Odpadne-Iztrosene-Baterije-za-slusne-aparate-zbiranje-oddaja-AUDOO-BM-slusni-center

BODITE EKO – ODPADNE (IZTROŠENE) BATERIJE ZA SLUŠNE APARATE

Nekoč smo med sprehodom v kakšnem gozdu opazili, kako tam ”počivajo” odsluženi pralni stroji, gume, avtomobilski akumulatorji in še kaj bi se našlo. Taki prizori na srečo niso bili pogosti, vsi pa smo se zavedali nevarnosti, predvsem odsluženih akumulatorjev, iz katerih lahko iztečejo nevarne snovi v podtalnico.

Danes imamo to srečo, da se večino izdelkov lahko reciklira, med njimi tudi baterije in akumulatorje, ne glede na to, kakšna je njihova sestava. Prav zaradi njihove sestave, med katerimi so tudi živo srebro, kadmij in svinec, baterije NE spadajo med mešane komunalne odpadke, ki jih zbiramo v vsakem gospodinjstvu. Baterije, pa čeprav v manjših količinah, predstavljajo nevarne odpadke in v skladu s tem je treba poskrbeti za njihovo pravilno skladiščenje, zbiranje in odlaganje.

PRAVILA

Leta 2006 je bila sprejeta nova direktiva o shranjevanju in recikliranju odpadnih baterij z namenom varovanja zdravja ljudi in okolja. Oboje je zagotovljeno ob pravilnem zbiranju in recikliranju rabljenih baterij. Res pa je, da so za pravilno ravnanje z njimi odgovorni že proizvajalci, distributerji in trgovci, vendar to ne pomeni, da lahko potrošniki pogledamo vstran. Slovenija je novelo prenesla v nacionalno zakonodajo leta 2008, tako da od tedaj naprej nihče več nima izgovora za ne-recikliranje teh nevarnih odpadkov.

Uredba o ravnanju z baterijami in akumulatorji ter odpadnimi baterijami in akumulatorji narekuje odgovornost končnemu uporabniku, ki ima tri možnosti, kaj narediti z odpadnimi baterijami in akumulatorji. Prepustiti jih mora ali distributerju prenosnih baterij in akumulatorjev, ali izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ločeno zbranih frakcij komunalnih odpadkov ali v premičnih zbiralnicah ločeno zbranih nevarnih frakcij komunalnih odpadkov, lahko pa jih odda zbiralcu odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev. Nikakor jih ne smemo odlagati v mešane komunalne odpadke. Dodan je tudi pogoj, da morajo biti pred oddajo na pravem mestu odpadne baterije in akumulatorji hranjeni ločeno od ostalih odpadkov.

KAM Z IZTROŠENIMI BATERIJAMI ZA SLUŠNE APARATE?

Baterije za slušne aparate so, tako kot vse ostale, nevaren odpadek in zahtevajo pravilno zbiranje in reciklažo. V AUDIO BM dajemo velik poudarek skrbi za okolje, zato lahko odslužene baterije za slušne aparate oddate v vam najbližjem AUDIO BM slušnem centru.

KAJ LAHKO ŠE STORIMO?

V kolikor vam večkratna menjava baterij za slušne aparate povzroča težave, želite živeti bolj ekološko usmerjeno in preizkusiti najnovejšo tehnologijo slušnih aparatov, potem so za vas najboljša izbira najnovejši polnilni slušni aparati, ki za delovanje ne potrebujejo baterij za enkratno uporabo saj delujejo na vgrajen akumulator (polnilna baterija). Po uporabi jih preprosto postavite v polnilnik in čez noč se napolnijo z energijo. Dan za dnem. Leto za letom. Ekološko. Enostavno. Poceni.

Preberite več o tem: Polnilni slušni aparati ali slušni aparati na baterije – kaj je bolje?

Primož Stare
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Murska Sobota
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader