Vpliv-sluha-na-telo-kognicija-vedenje-psiha-AUDIO-BM-slusni-aparati-svetovanje

KAKO SLUH VPLIVA NA TELO IN POČUTJE

Zvok ima kar štiri močne vplive na naše telo. Predvsem vpliva na naš glas in na glas soljudi. Brez zadržkov lahko trdimo, da je človeški glas eden od najmočnejših zvokov na našem planetu. Je edini zvok, s katerim lahko nekomu povemo koliko nam pomeni, ali pa na drugi strani z glasom pričnemo vojno. V nadaljevanju spoznajmo štiri najmočnejše vplive zvoka na naše telo.

Vpliv sluha na PSIHO

Zvok spreminja naša čustva in počutje, npr. glasba. Verjetno lahko v misli takoj prikličete glasbo, ob kateri se dobro počutite oz. vam daje poseben občutek, kajne? Glasba torej spreminja naše počutje, kot tudi večina zvokov iz narave. Kot zanimivost… ptičje petje nas pomirja, saj smo skozi tisočletja spoznali, da kadar ptički pojo, v bližini ni nevarnosti in se lahko sprostimo.

Narava nam torej skozi zvoke sporoča ali je varno ali ne, saj vsa živa bitja to sporočajo sprva z oddajanjem zvokov, šele nato s premiki.

Vpliv sluha na VEDENJE

Kadar je v naši bližini neprijeten in glasen zvok, se bomo poizkusili od njega odmakniti čim dlje in poiskali ušesom prijetnejšega.

Neprijetni zvoki lahko povzročijo stres in spremenijo naš vzorec obnašanja v negativen, tako postanemo manj družabni, manj dojemljivi za delo in za pomoč pri delovnih nalogah.

Zvok tako na nas močno vpliva in to nenehno. Pomembno je, da se tega zavedamo, saj se lahko pravočasno odzovemo na zvočne spremembe, da le-te ne bodo vplivale na nas v takšni meri, kot bi sicer.

FIZIOLOŠKI vpliv sluha

Zvok fiziološko vpliva na naše telo. Kako? Telo predstavlja okoli 70% vode in voda je zelo dober prevodnik za še tako drobne zvočne dražljaje. Voda je sestavni del vseh živih bitij. Ste vedeli, da na svetu ne obstajajo »gluhi« vretenčarji. Lahko imajo slabo razvit vid ali pa ga sploh nimajo, na drugi strani pa imajo sluh razvit prav vsi, vse od prvega do zadnjega. Lahko bi torej rekli, da je sluh univerzalen.

Ker je sluh naš primarni čut za nevarnost, vsak nenaden zvok v telesu sproži proces na način, da sprosti kortizol, poveča srčni utrip, spremeni hitrost dihanja. Ta proces se prične odvijati, ker smo skozi leta evolucije ljudje »sprogramirani« da vsak nenaden ali neznan zvok pomeni nevarnost in posledično beg.

Vpliv sluha na KOGNICIJO

Ste vedeli, da kako dobro lahko opravljamo delo, je odvisno od zvoka v naši okolici oz. na delovnem mestu? Veliko mladostnikov se rado uči ob glasbi in to celo kar precej glasni, toliko, da ne slišijo človeškega glasu. Pa veste zakaj? Človeški glas je ob učenju najbolj moteč faktor. Če nekdo govori tik ob vas, se boste zelo težko skoncentrirali in posledično boste manj učinkoviti.

slusni-akustik-matej-k-audio-bm-center-celje-slusni-aparati


Matej Koren
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Celje

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1642 ocen
×
js_loader