Nasveti-za-varno-voznjo-z-izgubo-sluha-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje

NASVETI ZA VARNO VOŽNJO V PRIMERU IZGUBE SLUHA

Kako pomemben je sluh pri vožnji? Verjetno bolj, kot si mislite. Medtem ko je vid najpomembnejše čutilo za volanom, sluh pomaga zaznati bližajoča se reševalna vozila, hupo nestrpnega voznika ali zvok pomotoma vklopljenih smernikov.

Tudi če izguba sluha nima pomembnega vpliva na vašo sposobnost vožnje, vseeno pomaga, da ste pripravljeni in upoštevate dodatne previdnostne ukrepe.

Ukrepajte ob izgubi sluha

Če ste opazili, da vaš sluh ni več tako dober, kot je bil, vam priporočamo, da obiščete slušni center, kjer imajo tiho kabino oz. zvočno izoliran prostor, avdiometer in usposobljene slušne akustike za merjenje sluha ali pa obiščite specialista ORL, ki bo opravil celovit ORL pregled.

Če imate izgubo sluha, vam lahko pomagajo slušni aparati. Slušni aparati ojačajo pomembne zvoke s ceste, iz avtomobila ter pomagajo možganom pri njihovi interpretaciji.

Udeležujte se letnih kontrol sluha in letnih kontrol slušnih aparatov

Sluh se sčasoma spreminja. Zato je pomembno, da so nastavitve slušnih aparatov vedno prilagojene vašim potrebam, da lahko slušne aparate polno izkoristite.

Če vaši slušni aparati nimajo baterij za ponovno polnjenje priporočamo, da vzamete s seboj komplet rezervnih baterij, ko greste od doma. Če med vožnjo dobite znak, da je čas za zamenjavo baterij, se ustavite in jih zamenjajte.

Če se zaradi izgube sluha ne počutite varno voziti, se posvetujte s svojim slušnim akustikom. Vaš slušni akustik vam lahko pomaga tako, da vam pokaže najpogostejše zvoke prometa in avtomobilov. V slušnem centru uporabi vaše reakcije in odzive za natančno nastavitev vaših slušnih aparatov, tako da lahko slišite pomembne zvoke iz prometa.

Vožnja z izgubo sluha

Med vožnjo vedno uporabljajte slušne aparate. Današnji slušni aparati so čudeži tehnologije z občutljivimi mikrofoni in obdelavo zvoka, kar omogoča boljše razlikovanje govora od hrupa v ozadju. Da boste od slušnih aparatov med vožnjo imeli čim večjo korist, preberite nasvete v nadaljevanju.

  • Zmanjšajte glasnost radia, preden se odpravite na pot, da se med vožnjo ne poigravate z gumbi. Izogibanje pretiranemu hrupu ni koristno le za ohranjanje sluha, temveč nam tudi omogoča, da se bolje osredotočimo na druge zvoke okoli nas, še posebej tiste, ki so pomembni za našo varnost.
  • Če imate v avtu sopotnike, se lahko izognete preveč in preglasnemu govorjenju. Početi nekaj drugega kot vožnja odvrača vašo pozornost od dogajanja na cesti.
  • Okno avtomobila imejte zaprto, da zmanjšate hrup s ceste. Če lahko zmanjšate število zvokov, ki tekmujejo za vašo pozornost, se boste lahko bolje osredotočili.
  • Osredotočite se na vožnjo – vse ostalo lahko počaka, dokler ne pridete na cilj.
  • Odložite telefon. Če že, telefonirajte izključno prostoročno. Med vožnjo nikoli ne berite in ne pošiljajte sporočil.

Ker bodo motnje zaradi upoštevanja zgornjih nasvetov manjše, se boste lažje osredotočili na zvoke, ki jih želite in na tiste, ki so pomembni za varnost v prometu.

Kaj pa vaš vid?

Vid je najpomembnejše čutilo pri vožnji. Upoštevajte naslednje nasvete, da boste obdržali oči na cesti in dobro videli:

  • Tako kot vam sluh lahko preveri slušni akustik, pri okulistu preverite vaš vid.
  • Med vožnjo nosite očala, če jih potrebujete. To je pomembno za vas in za ljudi, s katerimi si delite cesto.
  • Razmislite o naložbi v tako imenovana “širokokotna” ogledala. Čeprav ne bodo odpravila slepih peg, lahko pomagajo zmanjšati potrebo po pogledu čez ramo. Pogosto preverjajte vzvratno ogledalo, da boste pozorni na vozila, ki se približujejo od zadaj.

Ne glede na to, ali imate dober sluh ali imate določeno stopnjo izgube sluha, je vožnja povezana s številnimi odgovornostmi. Da bi omejili tveganja za nesrečo, poskrbite za vid, za sluh pa obiščite slušni center v vaši bližini, ki vam lahko pomaga izboljšati sluh, ne glede na to, ali ste voznik ali ne.

Naročite se na brezplačno kontrolo vašega sluha. Več o tem >>

David_Slusni_akustik_-Slusni_center_Koper-Capodistria-Apparecchi_acustici-slusni-aparati
David Olenik Vivoda
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Koper
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1689 ocen
×
js_loader