3-RESNICE-O-VPLIVU-SLUSNIH-APARATOV-NA-KAKOVOST-ZIVLJENJA-AUDIO-BM-SLUSNI-CENTRI-SVETOVANJE

3 RESNICE O VPLIVU SLUŠNIH APARATOV NA KAKOVOST ŽIVLJENJA

Velika večina ima ob misli na slušne aparate pomisleke. Slušni aparati namreč predstavljajo dodatno skrb, nego ter strošek. Premalo se zavedamo prednosti, ki jih pridobimo z rednim nošenjem.

1. Resnica – IZBOLJŠANO FIZIČNO ZDRAVJE

Vse prevečkrat sluh tako ali drugače izolira človeka in če se ta odpravi po slušne aparate z že zelo veliko izgubo sluha ter »uspavanimi možgani« se pri nošenju slušnih aparatov sprva s težavo privajajo na že pozabljene zvoke. V času naglušnosti in življenja brez slušnih aparatov se naglušne osebe vse bolj izogibajo pogovorom in druženju s svojci ter prijatelji. Sem spada tudi gibanje, ki je nujno pri ohranjanju fizične kondicije. Ostati fizično aktiven je ena od koristi uporabe slušnih pripomočkov, na katero redko pomislimo.

Naj še omenimo, da strokovnjaki za sluh poznajo povezavo, ki jo ima naglušnost s povečanim tveganjem za padce. Pri tistih, ki si ob naglušnosti ne pomagajo s slušnimi aparati, je 3-krat večja verjetnost, da bodo imeli težave z ravnotežjem (in posledično večje tveganje za padci).

2. Resnica – IZBOLJŠANO DUŠEVNO ZDRAVJE

Nacionalni inštitut za zdravje je izvedel študijo o kognitivnem staranju. Ugotovili so, da se pri starejših od 65. leta kognitivne sposobnosti zmanjšujejo ne glede na določeno duševno stanje (npr. demenco ali Alzheimerjevo bolezen).

Ali ste vedeli, da nošenje slušnih pripomočkov preprečuje dodatno kognitivno staranje? Ker z njimi ohranjamo slišnost, s tem tudi ohranjamo aktivne možganske povezave, ki so ključne za razumevanje.

Poleg tega slušni aparati zmanjšajo verjetnost razvoja depresije in demence, ter pomagajo, da se z manj napora osredotočimo na vsebino, ker se ni potrebno neprestano truditi, da bi sploh slišali.

3. Resnica – IZBOLJŠANO DRUŽABNO ŽIVLJENJE

Če slišimo svet okoli nas, bo zagotovo druženje s prijatelji in znanci bolj prijetno. Izboljšano duševno zdravje vodi v boljše odnose z ljudmi okoli sebe, saj je oseba, ki s slušnimi aparati poskrbi za svoj sluh bolj sproščena in sposobna sodelovati v pogovorih.

Če dobro slišimo svet okoli nas, tudi bistveno lažje spoznavamo nove ljudi.

Povezane vsebine:

Skrb za sluh pomaga ohranjati neodvisnost >>

O izgubi sluha je potrebno spregovoriti >>

Kaj moramo vedeti, če imamo težave s sluhom >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader