist zvok, boljše razumevanje govora in samodejno prepoznavanje zvočnih okolij. Ne smemo pa pozabiti tudi edinstvene možnosti preizkušanja slušnih aparatov s Flex:Trial tehnologijo. Vse to so v lanskem letu nadgradili z novo tehnologijo imenovano DISCOVER.

Na to temo smo se pogovarjali z gospodom Rainerjem Kerscheckom, direktorjem distribucije in prodaje za Evropo, ki je Slovenijo že večkrat obiskal.

Se lahko našim bralcem predstavite?

V zasebnem življenju sem velik ljubitelj Afrike in afriškega kontinenta, saj sem tam odraščal in skoraj 20 let živel v Namibiji. V prostem času sem rad zunaj v naravi, rad kampiram, spim v strešnem šotoru svojega vozila, obožujem pa tudi vodne športe, kot so jadranje s katamaranom, deskanje, jadranje na deski …

Kako ste se spoznali s področjem slušnih aparatov?

Začetki segajo že več kot 26 let nazaj, ko je bila moja svakinja, magistrirani slušni akustik v Nemčiji, tisti čas zaposlena v slušnem centru v Hamburgu, hkrati pa je bila ob uspešnem zaključku pripravništva za slušnega akustika precej zaposlena z zaključevanjem magistrske diplome. Tako sem pridobil koristne informacije in znanje glede tega področja, ob posebnih priložnostih, kot so rojstnodnevne zabave in podobni družinski dogodki, pa sem lahko spoznal tudi druge slušne akustike. To področje je takoj pritegnilo mojo pozornost, izredno zanimiv mi je bil že sam produkt in seveda vse v povezavi glede tega, npr. izzivi, ki jih prinaša okvara sluha, videl sem velik potencial v razvoju tega področja in tudi vse možnosti pomoči, ki jih lahko nudi ljudem z okvaro sluha.

Večkrat ste že obiskali Slovenijo. Kakšen vtis ste dobili?

Slovenija me je očarala s svojo lepoto, neokrnjeno naravo, čistočo in prijaznimi ljudmi. Vsaka država ima svoje posebnosti glede strukture in trga slušnih aparatov, na katere vplivajo različni politično gospodarski dejavniki, uvozni predpisi, izobraževalni sistem v državi in struktura oz. ustrezni kanali distribucije ter zgodovina s tega področja. Povečevanje ozaveščenosti glede okvare sluha in posredovanje znanja o tehnologijah slušnih sistemov na različne trge sta od nekdaj predstavljala največji izziv. Slovenski trg je razmeroma majhen, vendar zelo strokoven.

Rainer-Kerscheck-Unitron-hearing-aids-AUDIO-BM-slusni-aparati-2
Rainer Kerscheck, direktor Unitron distribucije in prodaje za Evropo, Šobec
Rainer-Kerscheck-Unitron-hearing-aids-Franci-Urankar-AUDIO-BM-slusni-aparati
Franci Urankar in Rainer Kerscheck, Bled

Kakšno je vaše mnenje o podjetju AUDIO BM?

V splošnem me zelo navdušuje strokovnost celotnega podjetja.

Franci je zelo izkušen in spreten slušni akustik ter briljanten direktor, ki je ustvaril izjemen timski duh. Njegovi zaposleni resnično delujejo kot ekipa, vsak od njih opravlja specifične dodatne dolžnosti, spodbujeni pa so tudi k izražanju in udejstvovanju svojih idej. Zaposlene vključuje v vsakodnevne procese odločanja in ohranja zelo enakopravno hierarhijo. Motivira jih preko spodbujanja, da se nikoli ne nehajo učiti, postavljati vprašanja in preizkušati novosti. Sem mnenja, da je to glavna skrivnost uspeha podjetja AUDIO BM. 

Rainer-Kerscheck-Unitron-hearing-aids-AUDIO-BM-slusni-aparati-ekipa-slusnih-akustikov
Rainer Kerscheck in Michael Waloszek z AUDIO BM slušnimi akustiki, Ljubljana

Poleg tega je Franci mojster tudi pri ustvarjanju in udejstvovanju številnih neobičajnih marketinških idej, ki ne predstavljajo velikih stroškov, nekatere pa so tudi zelo preproste. Všeč mi je posebna pozornost, ki jo pri AUDIO BM posvečajo individualno izdelanim slušnim aparatom in njihovim prilagoditvam. Obstaja kar nekaj izredno dobrih razlogov za izbiro takšnih slušnih aparatov, saj so zelo fleksibilni in izdelani edinstveno za vsakega posameznika.

Unitron je eden izmed svetovno znanih proizvajalcev slušnih aparatov. Kaj ga dela tako posebnega oz. v čem se razlikuje od konkurence?

Unitron je že vse od začetka, pred dobre pol stoletja imel vizijo, da je potrebno ljudem s slabšim sluhom ponuditi nekaj več, po dostopni ceni in z zavedanjem, da rešitve, ki so bile na razpolago v danem trenutku niso dovolj, da bi ljudje lahko v polni meri doživeli zvoke okoli njih. Tako smo v Unitronu vedno iskali rešitve, izboljšave ter sodelovali s skupnostjo naglušnih, da so se le-te obnesle tudi v praksi – pri samem poslušanju.

Ste prvi dobavitelj, ki je omogočil testiranje s tako imenovano Flex:Trial tehnologijo. Kako bi na kratko opisali to tehnologijo?

Ko gre npr. nekdo kupiti avtomobil, ga želi preizkusiti, videti kako deluje na cesti, z družino, kako se obnese ko je polno naložen, ko ima določeno opremo, kakšna je poraba, itd. Takšnega pristopa smo se lotili tudi pri slušnih aparatih. Ljudem smo želeli omogočiti »vožnjo« s slušnimi aparati v realnem- domačem okolju, brez kakršnihkoli obveznosti, preizkus različnih tehnologij, da se na lastna ušesa prepričajo o učinku in šele nato odločijo za nakup.

Flex:trial tehnologijo so omogočale že prejšnje izvedbe vaših slušnih aparatov, kako je s tem pri zadnji seriji – DISCOVER? V čem se DISCOVER razlikuje od prejšnjih Unitronovih slušnih aparatov in slušnih aparatov konkurenčnih podjetij?

DISCOVER slušni aparati so nadgradnja prejšnjih tehnologij, ki so bile že tako in tako čudovite, uporabniki le-teh pa zelo zadovoljni. Unitronov cilj je vedno iti naprej, zato smo te tehnologije še dodatno izboljšali. Že izhodiščni model DISCOVER tako zajema pametno tehnologijo kot npr. samodejno prepoznavanje slušnih okolij, se neposredno povezuje z drugimi napravami, kot je pametni telefon, televizija in podobno. Vse rešitve na področju poslušanja so med sabo še bolje povezane, kar omogoča poslušanje kot pri mladi osebi z zdravim sluhom. Te tehnologije v takem obsegu so edinstvene in jih tako dostopno zagotavlja le Unitron.

Unitron-Love-the-experience-AUDIO-BM-slusni-aparati

Omenili ste povezovanje. Lahko to malce bolj razložite?

Seveda. DISCOVER tehnologija omogoča, da vaš slušni aparat neposredno povežete z vašim pametnim telefonom, brez vmesnika. Tako lahko sprejmete klice, poslušate in se pogovarjate brez, da bi telefon držali ob glavi – popolnoma prostoročno. Poslušate lahko glasbo, predvajate pretočne vsebine iz kanalov kot so Youtube itd. Pametni telefon v povezavi s slušnimi aparati je lahko tudi daljinski upravljalec, kjer dodatno urejate glasnost po važi želji, ocenjujete vaše izkušnje, ki so posredovane vašemu akustiku, da bosta skupaj z njim vašo izkušnjo z DISCOVER slušnimi aparati še izboljšala.

Kakšni so današnji trendi na področju slušnih aparatov in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

Današnji trendi so v povečevanju učinkovitosti pri izboljševanju razumevanja govora, tehnologijah polnjenja baterij in brezžične povezljivosti.

Tehnologija Discover je v industriji glede neposrednega povezovanja vodilna, glede česar smo lahko vsi zelo navdušeni. Unitron je pred kratkim predstavil tudi tehnologijo polnjenja z Li-ionsko baterijo, ki je v industriji prav tako vodilna, pri učinkovitosti razumevanja govora pa gradimo na svojih močnih temeljih in izboljšujemo kritično pomembno uporabnikovo prvo izkušnjo ali »first – fit«, ter vlagamo v nadaljnji razvoj Flex Experience – izkušnje preizkušanja slušnih aparatov.

Najbolj presenetljiv trend naše industrije je vse večji tržni delež sistemov s tehnologijo polnilnih baterij. Predhodniki so ZDA in Francija, danes pa je v ZDA tržni delež tehnologije polnjenja že dosegel raven nad 70%. To je trend, za katerega si želim, da bi mu kmalu sledili tudi drugi trgi, saj polnilna baterija predstavlja standard že pri skoraj vseh napravah. Nikakor si ne predstavljam, da bi pri uporabi naprav kot so mobilni telefoni, elektronska zobna ščetka ipd., menjal baterije.

Naslednja skupina so nepreverjene tehnologije, ki so v fazi razvoja. Gre za inovacije, ki predstavljajo tehnološke prelome in lahko popolnoma preoblikujejo našo industrijo, vendar nihče od nas ne ve zagotovo, katera od novosti bo obstala. Tu lahko omenim tele-avdiologijo, biometrijo in umetno inteligenco. S tehnologijo Discover smo prvič vstopili v svet umetne inteligence in strojnega učenja.

Dandanes je tema o okolju oz. ekologija ena glavnih razprav in smernic vseh podjetij.

Res je, brez tega ne gre. Okolje že pobira davke za našo neobrzdano potrošnjo. Tega se zavedamo tudi v Unitronu, kjer skrbimo, da so naši materiali čim bolj naravi prijazni, da je naš ogljični odtis čim manjši in to želimo prenesti tudi na naše stranke, zato DISCOVER serija slušnih aparatov v celoti podpira tudi polnilne baterije, ki zdržijo vse napore poslušanja in povezovanja skozi cel dan, brez strahu, da bi slušni aparat prenehal delovati, ko ga boste najbolj potrebovali.

Gospod Kerschek, hvala za vaš čas in odgovore na naša vprašanja.

Hvala tudi vam za vprašanja in hvala AUDIO BM slušnim centrom za izjemen doprinos in strokovnost.

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader