Privajanje-na-slusne-aparate-blog-prispevek-Rok-Balantic-slusni-akustik-AUDIO-BM-centri-za-sluh

PRIVAJANJE NA SLUŠNE APARATE

Privajanje na slušne aparate je proces. Ljudje smo med seboj različni, zato se vsak posameznik na slušne aparate privaja drugače. Potrebna sta potrpljenje in vztrajnost. S strokovno podporo, ki jo nudimo strokovnjaki – slušni akustiki – v AUDIO BM slušnih centrih je uspešnost privajanja na slušne aparate ob sodelovanju uporabnikov praktično zagotovljena. Posameznik si tako izboljša sposobnost slišanja in posledično kakovost življenja.

ZAKAJ JE ZA NEKOGA PRIVAJANJE NA SLUŠNE APARATE LAHKO TEŽJE?

 • Dolgotrajna izguba sluha

  Izguba sluha običajno ni nenadna in se pogosto postopno razvija skozi čas. Posameznik z dolgotrajno izgubo sluha, se prilagodi na omejeno sposobnost zaznavanja zvokov in se nauči živeti s takšnimi spremembami. S pričetkom uporabe slušnih aparatov lahko zaznavanje večih zvokov istočasno povzroči občutke preobremenjenosti in nelagodja.

  • Sprememba percepcije zvoka

  Slušni aparati lahko spremenijo, kako posameznik sliši zvoke, vključno z lastnim glasom. To lahko povzroči občutek neprijetnosti ali nenavadnosti, kar posameznika sprva lahko odvrne od nošenja slušnih aparatov.

  • Fizična prilagoditev

  Slušni aparat je fizični pripomoček, ki ga mora posameznik nositi v ušesu. Navajanje na nošnjo aparata lahko spremljata občutek nelagodnosti in rahla bolečina, ki je posledica pritiska oz. trenja slušnega aparata in ušesa.

  • Vpliv na samopodobo

  Nošenje slušnih aparatov lahko vpliva na posameznikovo samozavest. Spremljajo ga skrbi, kako drugi gledajo nanj in kako ga slišijo. To lahko vpliva na posameznikovo pripravljenost, da se prilagodijo novemu pripomočku.

  • Nenavadni zvoki in nezadovoljstvo zaradi tehničnih težav

  Na začetku nošenja slušnih aparatov se lahko pojavijo nekateri nenavadni zvoki, kot so šumenje, piskanje ali odmevanje. Ti zvoki so moteči in lahko vplivajo na zgodnje obdobje prilagajanja. Možne so tudi tehnične težave, npr. izpad baterije ali težave z nastavitvami. Posledica tega je nezadovoljstvo, ki lahko vpliva na splošno izkušnjo nošenja slušnih aparatov. V takih primerih je zelo pomembno, da posameznik poišče pomoč v slušnem centru, kjer so slušni akustiki strokovno usposobljeni za identifikacijo in odpravljanje težav.

  SPLOŠNI KORAKI IN NASVETI

  • Posvetovanje s strokovnjakom

   Začetek postopka navajanja na slušne aparate se začne s posvetovanjem pri strokovnjaku za sluh. Slušni akustik opravi oceno sluha, pomaga izbrati ustrezne slušne aparate in jih pravilno nastavi glede na potrebe posameznika.

   • Postopno uvajanje

   Priporočeno je postopno uvajanje v uporabo slušnih aparatov. Sprva naj jih posameznik nosi nekaj ur na dan, nato postopoma podaljšujte čas uporabe. To omogoča, da se vaši možgani in ušesa postopoma privadijo novih zvokov.

   • Potrpljenje

   Privajanje na slušne aparate zahteva potrpljenje. Možgani in ušesa so podvrženi novim zvokom, informacijam in dražljajem. Potrebujejo čas, da se na njih navadijo.

   • Redno nošenje

   Z rednim nošenjem slušnih aparatov bo privajanje nanje hitrejše.

   • Nastavitve

   Nastavitve slušnih aparatov bo potrebno večkrat prilagoditi, da se doseže optimalna izkušnja sluha. Posameznik mora sodelovati s slušnim akustikom in mu povedati kako se počuti med uporabo slušnih aparatov. Edino tako lahko slušni akustik ustrezno nastavi slušne aparate.

   • Vaje za razumevanje

   Posameznik naj opravlja različne aktivnosti, ki bodo pomagale izboljšati razumevanje govorjenega jezika. To lahko vključuje poslušanje radia, gledanje televizije ali pogovor s prijatelji in družino.

   • Podpora in nasveti

   V primeru kakršnih koli težav ali vprašanj, se posameznik lahko vedno obrne na svojega AUDIO BM slušnega akustika.

   Sluh je dragocen čut, ki oblikuje posameznikovo izkušnjo sveta. Omogoča mu uživanje v čarobnosti glasbe, razumevanje govorjenega jezika in povezovanje z okolico. Sluh tudi varuje, saj posameznika opozarja na nevarnosti, kot so sirene ali škripanje gum na cesti. Ključen je za socialno interakcijo in omogoča sodelovanje v pogovorih. Z izgubo sluha posameznik izgubi pomemben tok informacij.  

   S slušnimi aparati posamezniku omogočimo ponovno zaznavanje zvokov, vendar pa se lahko posameznik sooči z različnimi težavami pri procesu navajanja na slušne aparate, ki so posledica različnih dejavnikov. Pomemben aspekt uspešne prilagoditve je sodelovanje s slušnim akustikom. AUDIO BM slušni akustiki imamo izkušnje in znanje, ki ga z veseljem delimo in pomagamo pri premagovanju izzivov in težav, ki jih lahko povzroči privajanje na nošenje slušnih aparatov.

   Rok-Balantic-portret-Slusni-akustik-AUDIO-BM-slusni-aparati-zascita-svetovanje-Ljubljana-BTC

   Rok Balantič
   Slušni akustik
   AUDIO BM slušni center Ljubljana BTC

   Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

   Iskanje

   +
   Google ocena
   4.9
   Na podlagi 1689 ocen
   ×
   js_loader