Razlicne-zascitne-obrazne-maske-kirurske-ffp2-ffp3-maske-in-dusenje-govora-audio-bm

KOLIKO MEDICINSKE ZAŠČITNE MASKE ZADUŠIJO GOVOR?

Podatki kažejo, da vsaka zaščitna medicinska obrazna maska deluje kot nizkoprepustni zvočni filter za govor. Govor oslabi med srednjimi in visokimi frekvencami (2000-7000 Hz), ki so za razumevanje govora zelo pomembne frekvence.

Govorca, ki uporablja preprosto medicinsko masko, poslušalec sliši tišje za 3 do 4 dB in do 12 dB tišje, če uporablja masko FFP 2 ali FFP 3. To v kombinaciji s šumi v prostoru, odmevanjem in odsotnostjo vidnih znakov (zaščitna maska zakrije usta) povzroči, da pogovoru mnoge naglušne osebe ne morejo slediti, še zlasti, če ne uporabljajo slušnih aparatov.

Opaznost težav pri komunikaciji med zdravstvenimi delavci in naglušnimi osebami se je povečala s pojavom virusa COVID-19. Bolnišnice, urgentne službe in oddelki za intenzivno nego so bili zasedeni s starejšimi osebami, ki so večinoma tudi naglušni. Za številne ljudi, ki so bili na zdravljenju in so naglušni, poleg tega ob sebi niso mogli imeti spremstva bližnjih, je bila komunikacija večinoma zelo težavna.

Vsi se zavedamo, da je temelj varnosti pacienta in kakovostne zdravstvene oskrbe učinkovita komunikacija. Ta bolnikom omogoča, da v celoti sodelujejo pri njihovi oskrbi. Da bi bila komunikacija učinkovita, mora potekati na način, ki ustreza starosti, razumevanju in komunikacijskim sposobnostim. Poleg tega morajo biti zdravstvene informacije, kadar so na voljo, popolne, natančne, pravočasne, nedvoumne, da jih bolnik razume. Ugotovljeno je, da lahko bolniki, ki slišijo in razumejo izvajalca zdravstvenih storitev, veliko bolje sledijo priporočilom zdravnika in tako so njihove zdravstvene potrebe optimalno izpolnjene.

Psihološka stiska in okoljski dejavniki vplivajo na razumevanje govora. Zlasti v bolnišnicah, so starostniki v slabšem položaju. K temu dodajmo še dejstvo, da se klinična oskrba pogosto izvaja v okoljih, kjer je prisoten raznovrsten hrup – različni alarmni piski, številni pogovori med pacienti in zdravstvenimi delavci…

Kako medicinska zaščitna maska ​​vpliva na govorni signal?

V raziskavi so se osredotočili na vpliv na razumevanje govora ob normalni zvočni jakosti z uporabo različnih zaščitnih medicinskih mask, ki jih nosijo zdravstveni delavci. Ekipa Alango Technologies s sedežem v Izraelu je merila vzorce glasu v zvočno izolirani komori pri nošenju različnih zaščitnih medicinskih mask (slika spodaj).

Kirurske-maske-in-dusenje-govora-audio-bm-meritve-v-dB
Za predvajanje belega šuma prek umetnih ust so uporabljali simulator glave in trupa, izhodni zvočni signal pa so merili z mikrofonom na razdalji 2 metra.

Pomembne so le razlike med zeleno krivuljo (brez maske) in drugimi krivuljami. Ugotovitve niso bile nepričakovane, ampak vseeno so bile vznemirjajoče. Podatki kažejo, da vsaka maska ​​v bistvu predstavlja filter, ki dobro prepušča nizke frekvence, oslabi pa visoke frekvence (2000-7000 Hz). Dušenje preproste kirurške maske je v tem frekvenčnem področju od 3 do 4 dB in skoraj 12 dB za maske tipa FFP 2 ali FFP 3.

Nasveti za komunikacijo z medicinsko masko v zdravstvenih prostorih:

  • govoriti počasi
  • zmanjšati hrup in pridobiti pozornost pacienta
  • vprašati pacienta kakšna komunikacija mu je bližje
  • preveriti ali imajo uporabniki slušnih aparatov le te nameščene
  • ne govoriti s pacientom med hojo
  • nerazumljiv stavek ponoviti na drug način
  • ne kričati in pretirano poudarjati
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1642 ocen
×
js_loader