MIT: SLUŠNI APARATI SO SAMO ZA STAREJŠE LJUDI

Najbolj razširjen mit glede slušnih aparatov je, da so slušni aparati samo za starejše ljudi. Statistika nas tukaj hitro popravi, saj le 35% uporabnikov slušnih aparatov šteje več kot 64 let in kar 6 milijonov uporabnikov slušnih aparatov v svetu je starih med 18 in 44 let.

Vse več in več mlajših pa šele prihaja po pomoč v zvezi s slabšim sluhom kot posledico daljši izpostavljenosti vse več in vse večjem hrupu in (PRE!)glasni glasbi. Ker nam statistika navadno ne da tistega pravega zadoščenja in prepričanja in ker se ljudje kot individuumi navadno ne poistovetimo s statističnimi podatki, se bomo dotaknili bolj realnega in življenjskega primera.

Najprej se je dobro spomniti reka: “Star si toliko kolikor se počutiš.” Seveda ne gre ta rek prijemati za roge, a vredno se je malce zamisliti ob tem reku in se vprašati kaj nas navzven dela mlad(c)e ali star(c)e? V zakup je potrebno še vzeti dejstvo, da si ljudje lahko tudi enake ali podobne stvari razlagamo precej drugače. A vendar, kaj mislite, ali vas večkratno ponavljanje stavkov kot so “Kaj si rekla?”, “Povej še enkrat”, “Bolj na glas govori”, “Pridi bližje”, ipd. pomlajujejo ali vas “naredijo” bolj stare?

Sedaj pa zraven tega namišljenega gospoda, ki recimo da sedi na klopci mestnega trga, postavite na sosednjo klop še enega gospoda s slušnima aparatoma, kateremu sogovornik ne rabi stalno ponavljati, mu priti bližje in/ali govoriti glasneje. Kateri gospod bi VAM deloval starejši? Tisti, ki nosi slušna aparata ali tisti, ki ju ne?

Sedaj si pa poskušajte zamisliti sebe na klopci mestnega trga. Da bo lepše, si še zamislite lepo sončno vreme brez previsokih temperatur, kjer še na vsakih toliko prijetno zapihlja in vaše dragocene prijatelje zraven. Oseba, ki je šla pravkar mimo, je vašega sogovornika spomnila na nek dogodek, katerega bo začel podoživljati in obujati in ravno vam je začel govoriti …

Ste razumeli prvi stavek? Ste iz konteksta mogoče uspeli razbrati kaj je povedal? Bi bil že čas, da ga prosite naj ponovi ali še upate, da boste po nekaj stavkih uspeli uganiti o čem je tekla beseda? Ali je rekel kar mislite, da je rekel!?

Kaj vas torej po vašem dela starejše?

Nezdravljeni naglušnosti primerno vedenje.
ali
Uporaba slušnih aparatov, ki skrbijo, da vaša izguba sluha ni tako opazna in lahko normalno sodelujete v pogovoru?

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader