Naglusni-naglusnemu-Marko-Stanta-Slusni-aparati-testiranje-Blu-Unitron

MARKO ŠTANTA, AVTOR KNJIGE NAGLUŠNI NAGLUŠNEMU, OPISUJE IZKUŠNJE Z NAJNOVEJŠIMI SLUŠNIMI APARATI

Marko Štanta se je rodil težko naglušen in se vsakodnevno srečuje s težavami, ki jih prinaša njegova naglušnost. Da bi pomagal drugim, je leta 2013 napisal knjigo Naglušni naglušnemu: o sluhu in slušnih aparatih, kjer na preprost način opiše katere omejitve prinaša izguba sluha, kako se prilagoditi svoji naglušnosti in kako omiliti težave s pomočjo slušnih aparatov.

Marko vsakodnevno uporablja slušne aparate Unitron. Trenutno uporablja vušesni model Insera Pro Tempus skupaj z vmesnikom uDirect™ 3, ki mu omogoča povezovanje s televizorjem, računalnikom in pametnim telefonom. S celotnim sistemom Unitron je zelo zadovoljen, saj mu omogoča sledenje vsem oblikam komunikacije in nemoteno službeno in socialno življenje.

Občasno Marko preizkusi nove modele slušnih aparatov in nazadnje je na testu imel zaušesni model Stride na najnovejši platformi Blu. Najprej je preizkusil osnovnejši Stride 3, kasneje še najnaprednejši Stride 9. Oba modela je Marko vrnil z navdušenjem in istočasno z obžalovanjem. Pravi, da si bo nov model na platformi Blu omislil ob prvi priložnosti.

Marko pojasni, da imajo Blu modeli, v primerjavi s starejšimi, bogatejši in mehkejši zvok. Napreden sistem zmanjševanja hrupa dodatno bogati izkušnjo slišanja, saj so zoprni zvoki, kot so šum vetra, kovinski zveni, zavijanje siren in splakovanje vode na stranišču manj stresni in obenem razločneje slišni, kot pri starejših modelih. To se pozna tudi pri govoru, saj je glas sogovornika jasnejši in lažje ločljiv od zvokov v okolici. Naslednja lastnost, ki ga je navdušila, je zmožnost slušnih aparatov, da se neposredno povežejo s telefonom in ostalimi napravami z Bluetooth funkcionalnostjo. Ni več potrebno nenehno imeti pri sebi vmesnika za povezovanje z ostalimi elektronskimi napravami. Obenem je zvok televizorja ali telefona  lažje razumljiv in manj utrujajoč. ,

Platforma Blu je tudi zelo učinkovita pri porabi baterij in praktično je nezaznavna razlika pri porabi baterije v primerjavi s slušnimi aparati, ki potrebujejo vmesnik. Posledica vsega naštetega je, da je Marko zvečer manj utrujen, saj za komunikacijo potrebuje manj koncentracije in napora. Pravi, da se ob uporabi Stride Blu počuti, kod da bi prešel s poslušanja glasbe na YouTube na poslušanje stare analogne gramofonske plošče. Zvok je veliko bolj mehak, bogat, poln podrobnosti in topline.

Kako se pa obnese osnovnejši Stride 3 v primerjavi z najnaprednejšim Stride 9?

Presenetljivo dobro. Opazna razlika v prid 9-tke je le v kompleksnih slušnih situacijah, kot sta hkratno govorjenje več oseb ali ko govor spremlja odmevanje v prostoru. Oba modela sta pri slišanju podobno uspešna, je pa naprednejši model z dodatnimi funkcionalnostmi še za spoznanje udobnejši od že tako udobnega osnovnejšega modela. S tem je primernejši za osebe, ki imajo dinamičen slog življenja s številnimi stiki z ljudmi v različnih zvočnih okoljih.  

Med Markovim Tempus  modelom in testiranim Stride Blu so tri generacije razlike. Če med predhodno in naslednjo generacijo razlika ni zelo opazna, je med platformama Tempus in Blu dovolj razlike, da se opazi hiter razvoj tehnologije, ki uporabniku slušnega aparata prinaša novo kakovost v življenje.

Predstavitev knjige NAGLUŠNI NAGLUŠNEMU >>

Andrej-Sprinzar-Nemec-slusni-akustik-AUDIO-BM-slusni-aparati-center-Sempeter-pri-Gorici-Slovenija
Andrej Šprinzar Nemec
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Šempeter pri Gorici
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader