Tinitus-raziskave-vpliv-covid-19-sluh-AUDIO-BM-strokovno-svetovanje-slusni-aparati

NOVE ŠTUDIJE RAZKRIVAJO, DA COVID-19 VPLIVA NA POJAV TINITUSA

Nove študije razkrivajo, da se tinitus – pojav, pri katerem se pojavlja občutek zvonjenja in piskanja v ušesih – poslabšuje ob prisotnosti virusa COVID – 19. Študijo je opravila Univerza Anglia Ruskin iz Cambridga ob podpori Britanskega in Ameriškega združenja za tinitus. Zajemala je 3103 udeležencev iz 48 držav, od katerih je večina prihajala iz Združenega kraljestva in ZDA.

Čeprav se študija osredotoča predvsem na osebe, ki so poročale o težavah s tinitusom že pred pandemijo COVID -19, je manjše število udeležencev raziskave poročalo, da se jim je tinitus pojavil šele ob pandemiji. To nakazuje, da bi tinitus lahko bil dolgoročni simptom v posameznih primerih pojava COVID – 19.

Nova študija tudi razkriva, da je velik del udeležencev raziskave prepričanih, da se je njihov tinitus poslabšal kljub temu, da s COVID – 19 niso bili okuženi. Zaradi preprečitve hitrosti širjenja virusa to pripisujejo bolj okrnjeni socialni interakciji z drugimi in večji socialni distanci.

Med pandemijo koronavirusa so predvsem mlajši od 50 let poročali o pojavu težav s tinitusom. Notranji dejavniki, kot so: strah pred okužbo, strah pred izgubo zaposlitve, finančne težave, osamljenost, nespečnost – skupaj z zunanjimi dejavniki, kot so: videokonference, delo od doma, šolanje otrok od doma, povečan vnos kave in alkoholnih pijač… – so vplivali na pojav tinitusa pri kar 32% udeležencih raziskave.

Pandemija COVID – 19 je udeležencem raziskave onemogočila tudi dostopnost do zdravstvenih storitev. Nedostopnost zdravstvenih storitev lahko še poveča čustven stres in simptome tinitusa, kar povzroči začaran krog.

Vodja raziskave, Dr. Eldre Beukes iz Univerze Anglia Ruskin iz Cambridga je povedal: »Ugotovitve raziskave osvetljujejo vse razsežnosti povezane z našim dojemanjem tinitusa in kako notranji dejavniki (anksioznost in občutek osamljenosti…) in zunanji dejavniki (spremembe naše dnevne rutine) pomembno vplivajo na naše počutje. Simptomi COVID – 19 so v nekaterih primerih povzročili tinitus in celo izgubo sluha, kar bi s strani zdravstvenih služb bilo potrebno skrbne preučitve.« David Stockdale, vodja Britanskega združenja za tinitus in soavtor študije je povedal: »Nezadostno zdravljenje tinitusa v zgodnji fazi pogosto vodi v težje primere, kateri močno vplivajo na naše duševno stanje. Iz tega razloga mora zdravstveni sistem, ob že drugem valu pandemije, vsakomur, ki razvije znake tinitusa ali občuti poslabšanje, zagotoviti profesionalno zdravstvo oskrbo kar se da hitro.«

Jurij Globevnik
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Maribor

Vir:                    

Eldré W. Beukes, David M. Baguley, Laure Jacquemin, Matheus P. C. G. Lourenco, Peter M. Allen, Joy Onozuka, David Stockdale, Viktor Kaldo, Gerhard Andersson, Vinaya Manchaiah. Changes in Tinnitus Experiences During the COVID-19 PandemicFrontiers in Public Health, 2020; 8 DOI: 10.3389/fpubh.2020.592878

Več o tinitusu >>

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1598 ocen
×
js_loader