Zakaj-seznaniti-otroke-vnuke-svojce-prijatelje-Sluh-naglusnost-otroci-AUDIO-BM-slusni-aparati-svetovanje-preverjanje-sluha

ZAKAJ SEZNANITI OTROKE, VNUKE, SVOJCE IN PRIJATELJE O NAGLUŠNOSTI

Izguba sluha ne vpliva samo na tisto osebo, ki je naglušna. Njeni učinki so daljnosežni ter jih tudi svojci in prijatelj lahko močno občutijo. Pomembno je, da to razumete in storite vse, kar je v vaši moči, da vključite svoje ljubljene in jih ozavestite o svojih težavah. To vključuje razlago otrokom, vnukom svojcem in prijateljem.

Pri seznanjanju drugih z vašo naglušnostjo je najpomembneje, da komunicirate odkrito in pošteno. Mlajšim otrokom lahko preprosto razložite, da vaša ušesa ne delujejo tako kot nekoč, ko ste bili v njihovi starosti. Starejši otroci in ostali pa so lahko bolj radovedni in se želijo naučiti več.

Teh razlag se ni treba izogibati – pravzaprav se ne bi smeli. To je odlična priložnost za učenje, pravi čas, da v življenju poudarimo pomen varovanja ušes. Naučite otroke o pomembnosti zdravega sluha, ki jim bo v pomoč skozi celo življenje.


Opis slušnih aparatov in drugih načinov, da  boste spet bolje slišali

Odličen način, da opišete namen slušnega aparata je, da ga primerjate z očali za vaša ušesa. To je pripomoček, ki vam pomaga nadomestiti del vašega sluha, ki ne deluje tako kot bi moral. Morda ob razlaganju otrokom celo razmislite o izvedbi mini predstave in razložite, kako deluje vaš slušni aparat in kako naprava pomaga, da spet bolje slišite.

Zelo pomembno je, da poudarite, da so vaši slušni aparati namenjeni samo vam in jih ne sme nositi nihče drug. Razložite, da je vsako uho drugačno in, da uporaba in nošenje tujega slušnega aparata v najslabšem primeru povzroči poškodbe sluha. Vrnite se k analogiji z očali in primerjajte uporabo slušnega aparata z nošenjem očal nekoga drugega.


Vadite z igranjem iger

Otrokom lahko pomagate z opisom preprostega trika, ki vam pomaga bolje slišati: branjem iz ustnic. Naučite jih, kako brati z ustnic in iz tega naredite igro. Prosite jih naj si pokrijejo ušesa in jim nato spregovorite ali izgovorite besedo, da vidijo ali lahko uganejo kaj ste rekli.

S tem pojasnite, zakaj vam premikanje ustnic pomaga bolje razumeti vse, kar imajo za povedati. Ko se otroci oz. vaši vnuki starajo, vam lahko celo pomagajo, da bolje slišite. Ko ste skupaj na izletih vam lahko pritegnejo pozornost ali ponovijo stvari, ki ste jih morda preslišali.

Nasvet za ohranjanje sluha

Izogibajte se pretiranemu hrupu. Naj bo glasnost televizije in avtoradia pa na običajni jakosti, tudi če vas prosijo, da jo povečate. Pojasnite, kako pomembno je skrbeti za ušesa in zdravje sluha – in da je sposobnost poslušanja darilo.

Zaradi naglušnosti ni konec sveta!

Postati naglušen še ne pomeni, da bi se morali izogibati družinskim srečanjem, še posebej ob prisotnosti vnukov. Če ste z njimi odprti in iskreni glede vaše naglušnosti in ovir, ki jih zaradi tega imate, otrokom s tem lahko le pomagate bolje razumeti vaše težave in s tem gradite močnejši odnos z vašimi vnuki. Če ste v dvomih, kako je z vašim sluhom, ali če menite, da potrebujete slušni aparat obiščite najbližji AUDIO BM slušni center.

slusni-akustik-akustik-za-slusne-aparate-albin-k-audio-bm-kranj-ljubljana-slusni-aparati


Bine Kotnik
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Kranj

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader