Uho-Srbenje-v-sluhovodu-svetovanje-AUDIO-BM-Slusni-aparati

SRBENJE V SLUHOVODU

Večkrat slišimo, da kdo omeni: »uho me srbi«. Če smo bolj natančni, imamo v mislih predvsem sluhovod, kjer nastane srbenje. Ta je lahko celo kronične narave. Srbenje se pojavi, ko se sluhovod osuši ali pa celo postane popolnoma suh. Takšne spremembe v sluhovodu so lahko posledica prekomernega poseganja vanj z raznimi pripomočki, kot so na primer: palčke, olja in razpršila.

Ušesni kanal – sluhovod je sestavljen deloma iz kosti in hrustanca, ki je prevlečen z zelo tanko povrhnjico. Ta meri vsega od 30 do 50 mikrometrov ali 0,03 milimetra. Povrhnjica vsebuje tudi dlačice in žleze, ki pomagajo pri vlaženju sluhovoda in ustvarjanju ušesnega masla.

V kolikor pogosto posegamo v sluhovod, predvsem s palčkami in podobnimi pripomočki, povrhnjico lahko do te mere poškodujemo, da žleze ne delujejo več, kot bi morale. Povrhnjica se lahko loči od plasti maščobe, ki deluje kot vezivo na kost oz. hrustanec. Posledično lahko pride celo do vnetja, ki simptom srbenja še okrepi.

Simptom srbečega ušesa  je lahko tudi posledica bolezni kot je npr. diabetes. Osebe, ki imajo sladkorno bolezen, imajo več možnosti, da se jim v sluhovodu razvijejo glivice, saj se jim zaradi povišanega sladkorja spremeni kislost ušesnega masla, ki skrbi za pravilno ravnotežje ušesne flore in glivicam ter bakterijam onemogoča njihov razvoj.

Za svoj sluhovod moramo torej primerno skrbeti, ne posegati vanj z raznimi pripomočki ter seveda skrbeti za naše splošno zdravje. V kolikor srbečica dlje časa ne odneha, vam vsekakor svetujemo, da obiščete zdravnika in težav ne rešujete z raznimi domačimi in kupljenimi pripomočki, ki lahko stanje še dodatno poslabšajo.

slusni-akustik-matej-k-audio-bm-center-celje-slusni-aparati


Matej Koren
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Celje

Sorodne vsebine:
Vnetje ušes >>
Vse o vnetju zunanjega ušesa >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader