Uporabljajte-slusne-aparate-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje

UPORABLJAJTE SLUŠNE APARATE ALI PA BODO VAŠI MOŽGANI »ZARJAVELI«

Robert L. Martin, zdravnik specialist iz Združenih držav Amerike, z 28 leti prakse, opisuje pomembnost redne uporabe slušnih aparatov pri svojih pacientih.

Njegova zgodba se začne takole.

Ko sem prvič slišal te besede »nosite slušne aparate ali pa bodo vaši možgani zarjaveli« sem bil jezen in menil, da specialist pretirava in straši svoje paciente. No, to je bilo 25 let nazaj in v tem času sem srečal veliko ljudi, ki ne želijo nositi svojih slušnih aparatov in danes menim, da je bil zdravnikov pristop na mestu. Moj način, kako pristopiti do teh ljudi se je v tem času prav tako spremenil. Nekateri ljudje potrebujejo veliko motivacije, nekateri celo strog – direkten pristop, da njihovi slušni aparati ne bi pristali in ostali v predalu, družina in prijatelji pa bi poleg osebe trpeli naprej.

In kako motivirati najbolj trmaste posameznike, ki zavračajo slušne aparate. Kaj jim povedati? Ali uporabimo frazo »ali pa bodo vaši možgani zarjaveli?«

Nekateri ljudje pričakujejo, da bodo dobro slišali in razumeli, tudi če ne bodo redno nosili svojih slušnih aparatov. Z njimi se pogovorim na sledeč način.

»Ne slišite z ušesi, slišite s svojimi možgani.« Dotaknem se pacientovega prsta in povem: »Ne občutite s svojimi prsti, vaši prsti ob dotiku sprožijo električni tok, ki se skozi živce prenese do možganov. Moj dotik čutite zaradi vaših možganov. Enako vaša ušesa zvok predelajo v elektriko, ki se preko slušnega živca prenese do možganov. Slišite s svojimi možgani, ne ušesi.”

Uporaba slušnih aparatov je kot rekreacija. Če želite utrditi svoje mišice, morate telovaditi vsak dan. Naj vas vprašam. Kaj menite, kako dobro bi plesali, če bi cel dan ostali v postelji, vsak dan, od ponedeljka do petka. Potem pa odšli na ples v petek zvečer? Verjetno ne bi dolgo plesali, kajne? Noge morajo biti v uporabi vsak dan, enako je z ušesi.

Ko nosite svoje slušne aparate, se zgodi veliko dobrih stvari. Kot prvo se navadite na nek tujek  v ušesu. Navadite se na vse »čudne« zvoke. Pričnete bolje slišati! Kar nekaj časa je potrebno, da bodo vaši možgani prepoznali besede s pomočjo slušnih aparatov. Naučiti se poslušati ojačane zvoke je podobno, kot bi želeli razumeti ljudi, ki govorijo v nekem nepoznanem narečju. Sprva bi takšno osebo zelo težko razumeli, ampak počasi bi se posebnosti govora navadili – naučili. Govor bi bil s časoma bolj razumljiv in lažje prepoznan. Nošenje slušnih aparatov v hrupnih okoljih prav tako terja čas. Ni lahko poslušati ene osebe, medtem ko v njeni bližini govori še mnogo drugih oseb. Z vajo je tudi to mogoče.

VAJA DELA MOJSTRA

Takšnega pogovora ne uporabljam pri vseh mojih pacientih, samo pri tistih, ki se pritožujejo nad tem, kako ne morejo slišati in razumeti s slušnimi aparati. Rek »vaja dela mojstra« nosi veliko modrosti. Redko kdo je dober v opravljanju neke stvari, če redno ne vadi.

Vsi ljudje se ne zavedajo pomembnosti redne uporabe slušnih aparatov, zato jih moramo motivirati, poučiti. Fraza »nosite svoje slušne aparate, ali pa bodo vaši možgani zarjaveli« je res mogoče preveč napihnjena, pa vendar je deloma resnična. Dlje časa, ko oseba ne nosi slušnih aparatov, težje se bo privadila nanje, saj se možgani pričnejo spreminjati. Ko ljudje slabo slišijo tudi slabše poslušajo. Njihova koncentracija na zvoke je zmeraj slabša, kar jih dodatno demotivira in tako se izogibajo družbi in prenehajo poslušati. Ampak z redno uporabo slušnih aparatov se lahko ponovno povežejo s svojo družino, prijatelji in preostalim svetom, ter tako živijo bolj kakovostno življenje.

slusni-akustik-matej-k-audio-bm-center-celje-slusni-aparati


Matej Koren
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Celje

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader