Zakaj-je-bolje-nositi-dva-slusna-aparata-namesto-enega-uporabniki-porocajo-izjemne-rezultate-audio-bm

7 RAZLOGOV ZAKAJ JE BOLJE NOSITI DVA SLUŠNA APARATA

Naglušne osebe pogosto sprašujejo strokovnjake ali je uporaba dveh slušnih aparatov bolj ustrezna kot uporaba samo enega in ali sploh zares potrebujejo dva slušna aparata?

Dva slušna aparata pomagata doseči najbolj realistično zvočno izkušnjo. Če imate izgubo sluha v obeh ušesih (bilateralna izguba sluha), boste zagotovo bolje slišali in razumeli z dvema slušnima aparatoma.

Pred letom 1980 so ljudje običajno nosili samo en slušni aparat, tudi če so izgubili sluh v obeh ušesih, vendar je znanost sčasoma dokazala, da je bolje nositi slušna aparata na obeh ušesih. Zakaj? Navajamo 7 prepričljivih razlogov za uporabo dveh slušnih aparatov namesto samo enega.

1.

DVA SLUŠNA APARATA BOLJE DOVAJATA ZVOK V MOŽGANE 

Sporazumevanje zahteva poslušanje in razumevanje govora. Težja kot je naglušnost, slabše je razumevanje govora. Sluh in prepoznava govora sta neposredno povezana z možgani. Slišimo z možgani in ne z ušesi. Leva polovica možganov je povezana z desnim ušesom in je zadolžena za abstraktno, logično in tehnično razlago jezika. Desna polovica možganov pa je povezana z levim ušesom in prepoznava negovorni del sporočanja; kako je bilo sporočilo mišljeno in katera čustva odraža govor.

Razumevanje govora zahteva sodelovanje obeh možganskih polovic; šele obe možganski polovici skupaj lahko sestavita celovito sporočilo, ki nam je bilo posredovano preko pogovora ali zvokov iz okolja. (1)

Nošenje dveh slušnih aparatov pri ljudeh, ki so naglušni na obe ušesi, je torej pomembno za vse, še posebej za otroke. Pri otrocih obojestransko nošenje slušnih aparatov dokazano vpliva na spodbujanje učenja in razvoj jezika.

Le poslušanje preko obeh ušes zagotavlja, da ostanejo leva in desna slušna pot zvoka do možganov in slušni centri v možganih primerno aktivni, zato se sposobnost poslušanja in razlikovanja zvokov ohranja in krepi, tveganje za nastanek demence pa se zmanjša.

2.

BOLJŠA KAKOVOST ZVOKA

Zanesljivo bolj jasni pogovori tudi v hrupnih okoljih. Razumevanje govora je temelj za dobro komunikacijo. Eden najpomembnejših razlogov, da se ljudje odločajo za nakup slušnih aparatov je, da govorjenje slišijo, a ga ne razumejo. To še posebej velja, če se znajdejo v hrupu ali se v ozadju pojavi drug ‘šum’.

Raziskave so pokazale, da nošenje dveh slušnih aparatov omogoča bolj jasne pogovore in boljše razumevanje zvoka. Študija (2) je dokazala, da so ljudje, ki so nosili 2 slušna aparata dosegli boljšo kakovost in jasnost zvoka ter boljše rezultate pri testih razlikovanja govora v primerjavi s tistimi, ki so nosili slušne aparate samo na enem ušesu.

3.

BOLJŠA SPOSOBNOST DOLOČANJA SMERI IZVORA ZVOKA

Sposobnost določanja smeri izvora zvoka ali ‘lokalizacija’ zvoka je nekaj, kar posamezniki z normalnim sluhom jemljejo za samoumevno. Vse od rojstva se učimo obračati glavo v smer materinega glasu.

Možgani uporabljajo zvoke tako iz levega kot iz desnega ušesa, da določijo razdaljo in smer zvokov. Takšen ‘dimenzionalni sluh’ omogoča možganom, da si ustvarijo ‘zemljevid’ zvokov v okolju in da ločijo glas od hrupa in se osredotočijo nanj. (1)

Iskanje izvora zvoka ni koristno samo v vsakdanjem življenju, ampak je pomembno tudi z vidika varnosti (dobro je vedeti, od kod prihajajo zvoki siren reševalnih vozil, ko smo v avtomobilu, zvonci kolesarjev, ko se sprehajamo po pločniku, razni zvočni opozorilni znaki itd.). Z uporabo dveh slušnih aparatov je zvok uravnotežen, saj zvok z vseh smeri slišimo tako, kot je v naravi.

4.

BOLJŠE PREKRIVANJE (MASKIRANJE) TINITUSA

Pristop, ki se je izkazal za učinkovitega pri prekrivanju (maskiranju) bilateralnega tinitusa (piskanje/šumenje v obeh ušesih), je uporaba slušnih aparatov. Več kot 50 odstotkov ljudi s slušnimi težavami poroča, da jih njihov tinitus manj moti, ko nosijo slušna aparata. Maskiranje tinitusa (dodatna funkcija v slušnih aparatih) in že samo izboljšanje slišnosti z uporabo slušnih aparatov je pogosto uspešen način lajšanja težav s tinitusom.

Osebe z obojestranskim tinitusom, ki uporabljajo le en slušni aparat, poročajo o zmanjšanju tinitusa na tretiranem ušesu, vendar ob tem še vedno zaznavajo tinitus na ušesu brez slušnega aparata. Obojestranski slušni aparati lahko torej izredno koristijo pri obojestrankem tinitusu.

5.

GLASNOSTI VAM NE BO TREBA NASTAVLJATI TAKO VISOKO

Nošenje dveh slušnih aparatov pripomore k boljšemu dojemanju celotne zvočne slike. Uporabnik dveh slušnih aparatov bolje dojame glasnost, kot uporabnik samo enega slušnega aparata, kar pomeni, da je lahko z dvema aparatoma glasnost nastavljena nižje, kot če bi nosili samo enega. To je tudi prispevek k ohranjanju preostalega sluha in večjemu udobju pri poslušanju.

Slušna aparata, ki delujeta v paru, potrebujeta manj moči/glasnosti kot en slušni aparat, ki se trudi opraviti nalogo obeh.

6.

BOLJŠE POSLUŠANJE ZVOKOV IZ DALJAVE

Človek bolje sliši oddaljene zvoke z dvema ušesoma, kot samo z enim. Glas, ki ga z enim ušesom komajda slišimo na razdalji treh metrov, slišimo z obema ušesoma lahko tudi z razdalje do 13 metrov.

7.

POČUTILI SE BOSTE MANJ UTRUJENI IN BOLJ SPROŠČENI

Mnogo naglušnih ugotavlja, da je poslušanje in sodelovanje v pogovoru bolj prijetno z uporabo dveh slušnih aparatov, kot samo z enim. To pa zato, ker se jim ni potrebno naprezati, da bi slišali z boljšim ušesom.

POVZETEK

Ob obojestranski izgubi sluha nujno potrebujete dva slušna aparata. Ob uporabi samo enega slušnega aparata boste sicer slišali, vendar govora ne boste razumeli najbolje. Sporazumevanje zahteva dobro poslušanje in razumevanje govora, torej aktivne možgane in delujoči obe ušesi. Treba je poskrbeti, da zvok pride do možganov preko obeh ušes. (1)

Raziskave in praksa kažejo, da se več kot 90% oseb z obojestransko naglušnostjo odloči za uporabo dveh slušnih aparatov.

A-Peternel-slusni-akustik-audio-bm-slusni-center-Ljubljana-Gosposvetska-cesta
Aljaž Peternel
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Ljubljana Gosposvetska

Viri:

(1) Štanta, M. Naglušni naglušnemu. Društvo gluhih in naglušnih Severne Primorske, Nova Gorica: Sonja Trampuž, 2013

(2) A R McKenzie, C G Rice, Binaural hearing aids for high-frequency hearing loss. Dostop: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2265303/

Spletna stran: https://www.audiobm.si/kako-slisimo-delovanje-sluha/

Joy V. Healthy Hearing. Dostop: https://www.healthyhearing.com/report/51388-Hearing-aids-two-are-better-than-one

Kochkin S., Francis K., Binaural Hearing aids: The Fitting of Choice for Bilateral Loss Subjects. Knowles Electronics Holding, Inc. USA. Dostop: https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=cfc1bdcc147478c008b91b409df12ef4244f2921

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1598 ocen
×
js_loader