Voda-v-usesu-vnetje-uses-sluhovoda-cepki-silikonski-zascita-sluha-AUDIO-BM-slusni-aparati

KAKO SE ZNEBITI VODE V UŠESU

V poletnih mesecih se nam zaradi številnih aktivnosti povezanih z vodo, rado zgodi, da nam le-ta prodre v uho. Ujeta voda po večini ni škodljiva, saj se izloči sama ali se posuši, težave pa nastanejo, ko ne odteče in se je ne moremo znebiti. Takrat vam prav pridejo naslednji nasveti, kako se je znebiti.

Vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da se mu je v uho oz. sluhovod ujela voda. Voda nam lahko v uho prodre med plavanjem, potapljanjem ali kakšno drugo športno aktivnostjo, povezano z vodo. Lahko pa se to zgodi tudi med tuširanjem. Občutek ujete vode v sluhovodu ni prijeten in lahko vodi v težave s sluhom. Če se voda v doglednem času ne izloči, lahko to privede do okužbe, saj je voda iz morja in bazena lahko onesnažena in okužena.

Kako lahko na enostaven način spravimo vodo iz ušesa

Najprej lahko poskusite tako, da nežno povlečete uhelj za ušesno mečico, s čimer nekoliko razširite sluhovod in glavo nagnete na stran. Lahko se za nekaj minut tudi uležete na bok ali trebuh, z ušesom, prislonjenim na brisačo. Če gravitacija ne naredi svoje, poskušajte ustvariti vakuum in sicer tako, da glavo nagnete na stran in na uho položite rahlo upognjeno dlan ter jo pritisnete na uho – podoben postopek kot pri odmaševanju odtoka. Po tem glavo nagnite rahlo naprej, da voda lažje izteče. Če tudi to ne pomaga, poskusite s toplimi obkladki. Na uho za pol minute prislonite ožeto krpo, ki ste jo zmočili pod toplo vodo. Postopek nekajkrat ponovite, medtem pa vsakič počakajte eno minuto. Ta metoda je učinkovita posebno tedaj, ko se voda ujame v evstahijevi cevi. Pomagate si lahko tudi s sušilnikom za lase, ki ga usmerite proti ušesu pri najnižji jakosti na razdalji 30 centimetrov. Topel zrak bo pospešil izhlapevanje.

Zakaj je voda v ušesu potencialno nevarna?

Koža v sluhovodu je naravna zaščita pred glivicami in bakterijami, saj ima rahlo kisel pH. Ko pride v stik z vodo, se kislost kože spremeni in lahko pride do okužb. Vnetje zunanjega ušesa lahko spremljajo bolečine, srbečica, pordelost, oteklost, slabši sluh, uho je bolj občutljivo, maslo svetlejše in mehkejše, pogosti spremljevalci so tudi ščemenje ter luskava in vneta koža.

Kako enostavno preprečiti vstop vode v uho?

Rešitev je zelo preprosta. Uporabite čepke za ušesa! Čepki za ušesa preprečujejo vstop vode v uho. Preventiva je boljša kot kurativa.

Obstajajo univerzalni ušesni čepki, ki jih lahko takoj naročite preko spleta ali obiščete AUDIO BM slušni center in prejeli jih boste takoj.

Za ušesne čepke, ki so izdelani po meri, je najprej potrebno obiskati AUDIO BM slušni center. Za informacijo o morebitni čakalni dobi nas prosimo kontaktirajte. Kontaktni podatki >>

Primož Stare
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Murska Sobota
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader