Preboj-tehnologija-slusni-aparati-brezicna-povezava-prostorocno-telefoniranje-audiobm-slusni-aparati-svetovanje

KATERI JE PREBOJNI TRENUTEK V TEHNOLOŠKEM RAZVOJU SLUŠNIH APARATOV Z UPORABNIŠKEGA STALIŠČA

Slušni aparati pomagajo. In prav vsem, ki se sprašujete, ali ste morda naglušni ali ne, priporočamo, da se naročite na pregled in to preprosto preverite. Če bo odgovor pozitiven – čim prej ukrepajte. Ne le, da boste spet bolje slišali, temveč s tem, da v svoj center za sluh v možganih spet pošiljate ojačane signale, zmanjšujete škodo, ki nastaja ob njihovi odsotnosti. Centri za sluh v možganih se namreč lahko tako polenijo, da vam pozneje, ko se le odločite za slušne aparate, tudi ojačani signali ne bodo več pomagali.

Ravno zdaj smo v branži slušnih aparatov priča revolucionarnim tehnološkim spremembam.

Z uporabniškega stališča se je prebojni trenutek v tehnološkem razvoju slušnih aparatov zgodil z enostavno povezljivostjo s pametnimi telefoni.

Vse to se dogaja prav zdaj, v zadnjem letu. Če smo bili še včeraj povsem odvisni od slušnega akustika, ki nam je prek programske opreme v svojih prostorih uravnaval osebne nastavitve, je zdaj delček teh možnosti na razpolago tudi nam. Vsekakor dobrodošel napredek in prava pot, tudi za nadaljnji razvoj.

In kakšne slušne aparate izbrati? Živimo v svetu, kjer smo z vseh strani bombardirani z oglasi. Morda smo naglušni v tem primeru še bolj ranljivi, saj smo se pri izbiri pripomočka za boljši sluh prisiljeni zanašati na prepričljivost oglasnih materialov. Kako ločiti med res dobrimi slušnimi aparati in poceni ponaredki? Da se razumemo: ni ravno najpomembnejše, kakšne barve je slušni aparat in kakšen logotip je na njem, ampak to, kako z njim slišimo.

Primerjalni test

Zato smo na uredništvu informacijskega portala za starejše Varna starost izvedli primerjalni test. Povabili smo vodilne prodajalce slušnih aparatov v Sloveniji in jih pozvali k testiranju najboljšega, kar imajo. Testirali smo naslednje slušne aparate:

  • Phonak Audeo M90 (prodaja Neuroth)
  • Widex Evoke 440-F2 (prodaja Widex)
  • Unitron Discover (prodaja AUDIO BM)

In zanimivo: vrhunski slušni aparati različnih proizvajalcev so se odrezali zelo izenačeno, pričakovano je odstopal le rezultat cenenega ojačevalca zvoka, ki je bil zraven za primerjavo. Ojačevalec zvoka nima možnosti prilagoditev zvoka pri različnih frekvencah, zato ne more biti prilagojen osebni naglušnosti. Z njim si lahko naredite več škode, kot koristi.

Skratka – vsi trije vrhunski slušni aparati so podobne velikosti, nošenje je udobno, njihova opaznost minimalna. Vsi trije se enostavno povežejo s pametnim telefonom, prek vmesnikov pa tudi s televizijo in drugimi napravami. Tako poleg svoje osnovne funkcije, da vam pomagajo bolje slišati v različno zahtevnih slušnih okoljih, nadomestijo še vrhunske slušalke za poslušanje glasbe (ali televizije) in omogočajo prostoročne telefonske pogovore. Upravljanje slušnih aparatov poteka preko slušnih aparatov, ali preko aplikacij, ki si jih brezplačno naložimo iz spletnih trgovin. Slušne aparate seznanimo s telefonom prek bluetooth povezave in komuniciranje se lahko začne. Preprosto.

Spremljanje TV-oddaj v pomočjo slušnih aparatov je navdušujoče. TV nikoli več ne bo nastavljena prenaglas. Izgovorjene besede v dialogih so spet jasne in razločne, tuji in tudi domači jezik postaneta mnogo bolj razumljiva. Filmski učinki 3D prostorskega zvoka v akcijskih filmih, kot je recimo prelet helikopterja, ko je bilo prej za res dobro doživetje treba iskati pravo pozicijo na kavču, se zdaj odvija med ušesi v vaši glavi, brez vsakršnih motenj. Res vrhunsko.


23.10.2020, Peter Arčon, zapisano v SUPER 50 (priloga Dela in Slovenskih novic), številka 10, leto VIII

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader